Ροχανί: Σοβαρές «συνέπειες» θα αντιμετωπίσει η Βρετανία μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ

Ροχανί: Σοβαρές «συνέπειες» θα αντιμετωπίσει η Βρετανία μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ
epa06977940 Iranian president Hassan Rouhani speaks during a the Parliament session at the Iranian Parliament, in Tehran, Iran, 28 August 2018, to answer lawmakers about the recent local and foreign crisis currently affecting the country. Media reported that President Rouhani is under pressure because of the economic crises and demands for his resignation have increased. Rouhani defended his foreign and economic policy, but the parliament voted that they were not satisfied by the President's response. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Έντονα θυμωμένος εμφανίστηκε ο Ιρανός πρόεδρος με την κατάληψη δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές αρχές.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει «τις συνέπειες» μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου Grace 1 στα ανοικτά του Γιβραλτάρ.

Το Ιράν έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου, το οποίο συνέλαβε το βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό την προηγούμενη Πέμπτη με την υποψία ότι μεταφέρει ιρανικό αργό πετρέλαιο στη Συρία, παράβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

«Εσείς (η Βρετανία) είστε αυτοί που προκαλείτε ανασφάλεια και θα κατανοήσετε τις συνέπειες αργότερα», τόνισε ο Ροχανί έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

«Τώρα είστε τόσο απελπισμένοι που, όταν ένα από τα δεξαμενόπλοιά σας θέλει να μετακινηθεί στην περιοχή, πρέπει να φέρετε τις φρεγάτες (για να το συνοδεύσει) επειδή φοβάστε. Τότε γιατί προχωράτε σε τέτοιες ενέργειες; Αντίθετα θα έπρεπε να επιτρέπετε στη ναυσιπλοΐα να είναι ελεύθερη», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ο Ροχανί επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση του Ιράν να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου έχει στόχο την παραγωγή καυσίμου για τα εργοστάσια παραγωγής ενεργείας της χώρας και άλλους ειρηνικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι προβλέπεται στη συμφωνία που σύναψε η Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα το 2015.

«Εσείς (οι Ευρωπαίοι) δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το Ιράν, η ανησυχία σας θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραβιάσει τις δεσμεύσεις τους και έχουν υπονομεύσει τις διεθνείς υποχρεώσεις», εκτίμησε ο ίδιος.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σχολίασε ότι οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλο λάθος αποχωρώντας από τη διεθνή συμφωνία.

«Οι Αμερικάνοι έκαναν τεράστιο λάθος που αποχώρησαν από τη συμφωνία (…) κάτι που έχει προκαλέσει όλα τα προβλήματα. Οι Ευρωπαίοι (που την έχουν υπογράψει) είχαν αρκετό χρόνο να διασώσουν τη συμφωνία», δήλωσε.