Ανεβαίνει ο λογαριασμός για το no deal Brexit- «Βυθίζεται» η στερλίνα
- 01/08/2019, 08:43
- SHARE
Σε χαμηλό 30 μηνών υποχώρησε σήμερα η στερλίνα, καθώς υφίσταται πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο και τις νέες ανησυχίες ότι η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
Η λίρα βυθίστηκε στο επίπεδο του 1,2101 δολαρίου κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της στην Ασία, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2017, αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μείωσε τα επιτόκια αλλά ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ίσως να μην σηματοδοτήσει την έναρξη ενός μεγάλου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Το βρετανικό νόμισμα κινείτο πριν από λίγο στο επίπεδο του 1,2118 δολαρίου. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,1% στις 91,165 πένες.
Η λίρα έχασε πάνω από το 4% της αξίας της τον Ιούλιο, αφού ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε να οδηγήσει την ΕΕ εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς μια μεταβατική συμφωνία. Αυτό προκάλεσε πανικό στους επενδυτές ότι η Βρετανία βρίσκεται σε πορεία άτακτου Brexit.
«Η στερλίνα συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης του Brexit και αναμένουμε ότι η αγορά τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν θα προεξοφλήσει μεγαλύτερες πιθανότητες για μια ‘μη συμφωνία’», σχολίασε ο Ρότζερ Χάλαμ, επικεφαλής επενδύσεων συναλλάγματος στη JP Morgan Asset Management.
Βαρύς ο λογαριασμός
Η Βρετανία θα δαπανήσει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια λίρες για να εξασφαλίσει ότι θα είναι έτοιμη για το διαζύγιο στα τέλη Οκτωβρίου, γνωστοποίησε η νέα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
«Εντός 92 ημερών ώσπου το ΗΒ να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τον σχεδιασμό μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Τζάβιντ. «Θέλουμε να κλείσουμε μια καλή συμφωνία που θα καταργεί το αντιδημοκρατικό backstop. Αλλά αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία, θα χρειαστεί να φύγουμε χωρίς συμφωνία». Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, να βυθίσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση, να αναστατώσει τις χρηματαγορές και να πλήξει τη θέση του Λονδίνου ως του κυριότερου διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, προειδοποιούν αναλυτές και επενδυτές. Με το επιπλέον ποσό, η βρετανική κυβέρνηση έχει πλέον κατανείμει 6,3 δισεκατομμύρια λίρες σε δαπάνες για την προετοιμασία της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων 4,2 δισ. λιρών το τρέχον οικονομικό έτος.