Σίσσυ Ηλιοπούλου: H νέα δράση της Coca-Cola στο πλαίσιο του Zero Waste Future θα αφορά 9 μεγάλες παραλίες
- 20/07/2019, 15:01
- SHARE
Στην εκπομπή Βusiness Monitor στο Νews24/7 Radio στους 88,6 φιλοξενήθηκε η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικών Υποθέσεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το «Zero Waste Future», ένα πρόγραμμα- παρακαταθήκη που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί το ελληνικό αποτύπωμα της εταιρείας στο παγκόσμιο κίνημα που θέλει να δημιουργήσει.
Το πρόγραµµα έχει στόχο να εµπνεύσει τους πολίτες να υιοθετήσουν τις πρακτικές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονοµίας. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη και µέσα σε λίγους µήνες έχει υλοποιηθεί µε επιτυχία µια σειρά από δράσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα είναι η δράση «Ανακυκλώνω στην Παραλία», που αποτελεί το πρώτο 360° πρόγραµµα για «on the go» συλλογή και ανακύκλωση τεσσάρων διαφορετικών υλικών.
Το 1ο Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη, ένα σχέδιο διαχείρισης απορριµµάτων, το πρώτο που εκπονήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Η δράση «Print your City», µια πρωτοβουλία µέσα από την οποία τα πλαστικά απορρίµµατα που συλλέγονται από την ανακύκλωση µετατρέπονται σε χρηστικά αντικείµενα µε την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Το Zero Waste Lab, το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονοµίας στην Ελλάδα, που λειτούργησε για έξι µήνες στο χώρο της ∆ΕΘ – Helexpo στη Θεσσαλονίκη.
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης (μετά το 12’24):
Διαβάστε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Στόχος ένας κόσμος χωρίς απορρίμματα»
Το Zero Waste Future ξεκίνησε ουσιαστικά πριν ένα χρόνο από την ΔΕΘ, όταν ανακοινώσαμε ευρέως το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ο στόχος του είναι να μας βάλει όλους σε μία προοπτική μηδενικών απορριμμάτων και να δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αν εστιάσουμε στην πρόληψη και στην σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε καταναλώνοντας, βοηθώντας παράλληλα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και αλλάζοντας την συμπεριφορά μας, στην καθημερινότητά μας. Το πρόγραμμα αυτό, λοιπόν, στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτος είναι η παρέμβαση, δεύτερος η εκπαίδευση και τρίτος η αλλαγή συμπεριφοράς, και έρχεται να δείξει με έναν πιο απτό τρόπο πώς μπορεί να πάρει σάρκα και οστά το παγκόσμιο όραμα του CEO της Coca Cola, James Quincey, το οποίο περιέγραψε πέρσι στο Νταβός, μιλώντας για ένα κόσμο χωρίς απορρίμματα μέχρι το 2030.
«Το πρόγραμμα μας εισάγει στην έννοια της κυκλικής οικονομίας»
Η Coca-Cola δεσμεύτηκε να δουλέψει για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα (World Without Waste) και έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο: μέχρι το 2030 να ανακυκλώνει το ισοδύναμο του 100% των συσκευασιών που διαθέτει στην αγορά και οι συσκευασίες της να περιέχουν, κατά μέσο όρο, 50% ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να κάνει την ανακύκλωση προσβάσιμη σε όλους. Αξίζει να αναφέρω ότι στην Ελλάδα είμαστε η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο πλαστικό στις συσκευασίες της. Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια πολύ μεγάλη αλυσίδα με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς και η συνεργασία είναι πάρα πολύ σημαντική. Ουσιαστικά αυτή την προσπάθεια θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα από το πρόγραμμα μας, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, γιατί η αλήθεια είναι ότι αν καταφέρουμε να δούμε πώς είναι αυτό εφικτό σε μία πόλη της Ελλάδας, με τη συνεργασία πάντα του Δήμου και των ΜΚΟ, καθώς και άλλων φορέων, μπορούμε έτσι να αλλάξουμε την ανακύκλωση και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε τα απορρίμματα μέχρι σήμερα γενικότερα. Κάτι τέτοιο έχει ως σκοπό να μας εισάγει στην έννοια της κυκλικής οικονομίας, κάτι το οποίο είναι και ο κύριος στόχος του προγράμματος. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν καταναλώνουμε κάτι, αυτό δεν είναι σκουπίδι, αλλά μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις.
Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα και γενικά πάνω σε ζητήματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας;
Ο κόσμος έχει δείξει εξαιρετική ανταπόκριση και θα έλεγα ότι πραγματικά θέλει να μάθει και να καταλάβει. Νομίζω ότι αυτό που κατάφερε να κάνει το πρόγραμμα στην ουσία είναι να δώσει μία άλλη διάσταση και μια νέα μορφή στην ανακύκλωση. Την έκανε λίγο πιο άμεση και απτή για τον κόσμο και έδειξε ότι οι άνθρωποι ανακυκλώνουν, αλλά εκτός από αυτό, δημιουργούνται κι άλλα πράγματα μέσα από τις συσκευασίες, εφόσον τις συλλέξουμε και τις ανακυκλώσουμε σωστά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Θεσσαλονίκη οργανώσαμε και τρέξαμε μία μεγάλη καμπάνια, με την οποία καλούσαμε τον κόσμο να ανακυκλώσει στους μπλε κάδους της πόλης, είτε να φέρει αντικείμενα στο εργαστήριο κυκλικής οικονομίας που ξεκινήσαμε στην Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά μέσα από μία διαδικτυακή πλατφόρμα ο κόσμος μπορούσε να ενημερωθεί και να δει πόσους τόνους πλαστικό πρέπει να συλλέξει και να ανακυκλώσει. Επίσης μπορεί να σχεδιάσει χρηστικά έπιπλα για την πόλη του, καθώς και να ψηφίσει ποια από αυτά θέλει να τοποθετηθούν στις γειτονιές. Ήταν η δράση «Print your city». Μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο microsite www.printyourcitycoca-cola.gr, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους 3D εκτυπωμένο έπιπλο και να επιλέξουν τη γειτονιά της πόλης τους που ήθελαν αυτό να τοποθετηθεί. Σχεδιάστηκαν 3.000 τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα, κάτι το οποίο δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Στο εργαστήριο κυκλικής οικονομίας, που είναι το πρώτο στην Ελλάδα και λειτούργησε για έξι μήνες στην Θεσσαλονίκη, είχαμε πάνω από 10.000 επισκέψεις. Το 70% ήταν από σχολεία, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Επίσης, σε ένα από τα κτίρια της Helexpo δημιουργήσαμε το πρώτο Zero Waste Lab, το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
«Η μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης για τις παραλίες»
Επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας και πέρα από τα όρια της πόλης. Έχω την μεγάλη χαρά και τιμή να προαναγγείλω ότι αυτή την Κυριακή, 21 Ιουλίου, ξεκινά μία πάρα πολύ μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου που αφορά στις παραλίες. Έχουμε επιλέξει εννέα πολύ τουριστικές και δημοφιλείς παραλίες σε όλη την Ελλάδα και σε συνεργασία με περίπου 30 παραλιακές επιχειρήσεις, πάμε να εφαρμόσουμε ενισχυμένες και πρωτοποριακές μορφές συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών στα συγκεκριμένα καταστήματα. Πιστεύω ότι είναι μια καμπάνια, η οποία θα κάνει αίσθηση και εύχομαι ο κόσμος να ανταποκριθεί. Οι παραλίες είναι στην Κεφαλλονιά, στην Κύθνο, στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, στην Ρόδο και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα και θεωρώ πως αυτή η καμπάνια φέρνει ένα πρωτοποριακό τρόπο για να βάλει όλο τον κόσμο, και όχι μόνο αυτούς που επισκέπτονται τις παραλίες, στην λογική του να δουν την ανακύκλωση διαφορετικά, να συλλέξουν τα πλαστικά τους μπουκάλια και να δουν πόσα πολλά όμορφα πράγματα μπορούν να κάνουν.
«Δεν αρκεί να φτιάχνουμε αναψυκτικά. Χρειάζεται να κάνουμε τη διαφορά»
Η νέα μας καμπάνια #NEVERSETTLE φιλοδοξεί να δείξει πως όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης στα πολυάριθμα ζητήματα που πλήττουν τον πλανήτη μας σήμερα. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, η Coca-Cola αγκαλιάζει περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, αναγνωρίζοντας πως η ίδια δεν αρκεί να φτιάχνει αναψυκτικά, αλλά χρειάζεται να κάνει τη διαφορά για τον πλανήτη μας. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αγάπη του κόσμου προς αυτή τη μάρκα, αλλά και τη δύναμη του δικτύου που έχουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, ώστε να λυθούν σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η χώρα μας και να εμπνεύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται καθημερινά. Στόχος μας είναι να δράσουμε και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο πλανήτη και μία καλύτερη κοινωνία για όλους μας. Όλα αυτά τα προϊόντα και η ανάπτυξη προϋποθέτουν να υπάρχει κόσμος ο οποίος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να υπάρχει ένας πλανήτης, στον οποίο θα μπορούμε να υπάρχουμε, να ζούμε και να δημιουργούμε.