Ρούλα Μπαχταλιά: Μέχρι το τέλος του έτους σε λειτουργία η πλατφόρμα Equity Crowd Funding του Egg
- 13/07/2019, 15:04
- SHARE
Στην εκπομπή Βusiness Monitor στο Νews24/7 Radio στους 88,6 φιλοξενήθηκε η Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια του egg – enter•grow•go και μίλησε για το πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης της Eurobank.
Το πρόγραμμα αναδείχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα initiatives των εταιρειών, που με τις ενέργειες τους αφήνουν ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, στο νέο αφιέρωμα του FortuneGreece «Change The World».
Η λειτουργία του egg – enter•grow•go της Eurobank είναι αυτό που λέµε η µετεξέλιξη µιας δράσης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε ένα πλήρες πρόγραµµα επιχειρηµατικής ανάπτυξης.
Πλέον το πρωτοποριακό πρόγραµµα περνά σε νέα εποχή, βασιζόµενο σε δύο πλατφόρµες: α) την πλατφόρµα «Start-Up», που απευθύνεται σε επιχειρηµατικές οµάδες ή νεοφυείς εταιρείες (µέχρι 3 ετών) µε πρώιµες επιχειρηµατικές ιδέες και β) την πλατφόρµα Scale-Up», που αποτελεί ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο επιτάχυνσης της προϊοντικής ανάπτυξης και απευθύνεται σε πιο ώριµα start-ups.
Μέσω του egg, η Eurobank έχει επενδύσει 12 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Από το πρόγραµµα έχουν περάσει συνολικά 730 νέοι επιχειρηµατίες, ενώ 100 οµάδες απέκτησαν νοµική µορφή και δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό, δηµιουργώντας πάνω από 270 θέσεις εργασίας.
Ακούστε τη συνέντευξη της Ρούλας Μπαχταλιά (από το 24.20′)
Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα
«Τι αλλάζει στο Egg την έβδομη χρονιά λειτουργίας του»
Μετά τα έξι χρόνια λειτουργίας, η εμπειρία είναι πλέον σημαντική. Στο Egg προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε μεταξύ κοινωνικής ευθύνης και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα στο χώρο των startups, καταλάβαμε από το 2013 ότι υπήρχε η ανάγκη να βοηθήσουμε μικρές ομάδες, που είχαν ένα προϊόν σαν ιδέα, και ήθελαν να το κάνουν πράξη, πραγματοποιώντας τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα. Κάτι τέτοιο προσπαθήσαμε να το υλοποιήσουμε εντατικά. Σήμερα 100 από τις 172 επιχειρηματικές ομάδες που έχουν περάσει από το πρόγραμμα είναι ενεργές στα έξι χρόνια λειτουργίας του. Από το 2013 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ και από το πρόγραμμα έχουν περάσει περίπου 730 νέοι επιχειρηματίες. Στο χώρο του «scale up», κάτι που ξεκίνησε το 2018 σαν ιδέα και άρχισε να υλοποιείται από φέτος, διαπιστώσαμε ότι επιχειρήσεις που ωρίμασαν, έχουν πλέον την ανάγκη να εξυπηρετήσουν μια πιο διευρυμένη αγορά. Επομένως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται χρηματοδότηση.
«Τα εργαλεία στήριξης για το επόμενο βήμα»
Το Egg είναι πλέον μία ολοκληρωμένη δομή εκκόλαψης, αλλά και επιτάχυνσης. Οι βασικοί πυλώνες υποστήριξης των «scale up» εταιρειών είναι δύο. Ο ένας πυλώνας είναι η εξωστρέφεια και ο άλλος η χρηματοδότηση. Στην εξωστρέφεια οι δρόμοι είναι τρεις: πρώτος δρόμος είναι τα εκπαιδευτικά ταξίδια, όχι γνώσης, αλλά διασύνδεσης με μεγάλα τεχνολογικά οικοσυστήματα ανά τον κόσμο και σύνδεση με πιθανούς επενδυτές στο εξωτερικό. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει ταξίδια σε Βοστόνη, Λονδίνο, Τορόντο, Τελ Αβίβ, Βαρκελώνη, Βερολίνο και πολλά άλλα μέρη. Δεύτερος δρόμος είναι η σύνδεση με πελάτες και επιχειρήσεις και γενικά με την ώριμη επιχειρηματικότητα. Πραγματοποιούμε business days, φέρνοντας σε επαφή starups με μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να συζητήσουν στοχεύοντας πάντοτε στην εμπορική δραστηριότητα. Ο τρίτος δρόμος είναι οι εμπορικές εκθέσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως το Go International, η ΔΕΘ, το ΜWC στην Βαρκελώνη κ.α Στην ουσία είναι ένας δρόμος εξωστρέφειας και προσπαθούμε να έχουμε το αποτύπωμά μας και εκεί.
Στο κομμάτι της χρηματοδότησης πιστεύεις ότι μπορεί να μετατραπεί το Egg και σε κάποιου είδους επενδυτή για αυτές τις εταιρείες μέσα από αυτή τη νέα δομή;
Η Eurobank ήδη συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής στα τρία από τα έξι funds που δραστηριοποιούνται στα δύο πρώτα «παράθυρα» του EquiFund (Ιnnovation Window, Early Stage). Πραγματοποιούμε επίσης investor days, έχοντας ως στόχο να βοηθήσουμε συμβουλευτικά τις εταιρείες να γίνουν πιο ώριμες και να ξέρουν τι θα ζητήσουν από τους επενδυτές. Δεν είναι μία απλή διαδικασία και θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη σοβαρότητα, ωριμότητα και πολύ καλή ανάλυση στα νούμερα τους, ώστε να μπορούν να βρεθούν απέναντι τους και να ζητήσουν χρηματοδότηση. Ο δεύτερος δρόμος είναι η δανειοδότηση. Συμμετέχοντας στο Egg οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από την Eurobank με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, αλλά και μακροπρόθεσμα δάνεια. Ο τρίτος δρόμος θα ανοίξει πολύ σύντομα και αφορά χρηματοδοτικές ευκαιρίες, όπως το Crowd Equity Funding μέσω της Eurobank Equities με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, κάτι που ήδη έχουμε ανακοινώσει. Θεωρούμε ότι μέσα στο τελευταίο τετράμηνο αυτής της χρονιάς θα έχουμε ολοκληρώσει την πλατφόρμα.
Οι αιτήσεις για startups για το 2019 έχουν ολοκληρωθεί;
Ναι είναι αλήθεια. Από τις 21 Ιουνίου υποδεχθήκαμε 26 επιχειρηματικές ομάδες. Ήδη 17 εταιρείες προέκυψαν μέσα από μία δυνατή αξιολόγηση από περισσότερα από 160 επιχειρηματικά μοντέλα. Συνολικά είχαμε 2.500 αιτήσεις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Δεν κατέληξαν όλα να είναι επιχειρηματικά σχέδια, αλλά αυτό το ενδιαφέρον δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και ότι ο κόσμος ψάχνεται για το τι μπορεί να κάνει περαιτέρω.
«Τα tips για την επιβίωση μιας startups»
Βλέπουμε πάρα πολλές επιχειρηματικές ομάδες, οι οποίες βιάζονται να κατακτήσουν τον κόσμο σε βάρος της ποιοτικής προσέγγισης της αγοράς και των αναλύσεων του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Σαφώς πρέπει να σκέφτεσαι «μεγάλα», αλλά η τόλμη σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συνοδεύεται από τη σύνεση. Σίγουρα ο σωστός σχεδιασμός, η παρατήρηση και η ανάλυση θα καθοδηγήσουν μία startup να βρεθεί πιο γρήγορα και πιο ώριμα στην αγορά που θέλει. Από την άλλη, πιστεύω ότι οι εταιρίες θα πρέπει να μην ακολουθούν τον εύκολο δρόμο του «me too project». Να μην μιμούνται, δηλαδή, στην ουσία άλλα πρότζεκτ. Έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο με την πολιτεία και πιστεύουμε πάρα πολύ στις συνέργειες. Έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας και πιστεύουμε ότι και τώρα στην νέα πορεία της χώρας θα πρέπει να ανοίξουμε ξανά το διάλογο και να υπάρξει μία συνεργατική διαδικασία, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας.
Ποιο είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει το πρόγραμμα;
Το αποτύπωμα είναι κοινωνικό και επιχειρηματικό. Η Eurobank έχει επενδύσει σε αυτή τη δραστηριότητα και μιλάμε για 100 εταιρείες αυτή τη στιγμή έξω στην αγορά, από τις οποίες οι 36 έχουν αντλήσει 10 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση.