Πέφτει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων- Τι ισχύει για πληρωμές και πρόστιμα
- 29/07/2019, 09:05
- SHARE
Καταληκτική είναι η σημερινή ημέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογουμένους. Αρκετοί, όπως φαίνεται, ήταν οι φορολογούμενοι, που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο, προκειμένου να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στο Taxisnet, από πλήθος φορολογουμένων, που μπαίνουν στο σύστημα, προσπαθώντας πλέον να προλάβουν τις προθεσμίες.
Σύμφωνα με τα όσα λέγονται, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, κάτι που το υπουργείο δεν βλέπει πολύ απαραίτητο, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, που παίρνουν από το σύστημα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που διακινδυνεύουν να βγουν εκτός προθεσμίας.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι:
– Το Σάββατο, 27 Ιουλίου υποβλήθηκαν στο σύστημα 72.412 δηλώσεις Ε1, αριθμός που προκαλεί εντύπωση, δεδομένου του Σαββατοκύριακου.
– Χθες, Κυριακή, μία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος, που υποβλήθηκαν, ξεπέρασαν πλέον τα 6 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, λιγότεροι από 200.000, από τους συνολικά 6,3 εκατομμύρια, είναι οι φορολογούμενοι που «χρωστούν» τη δήλωσή τους.
– Σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, αυτά φαίνεται να έχουν καλύψει σχεδόν πλήρως την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, ήδη από την περασμένη Πέμπτη.
– Καθυστέρηση παρατηρείται μόνον σε δηλώσεις επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), για τα οποίες θα εξαχθούν ως το μεσημέρι σήμερα τα νεότερα δεδομένα για το αν και κατά πόσον η υστέρηση οφείλεται σε δυσκολίες ή σε απροθυμία των ιδίων των φορολογουμένων.
Ταυτόχρονα, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την ερχόμενη Τετάρτη.
Τσουχτερά πρόστιμα
Τα πρόστιμα για όσους δεν καθυστερήσουν ή υποβάλλουν με σημαντικά λάθη τις φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να είναι «τσουχτερά» και ανέρχονται σε:
– 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
– 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
– 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
Σημειώνεται, επιπλέον ότι η ΑΑΔΕ, εκτός από τη δημοσιοποίηση των προστίμων, είχε εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, πάντως, μαρτυρούν ίσως γιατί πολλοί φορολογούμενοι δίσταζαν να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Αναλυτικότερα, παρά το γεγονός ότι η τελική διορία πληρωμής της 1ης από τις 4 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει και εξακολουθεί να ισχύει η 31η Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα, σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν τις τελευταίες ημέρες δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο, που ξεπερνά κατά πολύ και από τα 2.000 ευρώ ο καθένας τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται ως τώρα να πληρώσουν 2.856.405 φορολογούμενοι, έχει ξεπεράσει και τα 1.057 ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το τι έδειχναν τα εκκαθαριστικά όσων έσπευδαν να υποβάλουν δήλωση από του πρώτους τον Μάρτιο.
Με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν έως χθες, προκύπτουν τα εξής:
– Πάνω από 1 στα 3 εκκαθαριστικά (34,18%) έχει βγει χρεωστικό και ο «κατά κεφαλήν» φόρος που αναλογεί έφτανε ήδη πια στα 1057,25 ευρώ. Σήμερα, το μέσο ποσό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Οι 2.856.405 φορολογούμενοι που είδαν ως εχθές χρεωστικό εκκαθαριστικό καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3,020 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως την Τετάρτη, 31 Ιουλίου.
– Πιστωτικό έχει βγει μόλις ένα στα δέκα εκκαθαριστικά και σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 355 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι τα έχουν ουσιαστικά ήδη εισπράξει, ενώ οι τελευταίοι τα αναμένουν -εκτός απροόπτου- έως τα τέλη Αυγούστου.
– Οι υπόλοιποι (54,84% ή 1 στους 2) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης φόρου και δεν θα πληρώσουν ούτε θα λάβουν κάτι επιπλέον.