Τι ξέρει τελικά το Facebook για σας;
- 16/02/2014, 13:25
- SHARE
Έχοντας χτίσει την επιχειρηματική του «ύπαρξη» πάνω στα προσωπικά σας στοιχεία, το Facebook αναζητεί νέους τρόπους να αυξήσει τα κέρδη του.
Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook γνωρίζουν πολλά για σας. Προφανώς, ξέρουν τι τους έχετε πει – την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την οικογενειακή κατάσταση, τη δουλειά σας.
Αλλά ξέρουν επίσης και τι σας αρέσει. Αυτό βασίζεται εν μέρει σε εμφανή πράγματα -όπως π.χ. σε ποια πράγματα πατάτε το κουμπί like– αλλά και σε λιγότερο εμφανή: για ποια πράγματα μιλάτε στις αναρτήσεις σας, τι περιεχόμενο μοιράζεστε, ή ακόμα και για πόση ώρα κρατάτε τον κέρσορα πάνω από μία συγκεκριμένη εικόνα.
«Ξέρουν περισσότερα για τα γούστα και τις προτιμήσεις σας από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία», λέει ο Νέιτ Έλλιοτ, αναλυτής κοινωνικών μέσων στην εταιρεία ερευνών Forrester.
Διαβάστε ακόμη: Η μεγάλη «business» των Likes
Το κλειδί για το Facebook -που λαμβάνει το 90% των εσόδων του πουλώντας διαφημίσεις- είναι να ανακαλύψει πώς να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να κερδίσει ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των 500 δισ. δολαρίων (και βάλε) που ξοδεύονται για διαφημίσεις κάθε χρόνο, και να το κάνει αυτό χωρίς να αποξενώσει τη βάση των χρηστών του.
Πλέον, το Facebook προσφέρει τη δυνατότητα σε διαφημιστές να προσαρμόζουν τις διαφημίσεις βάσει της δραστηριότητας του χρήστη εκτός του Facebook! Επίσης, μπορεί πλέον ένας διαφημιστής να «ανεβάζει» μία λίστα καταναλωτικών προφίλ των πελατών του, και ύστερα το Facebook να παράγει μία νέα λίστα εν δυνάμει καταναλωτών με παρεμφερή προφίλ.
Για να μπορεί το Facebook να έχει αντίληψη της δραστηριότητάς σας εκτός Facebook, συνεργάζεται με εταιρείες συλλογής δεδομένων για την παραγωγή νέων προφίλ. Η πηγή αυτών των προφίλ είναι οι αναζητήσεις σας στο διαδίκτυο, ή και πρόσφατες αγορές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
Διαβάστε ακόμη: Πώς το Facebook άλλαξε τον κόσμο
Τουλάχιστον, το Facebook δεν δίνει λίστες με τα ονόματα των χρηστών ή τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Όλα τα στοιχεία είναι ανώνυμα και δεν αφορούν ατομικά κάθε χρήστη, αλλά ομάδες χρηστών.
Η αύξηση της αλληλεπίδρασης των χρηστών με τις διαφημίσεις είναι σαφώς ένας από τους βασικούς στόχους του Facebook. «Σκοπός μας είναι να έχουμε διαφημίσεις που είναι τόσο σχετικές και επίκαιρες όσο και το περιεχόμενο που οι φίλοι σας μοιράζονται μαζί σας», δήλωσε πρόσφατα ο ιδρυτής της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Πάντως, το Facebook θα πρέπει να προσέξει ώστε να αποφύγει δύο πράγματα: να «βομβαρδίζει» τον καταναλωτή με υπερβολικά πολλές διαφημίσεις και να συλλέγει και να μοιράζεται πολλές πληροφορίες από τους χρήστες του.
Μέχρι τώρα, φαίνεται ότι τα έχει καταφέρει μια χαρά. Όμως, η πίεση για περισσότερα έσοδα από διαφημίσεις αυξάνεται. Πρόσφατα, το Facebook ξεκίνησε να περιλαμβάνει διαφημίσεις στα feed ειδήσεων των χρηστών, μια κίνηση που έχει αρχίσει να αποφέρει οικονομικό όφελος, αλλά και να διώχνει κάποιους χρήστες μακριά.
Διαβάστε ακόμη: 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στο Facebook κάθε μήνα