Longaccess: Κρατήστε τα αρχεία σας για πάντα
- 04/08/2013, 11:27
- SHARE
Η ελληνική startup που επιδιώκει την παντοτινή διαφύλαξη των ψηφιακών μας αρχείων και αναμνήσεων.
Η longaccess είναι μια νέα ελληνική startup επιχείρηση που κατασκευάζει ένα εργαλείο για την προστασία και τη φύλαξη προσωπικών ψηφιακών αρχείων για μεγάλο διάστημα.
Αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες, το FortuneGreece.com μίλησε με τον ιδρυτή της εταιρείας Παναγιώτη Βρυώνη.
Ποιο είναι το πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει η longaccess;
Η διατήρηση ψηφιακών αρχείων είναι μία πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Οι περισσότεροι χρήστες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να αντιγράφουν το αρχείο τους (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κ.τ.λ.) από τον παλιό υπολογιστή τους στον νέο, το πολύ πολύ να έχουν και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και να κάνουν ένα αντίγραφο όποτε το θυμηθούν. Δυστυχώς, η περίπτωση να τα χάσουν όλα είναι υπόθεση χρόνου για αυτούς: βλάβες, κλοπές, ανθρώπινα λάθη και φυσική φθορά αργά ή γρήγορα θα συντονιστούν με καταστροφικά αποτελέσματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι έμπειροι system administrators λένε ότι έχουν πλάνο, όχι «αν» συμβει μία καταστροφή, αλλά για «όταν» θα συμβεί η καταστροφή.
Οι πιο «προηγμένοι» χρήστες χρησιμοποιούν κάποιες υπηρεσίες ή συσκευές που κάνουν backup με αυτοματοποιημένο τρόπο, είτε τοπικά είτε στο cloud.
Heeeelp.me: To ελληνικό Kickstarter
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση των χρηστών που κάνουν τακτικά backups, η διαδικασία, τα μέσα και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται απαιτούν συνεχή ενασχόληση και πόρους. Ίσως να μην το έχουν σκεφτεί ποτέ, αλλά αν κάτι συμβεί και δεν ασχοληθούν (π.χ. να συντηρήσουν τον εξοπλισμό τους, να πληρώσουν τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν κτλ.) για 1-2 χρόνια, είναι πολύ πιθανό το αρχείο τους να χαθεί.
Μία άλλη πρακτική που ακολουθούν πολλοί χρήστες είναι να χρησιμοποιούν ως χώρο αποθήκευσης του υλικού αυτού τα διάφορα social networking sites, όπως το Facebook, το Instagram και άλλα. Αυτό που τους διαφεύγει είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές έχουν μόλις μερικά χρόνια διάρκεια ζωής ως τώρα και ότι άλλες που υπήρχαν παλιότερα στην θέση τους έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει εντελώς. Η λύση αυτή είναι εξαιρετικά εφήμερη σε σχέση με το πόσο περιμένουμε να ζήσει το αρχείο μας.
Συγκρίνετε τα παραπάνω με τις φωτογραφίες που έχουμε από τους γονείς ή τους παππούδες μας, που επέζησαν επί δεκαετίες, μερικές φορές από πολέμους, οικονομικές και φυσικές καταστροφές, χωρίς καμία φροντίδα, και θα καταλάβετε πως το δικό μας ψηφιακό αρχείο είναι πολύ πιο ευάλωτο από το αντίστοιχο αρχείο παλιότερων γενεών.
Η longaccess έχει ως αποστολή τη φύλαξη και διατήρηση προσωπικών ψηφιακών αρχείων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θέλουμε να δώσουμε μία αξιόπιστη και οικονομική λύση σε όλα τα παραπάνω.
Το Ελληνικό Οικοσύστημα των Startups
Πως προέκυψε η ιδέα πίσω από αυτή τη νέα προσπάθεια;
Η ιδέα προέκυψε όταν ως νέος γονιός αναρωτήθηκα τί πρέπει να κάνω για να μπορέσει η κόρη μου (είναι τώρα δύο ετών) να δει όλο αυτό το υλικό που έχουμε: τις πρώτες της φωτογραφίες μόλις γεννήθηκε, το πρώτο βίντεο στο οποίο περπατάει, τα αστεία που κάνουμε μαζί της, εμάς νέους, τους παππούδες της. Τί πρέπει να κάνω για να τα βρει όλα αυτά όταν θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να τα εκτιμήσει; Υπάρχει κάποιος τρόπος να τα βάλω κάπου και να ξέρω πως ό,τι και να συμβεί στις επόμενες δεκαετίες η κόρη μου θα τα βρει; Θα μπορεί να δείχνει δικές μας φωτογραφίες όταν είμαστε νέοι στα παιδιά της, όπως εμείς της δείχνουμε φωτογραφίες των παππούδων της;
Βέβαια, από την στιγμή που αρχίσαμε να μιλάμε για την ιδέα, είδαμε ότι οι χρήσεις είναι πολύ ευρύτερες και δεν περιορίζονται μόνο στο «οικογενειακό άλμπουμ». Ένας φίλος που συμμετέχει σε ένα ροκ συγκρότημα με αρκετά χρόνια ζωής, ενδιαφέρεται να αποθηκεύσει τα βίντεο, τις φωτογραφίες και τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος. Έχουμε δει ακόμη, ενδιαφέρον από δικηγόρους, αρχιτέκτονες και επαγγελματίες φωτογράφους. Πιστεύουμε ότι όταν η υπηρεσία γίνει διαθέσιμη στο κοινό θα δούμε και άλλες χρήσεις που δεν περιμένουμε.
Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα
Ποιοι συμμετέχουν σήμερα στην ανάπτυξη της υπηρεσίας;
Αυτή την στιγμή είμαστε τρείς. Ο Κώστας Κουκόπουλος και ο Νίκος Ρούσσος ασχολούνται με την ανάπτυξη του λογισμικού και εγώ με όλα τα υπόλοιπα (διοικητικά, γραφειοκρατικά, επικοινωνία, συνενόηση με εξωτερικούς συνεργάτες κ.τ.λ.), ώστε να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους απερίσπαστοι. Ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες, ίσως και πιο σύντομα, η ομάδα θα μεγαλώσει.
Πρόσφατα η longaccess «σήκωσε» €110.000, με το Openfund να ηγείται της επένδυσης. Πως θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα;
Μπορεί σε κάποιον που δεν έχει βρεθεί στην αντίστοιχη θέση ένα ποσό πάνω από 100 χιλιάδες να μοιάζει μεγάλο. Η αλήθεια είναι πως το ποσό αυτό έχει δοθεί με βάση συγκεκριμένο και σφιχτό business plan – με λίγα λόγια, ξέρουμε ήδη που θα ξοδευτεί και δεν περισσεύει ούτε ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων είναι αμοιβές προσωπικού και εξωτερικών συνεργατών για τους επόμενους 8-10 μηνες. Ένα μικρότερο απαιτείται για υποδομές και διαφήμιση. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα έσοδα από την υπηρεσία που θα μας βοηθήσουν στο cash flow, αλλά αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι η γρήγορη ανάπτυξη της εταιρείας.
Σε τι φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη της υπηρεσίας; Πότε θα μπορέσουμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από αυτή;
Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την πρώτη version της υπηρεσίας στους επόμενους 4-5 μήνες. Αλλά αν ενδιαφέρεστε να είσαστε από τους πρώτους που θα τη δοκιμάσουν, καλό είναι να δώσετε από τώρα το email σας στην φόρμα που υπάρχει στο longaccess.com.