Αυτοί είναι οι τέσσερις «τεχνοκράτες» με θέσεις – κλειδιά στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη
- 09/07/2019, 15:51
- SHARE
Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει έντονη παρουσία τεχνοκρατών – εξωκοινοβουλευτικών, οι οποίοι καταλαμβάνουν 21 θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οι περισσότεροι δεν έχουν κάποια πολιτική προϋπηρεσία και εμπειρία γενικότερα στον πολιτικό στίβο, όμως έχουν σημαντική εμπειρία και επιτυχίες στον επαγγελματικό τους βίο.
Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε 4 περιπτώσεις με βάση τις άμεσες προτεραιότητες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, αλλά και με βάση την επικαιρότητα, σίγουρα ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους Απόστολο Βεσυρόπουλο, Γεώργιο Ζαββό, Γιάννη Τσακίρη και Γεράσιμο Θωμά.
Υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Είναι αυτός που στο υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα να προωθήσει τη νέα φορολογική πολιτική, που τόσο πολύ προώθησε προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του δήλωσε ότι : «Είναι καιρός η φορολογική πολιτική να αποκτήσει και αναπτυξιακή διάσταση, κάτι που επιτυγχάνεται με τη μείωση των φόρων, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όπως έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι οι Έλληνες. Όλα αυτά θα τα πετύχουμε με σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάσαμε στους πολίτες και αυτό θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού αλλά κυρίως για να ανταποκριθώ στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν».
Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος γεννήθηκε το 1966 στη Βέροια. Είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος του Τμήματος λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι Λάρισας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπήρξε υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προσελήφθη μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας, Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Ημαθίας με αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή. Εκλέγεται βουλευτής Ημαθίας από το 2012. Διετέλεσε Αν.Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας
Υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα : Γεώργιος Ζαββός
Στην ίδια ομάδα συναντάμε τον Γιώργο Ζαββό, στον οποίο πέφτει το βάρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε μια περίοδο που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων» δάνειων και οι πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό (ΤτΕ) είναι μεγάλες. Η αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων θα είναι καθοριστική για την πορεία της οικονομίας ευρύτερα, με τις τράπεζες να καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψή της.
Ο αδελφός του Στέλιος Ζαββός – γνωστός για τις σχέσεις του με διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγους αλλά και επενδυτές όπως ο Πόλσον – είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων ανάπτυξης ακινήτων και υποδομών Zeus Capital Managers Ltd. Είναι επίσης κουμπάρος του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος.
Ο Γιώργος Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει 30 χρόνια θητεία στις Βρυξέλλες ως Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διακρίνεται για την άριστη γνώση του στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Bruges. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και επισκέπτης καθηγητής στο Queen Mary. Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Στη διάρκεια της θητείας του, ήταν εισηγητής για την Οδηγία για την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων, καθώς και για τον Δημοσιονομικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Κατά το διάστημα 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου. Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία, ενώ αργότερα κατείχε τη θέση του Συμβούλου στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση και το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αφορούν στην ευρωπαϊκή τραπεζική πολιτική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ενώ έχει εκδώσει και 2 βιβλία. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει τιμηθεί με τον Διπλό Σταυρό της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.
Υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: Γιάννης Τσακίρης
Με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλούνται να κάνουν πράξη ίσως το πιο πολυδιαφημισμένο asset αυτής της κυβέρνησης: να φέρουν στην Ελλάδα ιδιωτικές επενδύσεις. Ο Γιάννης Τσακίρης Είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital). Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κάτοχος MBA από το Imperial College. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 στην “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά”.
Από το 2000 έως το 2006 ήταν Partner στην Vectis Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) με επενδύσεις συμμετοχών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το 2006 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ως Principal, αναλαμβάνοντας την αποστολή να αναπτύξει το venture capital στις αναπτυσσόμενες αγορές. Στη συνέχεια ήταν επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, καθώς και επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Προγραμμάτων. Προϊστάμενος του τμήματος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες γειτονίας της ΕΕ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund (“GEEREF”), το οποίο είναι ένα καινοτόμο ταμείο δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, που επενδύει σε venture capital funds εξειδικευμένα σε επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών. (venture capital).
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων: Γεράσιμος Θωμάς
Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τον Κωστή Χατζηδάκη, είναι ο άνθρωπος που είναι οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι θα έχει από την πρώτη στιγμή την «καυτή πατάτα» της εξυγίανσης της ΔΕΗ.
Η παρουσία του στο Υπουργείο, αναμένεται να συντελέσει καθοριστικά στις τεχνικές διαβουλεύσεις αλλά και στις αναγκαίες συνεννοήσεις που θα πρέπει να γίνουν με την Κομισιόν για τα επόμενα βήματα της αγοράς ενέργειας.
Παράλληλα όμως ο κ. Θωμάς είναι άριστος γνώστης των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για το μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Ο Γεράσιμος Θωμάς είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Έχει διατελέσει: οικονομικός διευθυντής της ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2009-2014), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) (2009-2017), προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του Χοακίν Αλμούνια, επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις (2005-2009), αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και εκπρόσωπος Τύπου του Πέδρο Σόλμπες, επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις (2000-2004). Πριν από το 2004 κατείχε διάφορες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και σε επενδυτική τράπεζα στο Λονδίνο. Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.