Πώς η Amazon άλλαξε τον κόσμο μέσα σε 25 χρόνια
- 10/07/2019, 12:00
- SHARE
Δεν ήταν το πρώτο βιβλιοπωλείο που πωλούσε στο διαδίκτυο, καθώς το Books.com ξεκίνησε το 1992, αλλά συμπεριφέρθηκε σαν ένα τοπικό κατάστημα, του οποίου ο καταστηματάρχης ήξερε τους πελάτες με το όνομά τους- ένα κουδούνι χτυπούσε μάλιστα στην έδρα της εταιρείας στο Σιάτλ κάθε φορά που γινόταν μια παραγγελία.
Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, είχε στόχο να γίνει ένα «κατάστημα για τα πάντα». Η εταιρεία τελικά θα γινόταν ότι μόνο ένα κατάστημα για τα πάντα, αλλά μια «εταιρεία για τα πάντα».
Σήμερα, 25 χρόνια αργότερα, η Amazon έχει μεταμορφώσει μόνιμα το λιανικό εμπόριο. Είναι μία από τις τρεις πιο πολύτιμες εταιρείες παγκοσμίως, με κεφαλαιοποίηση της αγοράς που κυμαίνεται γύρω στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, μεγαλύτερη από το ΑΕΠ σχεδόν 200 χωρών.
Εάν είχατε αγοράσει μετοχές της αξίας 100 δολαρίων στην αρχική δημόσια προσφορά το 1997, θα άξιζαν σήμερα περίπου 120.000 δολάρια.
Επανακαθορίζοντας τη λιανική
Η Amazon οδηγούσε συνεχώς την ευκολία των αγορών σε νέα επίπεδα. Πριν από το 1994, οι αγοραστές έπρεπε να ταξιδεύουν σε καταστήματα για να ανακαλύψουν και να αγοράσουν πράγματα. Τα ψώνια ήταν δύσκολη δουλειά- περιπλάνηση σε πολλαπλούς διαδρόμους, αναζήτηση ενός επιθυμητού αντικειμένου, κλάματα και γκρίνια από τα παιδιά και αναμονή σε μεγάλες ουρές στα ταμεία. Σήμερα, τα καταστήματα προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους αγοραστές οπουδήποτε, οποτεδήποτε και μέσω πολλαπλών καναλιών και συσκευών.
Αφού έζησαν για πρώτη φορά τη δωρεάν μεταφορά εντός δύο ημερών από το συνδρομητικό πρόγραμμα Amazon Prime, οι αγοραστές άρχισαν να μην περιμένουν τίποτα λιγότερο από κάθε διαδικτυακό λιανοπωλητή. Περίπου 100 εκατομμύρια αγοραστές παγκοσμίως έχουν Amazon Prime.
Η εταιρεία κατέστησε τα ψώνια πιο βολικά μέσα από λειτουργίες όπως η παραγγελία με ένα κλικ, οι εξατομικευμένες προτάσεις, η παραλαβή πακέτων σε κόμβους και χώρους αποθήκευσης της Amazon, η παραγγελία προϊόντων με το άγγιγμα ενός κουμπιού στο Dash, και η παράδοση μέσα στο σπίτι με το Amazon Key.
Οι αγοραστές μπορούν επίσης να αναζητήσουν και να παραγγείλουν αντικείμενα μέσω μιας απλής φωνητικής εντολής στο Echo ή κάνοντας κλικ σε μια εικόνα στο Instagram ή στο Pinterest. Η Amazon έχει πλέον ακόμα και ένα κατάστημα Go χωρίς ταμίες στην Ταϊλάνδη.
Η Amazon αποτελεί παράγοντα για την αύξηση των λουκέτων σε φυσικά καταστήματα που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές στο λιανικό εμπόριο. Κατά τις πρώτες 15 εβδομάδες του 2019 και μόνο, υπήρχαν περίπου 6.000 λουκέτα καταστημάτων στις ΗΠΑ συνολικά, υψηλότερα από τον αριθμό λουκέτων σε όλο το 2018 . Οι αναλυτές φοβούνται ότι θα έρθει μια «λιανική αποκάλυψη».
Ένας σημαντικός εργοδότης
Ο αντίκτυπος της Amazon επεκτείνεται και σε άλλες βιομηχανίες, όπως οι έξυπνες καταναλωτικές συσκευές (Alexa), οι υπηρεσίες cloud (Amazon Web Services) και προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας (drones).
Τέτοιος είναι ο αντίκτυπος της Amazon, που οι παίκτες του κλάδου και οι παρατηρητές χρησιμοποιούν τον όρο «Amazoned» για να περιγράψουν το πώς το επιχειρησιακό τους μοντέλο και οι λειτουργίες τους διαταράσσονται από την Amazon.
Σήμερα, η Amazon είναι μακράν ο μεγαλύτερος εργοδότης τεχνολογίας. Απασχολεί περισσότερους ανθρώπους από όσους οι επόμενες πέντε εταιρείες τεχνολογίας αθροιστικά. Δεν είναι να απορεί κανείς που η Amazon δημιούργησε τέτοιον ντόρο πέρυσι πριν επιλέξει μια τοποθεσία για τη δεύτερη έδρα της.
Η εργασιακή κουλτούρα της Amazon είναι έντονη. Έχει μια φήμη ως ένα σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον με υψηλό ποσοστό υπερκόπωσης των εργαζομένων. Αυτοματοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως στην αποθήκευση.
Την ίδια στιγμή, μετά από επικρίσεις από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, η Amazon έκανε ένα βήμα τον Οκτώβριο του 2018 αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ στα 15 δολάρια την ώρα.
Αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες επικρίσεις σχετικά με την επίδραση των κιβωτίων της Amazon και άλλων υλικών συσκευασίας στο περιβάλλον, η Amazon δεσμεύτηκε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της στο τέλος του 2019.
Η επόμενη γενιά- Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον της Amazon;
Ο Bezos είπε ότι οι προσπάθειες της Amazon επικεντρώνονται στην αποτροπή του θανάτου της. Όπως σημείωσε σε ένα μίτινγκ το 2018, «Η Amazon δεν είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει».
Ως καθηγητής μάρκετινγκ, έχοντας πραγματοποιήσει έρευνες για το λιανικό εμπόριο στο διαδίκτυο και αναλύσει εκατοντάδες περιπτώσεις, πιστεύω ότι το μέλλον της Amazon, όπως και το μέλλον των αγοραστών και του κοινωνικού συνόλου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ξεκινώντας από την Alexa, τον εικονικό βοηθό της εταιρείας, η Amazon στοιχηματίζει στην τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα, η Amazon πειραματίζεται με την προγνωστική αποστολή, μια πρακτική στην οποία προβλέπει τι χρειάζονται οι αγοραστές και ταχυδρομεί τα αντικείμενα χωρίς οι αγοραστές να τα παραγγείλουν. Οι αγοραστές θα μπορούν να κρατήσουν τα αντικείμενα που τους αρέσουν και να επιστρέψουν εκείνα που δεν θέλουν χωρίς χρέωση.
Πιο άμεσα ερωτήματα αφορούν την είσοδο της Amazon σε δύο βασικές βιομηχανίες: την υγειονομική περίθαλψη και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Παρά το γεγονός ότι η Amazon έχει διαταράξει πολλές βιομηχανίες, αυτές οι δύο είναι ισχυρά ρυθμιζόμενες βιομηχανίες στις οποίες η εταιρεία δεν έχει μεγάλη εμπειρία.
Η Amazon εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει σημαντικός παίκτης στις φαρμακευτικές αγορές και στις αγορές ασφάλισης υγείας. Τον Μάιο απέκτησε το ηλεκτρονικό φαρμακείο PillPack για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ώστε να μπει στην αγορά αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, και δημιούργησε μια κοινοπραξία στο χώρο της υγείας με τις Berkshire Hathaway και JP Morgan Chase.
Εν τω μεταξύ, με 310 εκατομμύρια λογαριασμούς πελατών, η Amazon χτίζει μια σειρά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Amazon Cash, ένας τρόπος να προσθέσετε μετρητά στο ηλεκτρονικό σας υπόλοιπο, και η Amazon Pay, μια ηλεκτρονική υπηρεσία πληρωμών. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην ανάπτυξη αγορών όπως η Ινδία, η οποία έχει έναν τεράστιο πληθυσμό που δε χρησιμοποιεί τράπεζες.
Η Amazon έχει αναδιαμορφώσει τη λιανική αγορά μόνιμα τα τελευταία 25 χρόνια. Στα επόμενα 25, θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει πλήρως το πώς ψωνίζει ο κόσμος.