Επιθέσεις σε εφοριακούς: Από τους πυροβολισμούς στον Βόλο μέχρι τις μπουνιές στο Ρέθυμνο
- 04/08/2019, 15:03
- SHARE
Μάνος Φραγκιουδάκης
Οι εφοριακοί που πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους για φορολογικές παραβάσεις, έχουν ουκ ολίγες φορές τονίσει την ανάγκη θωράκισης των κλιμακίων, καθώς πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαγριωμένους καταστηματάρχες και εμπόρους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα. Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας με τον ξυλοδαρμό από οδηγό φορτηγού, δεν ήταν πρωτοφανές για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς λάβει ως απάντηση σε ελέγχους, από ξυλοδαρμούς και καταδιώξεις, μέχρι πυροβολισμούς.
Πυροβολισμοί στον Βόλο
Δεν έχουν περάσει δύο χρόνια, από το βράδυ της Πέμπτης Αυγούστους 2017, όταν τρεις εφοριακοί, διενήργησαν έλεγχο σε κατάστημα στην Αγριά Βόλου. Αφού διαπίστωσαν φορολογικές παραβάσεις, επέβαλαν το ανάλογο πρόστιμο, δεν είχαν προετοιμαστεί όμως για αυτό που θα αντιμετώπιζαν λίγο αργότερα. Ο ιδιοκτήτης, ήταν εξ αρχής εριστικός απέναντί τους, δυσκολεύοντας την διαδικασία του ελέγχου, ωστόσο μετά την βεβαίωση του προστίμου, έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα για εκφοβισμό. Έντρομοι, οι υπάλληλοι της εφορίας κρύφτηκαν και ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία αφού τον συνέλαβε, πραγματοποίησε έρευνα, εντοπίζοντας στην κατοχή του κι άλλα όπλα.
Γροθιές στην Πάτμο
Μερικές ημέρες νωρίτερα, στην Πάτμο, ελεγκτές της εφορίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις γροθιές ενός επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, στις 23 Ιουλίου του 2017, ο ελεγκτής, βρίσκονταν στους δρόμους του νησιού μαζί με μια συνάδελφό του, όταν τους πλησίασε ένας άνδρας και ακολούθησε, σύμφωνα με την περιγραφή του, ο εξής διάλογος: «Ποιος είσαι εσύ; Τι θέλεις» τον ρώτησε ο άνδρας, για να πάρει την απάντηση «Είμαι εφοριακός». Τότε, ο επιχειρηματίας εξοργίστηκε.«Τώρα θα δεις ποιος είμαι κι εγώ» του είπε και άρχισε να τον ξυλοκοπεί. Ο δράστης της επίθεσης, καταθέτοντας στην Αστυνομία υποστήριξε πως δεν γνώριζε το επάγγελμα του άνδρα που γρονθοκόπησε, ωστόσο στις δηλώσεις του δικαιολογούσε την επίθεση, λέγοντας «Από το ξεκίνημα της σεζόν ήρθαν κατευθείαν να γράψουν», «Οι εφοριακοί μας έχουν κάψει τη γούνα».
Ξύλο στην Καστοριά
Ίδια αντίδραση είχε και ένας ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στην Καστοριά, όταν είδε ελεγκτές της εφορίας να μπαίνουν στο κατάστημά του για προληπτικό έλεγχο, στις 29 Ιουνίου του 2018. Οι δύο ελεγκτές του ζήτησαν να τους δείξει τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης, αλλά εκείνος εξαγριώθηκε και τους επιτέθηκε, ξυλοκοπώντας τους. Το κλιμάκιο των εφοριακών αναγκάστηκε να πηδήξει από το παράθυρο προκειμένου να γλιτώσει, ωστόσο ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τους καταδίωξε και στον δρόμο, μέχρι που τον συνέλαβε αστυνομικός που πραγματοποιούσε περιπολία.
Τους έλουσαν με κρέμα κρέπας στη Λευκάδα
Το βράδυ της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου του 2017, στη Λευκάδα, οι εφοριακοί που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν σε κατάστημα που πουλούσε κρέπες. Ο ιδιοκτήτης, δεν είχε κόψει αποδείξεις σε επτά από τα τραπέζια, με αποτέλεσμα οι εφοριακοί να βεβαιώσουν την παράβαση. Αντιλαμβανόμενος πως δεν θα αποφύγει το πρόστιμο, ο επιχειρηματίας αποφάσισε να επιτεθεί στους ελεγκτές, χρησιμοποιώντας κουβάδες γεμάτους με το υγρό μείγμα κρέπας, με το τους οποίο τους περιέλουσε, πριν τραπεί σε φυγή.
Προπηλακισμοί και καταδιώξεις σε Ρόδο και Αμύνταιο
Το καλοκαίρι του 2015, η Μαριτσά της Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν κλιμάκιο εφοριακών προπηλακίστηκε και εκδιώχθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου. Στις 8 Αυγούστου του 2015, στο τοπικό πανηγύρι με 2.000 επισκέπτες, κλιμάκιο εφοριακών πραγματοποιούσε ελέγχους στους πάγκους, όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με κατοίκους και εμπόρους της περιοχής. Οι τρεις εφοριακοί, αφού διαπίστωσαν φορολογικές παραβάσεις, βεβαίωσαν πρόστιμα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πλήθους. Έτσι, οργισμένοι έμποροι και κάτοικοι που βρίσκονταν στο πανηγύρι τους περικύκλωσαν και άρχισαν να τους βρίζουν και να τους απειλούν. «Εδώ είναι το κεντρικό πανηγύρι πες τους. Να τους σπάσουμε όλοι μαζί στο ξύλο να φύγουνε ρε», «Σηκωθείτε φύγετε, άει στο διάολο», «Αφού έχουν εντολή να γράψουν τους ανθρώπους τους μεροκαματιάρηδες» ήταν μερικά από όσα ακούστηκαν, ενώ στη συνέχεια το κλιμάκιο καταδιώχθηκε από το οργισμένο πλήθος. Τελικά, χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία, ώστε να λήξει το περιστατικό.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 2015, στο Αμύνταιο, υπάλληλοι της ΔΟΥ Φλώρινας, προχώρησαν σε ελέγχους σε πάγκους που είχαν στηθεί σε πανηγύρι της περιοχής. Μια από τους εμπόρους που πουλούσε τα προϊόντα της, διαπιστώθηκε πως δεν είχε δηλώσει την ταμειακή της μηχανή, με αποτέλεσμα οι εφοριακοί να της εγγράψουν την παράβαση και να την ενημερώσουν πως της επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ. Τότε, η έμπορος αντέδρασε έντονα και μαζί με εμπόρους από διπλανούς πάγκους προπηλάκισαν τους εφοριακούς απαίτησαν να αποχωρήσουν από το σημείο. Η ένταση που προκλήθηκε, ανάγκασε την αστυνομία να σπεύσει στο σημείο, με αποτέλεσμα το κλιμάκιο των εφοριακών και η έμπορος να οδηγηθούν στο Α.Τ. της περιοχής, όπου διαπιστώθηκε πως σε βάρος της εμπόρου εκκρεμούσαν παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις.
Επαναλαμβανόμενα τα αιτήματα των εφοριακών χωρίς ανταπόκριση
Καθεμιά από τις επιθέσεις, συνοδεύεται από ανακοινώσεις των υπαλλήλων στις ΔΟΥ, οι οποίοι έχουν μείνει χρόνια τώρα να ζητούν προστασία. Όπως αναφέρουν, η μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή πρέπει να είναι συλλογική, με την κοινωνία στο πλευρό των εφοριακών.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως τα κλιμάκια των ελέγχων παραμένουν μη θωρακισμένα σε επιθέσεις. Συγκεκριμένα, ζητούν, οι έλεγχοι να γίνονται με την υποστήριξη της Αστυνομίας, για να προστατεύεται η σωματική τους ακεραιότητα, ενώ στα βασικά τους αιτήματα συμπεριλαμβάνεται το να μην γίνονται δεκτές οι μηνύσεις των φορολογουμένων εναντίον των συνεργείων ελέγχου σε περιπτώσεις επιθέσεων, καθώς όπως λένε, οι ίδιοι ενεργούν βάσει εντολών της διοίκησης. Χαρακτηριστικότερο δε, της κατάστασης που επικρατεί, είναι, ότι οι συχνές επιθέσεις τους έχουν οδηγήσει να ζητούν μέχρι και νομοθετημένη κάλυψη από την ΑΑΔΕ, όλων των ιατρικών εξόδων των συναδέλφων τους που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους, χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.
Πηγή: news247.gr