Η IBM απέλυσε 100.000 εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας για να προσλάβει millennials
- 04/08/2019, 13:26
- SHARE
Η International Business Machines (ΙΒΜ) έχει απολύσει έως και 100.000 υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστική για τους millennials και να φανεί ότι είναι τόσο “cool” και “trendy” όπως η Amazon και η Google, σύμφωνα με κατάθεση ενός πρώην αντιπροέδρου στα πλαίσια αγωγής που κατατέθηκε κατά της εταιρείας για διακρίσεις λόγω ηλικίας.
Η εταιρεία τεχνολογίας είναι αντιμέτωπη με σειρά αγωγών που την κατηγορούν ότι απέλυσε μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους• τέτοιες αγωγές έχουν κατατεθεί, μεταξύ άλλων, στο Μανχάταν, την Καλιφόρνια, την Πενσυλβάνια και το Τέξας.
«Έχουμε ορίσει εκ νέου την IBM τα τελευταία πέντε χρόνια για να στοχεύουμε σε ευκαιρίες υψηλότερης αξίας για τους πελάτες μας», ανέφερε η IBM σε ανακοίνωσή της. «Η εταιρεία προσλαμβάνει 50.000 εργαζομένους κάθε χρόνο».
Η IBM είναι αντιμέτωπη με σχεδόν επτά συναπτά έτη συρρίκνωσης των εσόδων της. Την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία έχει απολύσει χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και σε άλλες περιοχές με υψηλούς μισθούς, προσπαθώντας να μειώσει τα κόστη και να αναδιοργανώσει το εργατικό δυναμικό της, αφότου έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση στις επαναστάσεις της υπολογιστικής cloud και της κινητής τεχνολογίας. Ο αριθμός των εργαζομένων της IBM μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό εξαετίας στα τέλη του 2018 – 350.600 εργαζόμενοι παγκοσμίως, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 19% από το 2013.
Σε κατάθεσή του σε μια από τις αγωγές, ο Alan Wild, πρώην αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού, ανέφερε ότι η IBM «απέλυσε 50.000 έως 100.000 εργαζομένους τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στο Τέξας.
Στην κατάθεσή του, ο Wild δήλωσε ότι η ηλικίας 108 ετών IBM αντιμετώπιζε προβλήματα στην πρόσληψη ταλέντων και αποφάσισε ότι ένας τρόπος για να δείξει στους millennials ότι η IBM δεν ήταν ένας «παλιομοδίτικος οργανισμός» ήταν να εμφανιστεί «σαν μια cool και trendy εταιρεία» όπως η Google και η Amazon, σύμφωνα με το έγγραφο.
Για να το πετύχει αυτό, η IBM προχώρησε σε απολύσεις μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας της, εφαρμόζοντας σύστημα κυλιόμενων απολύσεων σε βάθος αρκετών ετών, σύμφωνα με άλλα δικαστικά έγγραφα.
Η στρατηγική αυτή έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους, όπως ο 61χρονος Jonathan Langley, ένας εκ των εναγόντων με έδρα στο Τέξας, ο οποίος κατηγορεί την ΙΒΜ ότι τον απέλυσε ύστερα από περισσότερα από 24 χρόνια απασχόλησης στην εταιρεία λόγω της ηλικίας του. Η IBM υπέβαλε αίτημα απόρριψης της αγωγής του Langley, αλλά την περασμένη Τρίτη οι δικηγόροι του Langley ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθεί το συγκεκριμένο αίτημα.
Σύμφωνα με ομαδική αγωγή που υποβλήθηκε κατά της IBM στη Νέα Υόρκη, η εταιρεία άρχισε να αλλάζει το «ηλικιακό μίγμα» του εργατικού δυναμικού της το 2014. Συγκεκριμένα, η IBM άρχισε να απολύει μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους και να τους αντικαθιστά με millennials, οι οποίοι σύμφωνα με το τμήμα συμβούλων της IBM «είναι γενικά πιο καινοτόμοι και δεκτικοί στην τεχνολογία σε σχέση με τους baby boomers».