Handelsblatt: Το Ελληνικό μπορεί να γίνει σύμβολο της ανάπτυξης στην Ελλάδα
- 13/07/2019, 18:08
- SHARE
«Το Ελληνικό ήταν κάποτε το σύμβολο της στασιμότητας και τώρα θα γίνει το σύμβολο της ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα. «Το Ελληνικό αποτελεί τον πρώτο σημαντικό στόχο για το νέο πρωθυπουργό: θα μπορέσει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να επανεκκινήσει την οικονομία και να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης;» σημειώνεται στο άρθρο.
Παραθέτει δε τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «θα προχωρήσουμε το έργο χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα», τονίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου.
Η Handelsblatt αναφέρεται και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους χειρισμούς του αναφορικά με την επένδυση. «Ως πρωθυπουργός την τορπίλιζε συστηματικά εμποδίζοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια σε οικιστικό ιστό στην Ευρώπη», σημειώνει η εφημερίδα.
Η Handelsblatt αναφέρει ότι τα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι λιγότερο κράτος με μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών κάνοντας ειδική αναφορά επίσης στην επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τις περικοπές στις σπατάλες.
«Ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να έχει περισσότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις» αναφέρει το άρθρο.
Όσον αφορά στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Αλέξανδρος Κρητικόςεκτιμά ότι «κινείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σωστή κατεύθυνση».
Η Handelsblatt επισημαίνει, παράλληλα, τον σημαντικό στόχο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων που αποτελούν το 45,2% των συνολικών χορηγήσεων. «Ο Σταϊκούρας πρέπει να έχει γρήγορα αποτελέσματα καθώς ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος επανειλημμένα απέφευγε να επιβάλει κανόνες για μείωση των προβληματικών δανείων».