Ποιος επικρατεί στον «πόλεμο» προσέλκυσης ταλέντων μεταξύ Ευρώπης και Silicon Valley
- 07/07/2019, 18:25
- SHARE
Την περασμένη εβδομάδα, οι FT ανέφεραν ότι μια ομάδα από τους πιο γνωστούς επιστήμονες κβαντικής πληροφορικής της Βρετανίας πήγαν στη Silicon Valley για να ιδρύσουν μια startup με το όνομα PsiQ. Το δέλεαρ ήταν η αφθονία επιχειρηματικού κεφαλαίου που δεν μπορεί να βρεθεί στην Ευρώπη.
Η αμερικανική εταιρεία venture capital Playground, η οποία δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Android, Andy Rubin, έχει επενδύσει στη νέα εταιρεία. Κρίνοντας από το ιστορικό της Playground (δύο από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες της πωλήθηκαν στην Amazon.com Inc.), το PsiQ μπορεί να καταλήξει να γίνει μέρος της συλλογής …τροπαίων των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας μια μέρα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ευφυέστερες και πιο ελπιδοφόρες νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης προσελκύονται από τα μεγαθήρια της Silicon Valley και του Σηάτλ. Η βρετανική DeepMind (τεχνητή νοημοσύνη), η γαλλική Moodstocks (προγραμματιστής μηχανικής μάθησης για την αναγνώριση εικόνας) και η γερμανική Fayteq (η οποίος σας επιτρέπει να αφαιρείτε αντικείμενα από βίντεο) αγοράστηκαν όλες από την Google της Alphabet Inc.
Με κάθε μία από αυτές τις πωλήσεις, η Ευρώπη χάνει έδαφος στον παγκόσμιο αγώνα για ταλέντα. Περίπου 562 ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις αγοράστηκαν από επιχειρήσεις των ΗΠΑ μεταξύ 2012 και 2016 (το 44% του συνόλου), σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Mind the Bridge. Όπως λέει ο οικονομολόγος της Google, Hal Varian, ένας καλός λόγος για την αγορά αυτών των εταιρειών είναι ο νέος ιδιοκτήτης να μπορέσει να προσελκύσει όλους τους μηχανικούς τους με μία κίνηση.
Για να αποκτήσετε μια αίσθηση του πόσο σπάνιοι είναι οι πόροι αυτοί, σκεφθείτε ότι η διεθνής δεξαμενή ταλέντων για την τεχνητή νοημοσύνη – την «καθοριστική τεχνολογία της εποχής μας», σύμφωνα με τον CEO της Microsoft – είναι ανησυχητικά μικρή: μόλις 205.000 άνθρωποι. Η Γερμανία και η Βρετανία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων κόμβων για ταλέντα στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω του επιπέδου των πανεπιστημίων τους. Όμως, ο αγώνας για να διατηρήσουν τους πολύτιμους αυτούς εργαζομένους είναι δύσκολος.
Η πρωταρχική ανησυχία σχετικά με αυτή τη διαρροή εγκεφάλων δεν αφορά την εθνική υπερηφάνεια. Πρόκειται για το ποιος ελέγχει τα τεράστια και πολιτικά ευαίσθητα σύνολα δεδομένων στα οποία βασίζεται η τεχνητή νοημοσύνη.
Η εξαγορά της DeepMind από την Google είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα. Ενώ η startup είπε ότι θα υπερασπίζεται την αυτονομία της και θα τηρεί τις ηθικές αρχές της μετά την απόκτηση της, η υπόσχεση αυτή δεν είχε συνέχεια. Η φήμη της DeepMind επλήγη όταν η συνεργασία της με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει το νόμο περί απορρήτου δεδομένων το 2017. Η μεταγενέστερη απόφαση της Google να εντάξει το τμήμα υγείας της DeepMind στη δική της επιχείρηση έχει προβληματίσει τους υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής και έχει δημιουργήσει εσωτερικές εντάσεις.