H Βooking.com απαντάει στο Fortune Greece για όσα της χρεώνουν Έλληνες ξενοδόχοι

H Βooking.com απαντάει στο Fortune Greece για όσα της χρεώνουν Έλληνες ξενοδόχοι
Photo: pixabay.com
Μετά την απόφαση του ομίλου Aldemar να αποχωρήσει από την πλατφόρμα, το Fortune επικοινώνησε με τη Leslie Cafferty, Senior Vice President και Head of Global Communications της Booking.com.  

Η απόφαση του Ομίλου Aldemar να αποχωρήσει από την πλατφόρμα της booking.com έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αφού δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που συντάσσονται με αυτή την κίνηση και αναμένεται να πράξουν κάτι ανάλογο.

Αφορμή στάθηκε η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει ο ολλανδικών συμφερόντων πολυεθνικός κολοσσός στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, ο οποίος χρεώνει προμήθεια 15% έως 25%  επί του συνόλου της τιμής των ξενοδοχείων, στην οποία περιλαμβάνονται και οι φόροι και όχι επί της καθαρής τιμής του καταλύματος, όπως κανονικά θα έπρεπε. Διευκρινίζεται πως το 15%  αφορά το πακέτο της απλής καταχώρησης, ενώ το 25% συμπεριλαμβάνει και τις υπηρεσίες προβολής.

«Είναι σαν να έχεις κάποιον που παρανομεί διαρκώς και να τον συντηρείς. Η booking.com ζητάει προμήθεια για το φόρο που πληρώνουμε οι ξενοδόχοι. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε, είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Υπενθυμίζει πως ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει στην booking.com να δηλώνει ότι έχει την καλύτερη τιμή της αγοράς, η εταιρεία προσπαθεί να αλιεύσει την χαμηλότερη τιμή κάνοντας metasearching, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της εάν πρόκειται για πακέτο που περιλαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο ή είναι σκέτο, εάν πρόκειται για χονδρική ή λιανική πώληση και εάν υπάρχει συμβόλαιο με συγκεκριμένους όρους.

Προσθέτει πως για την παρανομία ευθύνονται και οι local agents που παραχωρούν αυτές τις τιμές, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι αποτελούν μέρος ενός συμβολαίου με άλλους όρους. «Στην παραθεριστική, κυρίως, Ελλάδα ζούμε από τα charter, τα οποία μπαίνουν στη βάση συμφωνιών. Με αυτή την αθέμιτη πρακτική κινδυνεύουμε να  χάσουμε τις συμφωνίες και να τεθεί εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα μας».

Η επίσημη θέση της Booking.com

«Επικρατεί μια σύγχυση αναφορικά με το τιμολογιακό μοντέλο που ακολουθούμε. Να ξεκαθαρίσω ότι οι τιμές πάνω στις οποίες βάζουμε το ποσοστό μας δεν καθορίζονται από την ίδια τη booking.com, αλλά πατάμε πάνω σε αυτές που μας δίνουν οι ξενοδόχοι» τονίζει η Leslie Cafferty, Senior Vice President και Head of Global Communications της Booking.com, σε αποκλειστικές δηλώσεις στο fortunegreece.com.

Η ίδια διευκρινίζει πως το ποσοστό της Booking.com είναι κατά μέσο όρο στο 15% παγκοσμίως με μικρές αυξομειώσεις, χωρίς ποτέ να αγγίζει το 25%, όπως ισχυρίζονται οι Έλληνες ξενοδόχοι.

«Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έχει να κάνει με το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Ως εταιρεία επενδύουμε πάρα πολλά στη διαφήμιση και στη μετάφραση του υλικού σε όλες τις γλώσσες των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Σίγουρα ένα μικρομεσαίο τουριστικό κατάλυμα μπορεί να αξιοποιήσει και άλλα κανάλια επικοινωνίας στην τοπική αγορά για να προσελκύσει Έλληνες. Όταν όμως απευθύνεσαι σε Αμερικάνους ή Κινέζους πρέπει να διαθέτεις το κατάλληλο δίκτυο αλλά και το σωστό περιεχόμενο στη γλώσσα τους» επισημαίνει η Leslie Cafferty.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει φόβος ότι και άλλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Aldemar αποχωρώντας από την πλατφόρμα της Booking.com, η κα Cafferty λέει χαρακτηριστικά: «Κανένας πελάτης δεν δεσμεύεται με κάποιο συμβόλαιο. Είναι δικαίωμά του και επιλογή του να αποχωρήσει όποτε θέλει. Η πολιτική μας είναι όταν βλέπουμε μια επιχείρηση να αποχωρεί να προσπαθούμε να κάνουμε διάλογο».

Στην ελληνική αγορά περί τις 55.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει την πλατφόρμα της Booking.com για την προβολή τους. Όπως τονίζει η κα Cafferty η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν και παραμένει δυνατή τουριστική αγορά με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τα άμεσα σχέδια του Ομίλου σχεδιάζονται επενδύσεις σε data analysis, τεχνητή νοημοσύνη, αναβάθμιση του περιεχομένου και έμφαση στο machine learning. «Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον παράγοντα τεχνολογία για να αυξάνουμε τις πωλήσεις των συνεργατών μας» καταλήγει.

Ζητά συνάντηση η διοίκηση της Booking.com

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει πως στην κίνησή του αντέδρασαν άμεσα περί τους 300 ξενοδόχους, νούμερο τεράστιο για ένα απλό μήνυμα από μία και μόνο επιχείρηση. Η άποψή του είναι πως η διαχείριση του προβλήματος πρέπει να γίνει κλαδικά. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της ΠΟΞ με τον αρμόδιο Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη να είναι ενήμερος προκειμένου να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση.

Επιβεβαιώνει δε πως η διοίκηση της booking.com, βλέποντας τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του κ. Αγγελόπουλου και του regional manager της εταιρείας, αλλά εκείνος, όπως αποκάλυψε τους παρέπεμψε στην ΠΟΞ.

«Πρόκειται για έναν πολυεθνικό κολοσσό και δεν είμαστε προετοιμασμένοι για μία μετωπική σύγκρουση μαζί του. Εγώ προχώρησα στην συγκεκριμένη κίνηση γιατί είχα εναλλακτικά κανάλια, τα οποία είχα στήσει εδώ και καιρό ακριβώς για το λόγο του ότι δεν ήθελα να εξαρτώμαι από τρίτους. Για να γίνει όμως αυτό σε μαζικό επίπεδο χρειάζεται προσοχή και κατάλληλη προετοιμασία» τονίζει.

Η άποψή του είναι πως ο νέος Υπουργός Τουρισμού θα  πρέπει να απαιτήσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της booking.com και της ΠΟΞ, παρουσία του, έτσι ώστε να έχει εποπτικό ρόλο στέλνοντας το μήνυμα ότι το κράτος είναι παρών. Άλλωστε όπως λέει το ζήτημα δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά στο σύνολο του Κράτους. «Όταν μία εταιρεία κλέβει προμήθεια από το Φ.Π.Α. αυτό σημαίνει ότι έμμεσα κλέβει και τους φόρους του κράτους» επισημαίνει.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα των Γάλλων που χαρτογράφησαν την γαλλική ξενοδοχειακή αγορά και βρήκαν φοροδιαφυγή ύψους 150 εκατομμυρίων € από τις μισθώσεις δωματίων και διαμερισμάτων, ο κ. Αγγελόπουλος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνει ένας αντίστοιχος έλεγχος του ΣΔΟΕ και στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Στο ίδιο τραπέζι Υπουργείου Τουρισμού και ΠΟΞ

Για απαράδεκτη και αθέμιτη πρακτική σε βάρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, για την οποία είχε μάλιστα γίνει σύσταση στο αρμόδιο υπουργείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ΑΑΔΕ, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια ουσιαστική απόφαση, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσσιος.

Αναφέρει πως η απάντηση που είχε λάβει ήταν πως ένας θεσμικός φορέας δεν δύναται να εμπλακεί, ως τρίτος, σε επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν δύο συμβαλλόμενα μέρη, τη στιγμή που η booking.com επιβάλει την προμήθεια επί της καθαρής τιμής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο άτυπες συναντήσεις με τον κ. Θεοχάρη, η ΠΟΞ έχει καταθέσει υπόμνημα και περιμένει νέα συνάντηση, η οποία όπως της έχουν υποσχεθεί  θα γίνει σχετικά άμεσα.

«Όλα τα μεγαθήρια βλέπουν μόνο την κερδοφορία τους και δε λαμβάνουν υπόψη το ίδιο το προϊόν που δεν είναι άλλο από το ξενοδοχείο. Θα πρέπει να καταρτιστεί άμεσα μια εγκύκλιος για τις προμήθειες ηλεκτρονικών πωλήσεων σε καταλύματα επί της καθαρής τιμής» τονίζει ο κ. Τάσσιος υπογραμμίζοντας πως στην περίπτωση της booking.com, όπως και σε άλλες πλατφόρμες, ενώ πρόκειται για ενδοκοινοτική συναλλαγή αυτές λαμβάνουν προμήθεια μέσω του ελληνικού ΦΠΑ.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο αίτημα εκκρεμεί εδώ και ένα εξάμηνο με τον κ. Τάσσιο να επισημαίνει πως η αλλαγή στρατηγικής από μερίδα ξενοδοχειακών ομίλων να παύσουν τη μακρόχρονη συνεργασία τους με την booking.com στέλνει ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ότι τα δεδομένα πρέπει να αλλάξουν και να μπουν κανόνες.