Η Ελλάδα έτοιμη να αναδείξει το επόμενο success story
- 30/07/2019, 12:43
- SHARE
Περισσότερα από 12 unicorns (startups με αξία μεγαλύτερη του $1 δισεκατομμυρίου) συνολικής αξίας €30 δισεκατομμυρίων, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, όπως η Εσθονία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Το γεγονός αυτό έχει κινήσει το ενδιαφέρον ενός αυξανόμενου αριθμού από Venture Capital Funds, που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε startups από μη Ευρωπαϊκά VCs στην Κεντροανατολική Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί από το 2015, δημιουργώντας, έτσι, ένα πολλά υποσχόμενο τοπίο από ανερχόμενα αστέρια. Τι βρίσκεται πίσω από αυτό το κύμα επενδύσεων και τι ευκαιρίες δημιουργεί αυτό για τις ελληνικές επιχειρήσεις; Τα ερωτήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Endeavor Greece την Πέμπτη 25 Ιουλίου.
Στην εκδήλωση με τίτλο: «Η στιγμή των CEE Outliers», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Μπονάτσος, Γενικός Διευθυντής του General Catalyst, ο οποίος μαζί με την Αλεξία Μπονάτσου, ιδρύτρια του Dream Machine, εστίασε στις ευκαιρίες και τις δυνάμεις που καθορίζουν την ανάπτυξη των outliers της Κεντροανατολικής Ευρώπης, των εταιρειών, δηλαδή, που ξεχωρίζουν για την επιτυχία τους, καθώς ο βαθμός αυτής τις καθιστά ικανές να επηρεάσουν ολόκληρη την οικονομία.
Σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την οικοδόμηση της σχέσης επενδυτή και επιχειρηματία, συμμετείχαν οι Zaya Kadyrova, Διευθύντρια Τεχνολογίας Venture Capital στην EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και ο Γιάννης Παπαδάκης, μέλος του δικτύου της Endeavor, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Pollfish.
Όπως προέκυψε από την συζήτηση, ένας επενδυτής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν προσεγγίζει μία εταιρεία σε πρώιμο στάδιο, ενώ κάθε επιχειρηματίας οφείλει να γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του και να εξετάζει διεξοδικά ποιες εταιρείες περιλαμβάνει το portfolio ενός πιθανού επενδυτή, προσέχοντας, παράλληλα, για παράξενες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα τη βιαστική υπογραφή ενός συμβολαίου. Ο Γιάννης Παπαδάκης ισχυρίστηκε ότι η σχέση μεταξύ επενδυτή και επιχειρηματία δεν χτίζεται βάσει στρατηγικής, αλλά είναι οργανική και βασίζεται στην εμπιστοσύνη.
Ο Νίκος Μπονάτσος υποστήριξε ότι η καλύτερη συμβουλή που θα λάβει ένας επιχειρηματίας δεν θα προέρχεται από επενδυτές, ακόμη και αν πρόκειται για πετυχημένους, αλλά από τους πελάτες του, και τόνισε ότι οποιοσδήποτε προσπαθεί να χτίσει μία startup σε ένα μικρό οικοσύστημα, πρέπει να είναι έτοιμος να βρει έναν αξιόλογο συνέταιρο, προκειμένου να λάβει σωστή υποστήριξη και να οδηγηθεί προς την επιτυχία. Η Αλεξία Μπονάτσου δήλωσε ότι δεν υπάρχει μία κοινή συνταγή επιτυχίας ανάμεσα στις εταιρείες, και συμβούλεψε τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τυχόν προνομιούχους ανθρώπους γύρω τους.
«Τώρα είναι η στιγμή να εκπληρώσουμε τις πραγματικές προσδοκίες, καθώς έχουμε ό,τι χρειάζεται για να μεγαλώσουμε εταιρείες, καλύτερα από κάθε προηγούμενη φορά. Μόλις προκύψει ένα φοβερό success story, η οργανική ανάπτυξη και η όρεξη θα ακολουθήσουν» δήλωσε ο κεντρικός ομιλητής Νίκος Μπονάτσος.
Ο Γενικός Διευθυντής της Endeavor, Παναγιώτης Καραμπίνης, δήλωσε ότι «Διανύουμε μία περίοδο με μεγάλη κινητικότητα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που έχουν τρομερά αποτελέσματα στην περιοχή. Το γεγονός που αποτελεί φοβερή ευκαιρία για την ελληνική πραγματικότητα, καθώς και την τέλεια ευκαιρία για την Endeavor, αποστολή της οποίας είναι η ένωση των πιο ταλαντούχων επιχειρηματιών του κόσμου. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το success story που θα αλλάξει την πορεία της οικονομίας».