Εξαντλητική και παράνομη εργασία μαθητών για την Αmazon

Εξαντλητική και παράνομη εργασία μαθητών για την Αmazon
epa07415478 (FILE) - A view of the logo on the new Amazon logistic and distribution center in Werne, Germany, 07 November 2017 (reissued 05 March 2019). A German court on 05 March 2018 upheld Amazon's ban of customer reviews to third-party sellers on the German site in return for compensation. EPA/FRIEDEMANN VOGEL *** Local Caption *** 54601701 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έφηβοι Kινέζοι, που χαρακτηρίζονται «ασκούμενοι», εργάζονται νύχτες και εκτός ωραρίου για να κατασκευάσουν τα έξυπνα μεγάφωνα της Amazon.

Eκατοντάδες Κινέζοι μαθητές στρατολογήθηκαν για την κατασκευή των συσκευών Alexa της Amazon, στο πλαίσιο μιας άκρως αμφιλεγόμενης και παράνομης προσπάθειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εταιρείας. Έγγραφα που διέρρευσαν από τον προμηθευτή της Αmazon, Foxconn, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά εξαναγκάζονται να εργαστούν νύχτες και να κάνουν υπερωρίες, κατά παράβαση της κινεζικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, που ήρθαν σε γνώση της βρετανικής Τhe Guardian, έφηβοι που στρατολογήθηκαν από σχολεία και τεχνικές σχολές στην πόλη Χενγιάνγκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Χουνάν, χαρακτηρίζονται «ασκούμενοι» και οι καθηγητές τους πληρώνονται από το εργοστάσια για να τους συνοδεύουν στην εργασία τους. Συχνά, τους ζητείται να πείσουν τους μη συνεργάσιμους μαθητές να κάνουν υπερωρίες, πέραν της κανονικής τους βάρδιας.

Σε κάποιους από τους μαθητές που κατασκευάζουν συσκευές Echo και Εcho Dot, της Αmazon καθώς και Kindle, ζητήθηκε να δουλέψουν επί δύο μήνες, προκειμένου να αναπληρώσουν το προσωπικό κατά τις περιόδους αιχμής της παραγωγής. Σε αυτές τις εργοστασιακές μονάδες εργάζονται περισσότεροι από 1.000 μαθητές, ηλικίας 16 έως 18 ετών.

Η Foxconn, που κατασκευάζει και τα κινητά τηλέφωνα iPhone για την Apple, παραδέχθηκε ότι προσέλαβε παρανόμως μαθητές, τονίζοντας ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση. Ωστόσο η εταιρεία υπερασπίστηκε την εργασία μαθητών υποστηρίζοντας ότι «παρέχεται στους μαθητές, οι οποίοι είναι σε ηλικία που επιτρέπεται να εργαστούν, η ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και εκπαίδευση σε διάφορους τομείς, που θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν εργασία μετά την αποφοίτησή τους».

Εκπρόσωπος της Amazon, ιδιοκτησίας Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, με περιουσία μεγαλύτερη των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόνισε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση του εργατικού κώδικα δεοντολογίας από τον προμηθευτή της, καθώς και ότι αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα ζητηθεί να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις. Τέλος, τα παιδιά διαμαρτύρονται ότι η εργασία που κάνουν δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές τους.