Ο Σαλβίνι έπεσε στα «δίχτυα» της πολιτικής κρίσης που ο ίδιος δημιούργησε
- 14/08/2019, 16:14
- SHARE
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ότι επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Μια εβδομάδα αργότερα, ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει στη θέση του και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια ούτε για το πότε θα συμβεί. Ακολουθούν κάποια σενάρια και πιθανές κινήσεις.
Γιατί δεν έχει καταρρεύσει ακόμα η κυβέρνηση;
Η ακροδεξιά Λέγκα κέρδισε μόνο το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και δεν έχει αρκετούς βουλευτές για να επιβάλει το χρονοδιάγραμμα για την πρόταση μομφής. Προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθούν εκφοβισμό από τον Σαλβίνι, το κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων, το αντιπολιτεύομενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αριστερό LEU ψήφισαν χθες υπέρ του να αναβληθεί η συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.
Τι θα γίνει στη συνέχεια;
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να μιλήσει στη Γερουσία στις 20 Αυγούστου για την αναταραχή που έχει προκληθεί. Στο τέλος της ομιλίας του, θα μπορούσε να κάνει αυτό που έχουν κάνει άλλοι πρωθυπουργοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δηλαδή να πάει απευθείας στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα και να παραιτηθεί, εγκαινιάζοντας και επισήμως μια περίοδο κρίσης. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέχθηκαν από την απρόσμενη δέσμευση του Σαλβίνι χθες να περάσει μια μεταρρύθμιση που μειώνει τον αριθμό των βουλευτών. Αυτή η ψηφοφορία στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εάν προηγουμένως έχει πέσει η κυβέρνηση.
Άρα η 22α Αυγούστου είναι η ημερομηνία «κλειδί»;
Όχι απαραίτητα. Η μείωση του αριθμού των βουλευτών είναι μια μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση, που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση μέσω δημοψήφισματος. Μέσω ανώνυμων διαρροών στον Τύπο, το γραφείο του Ματαρέλα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πρόεδρος δεν θα επικυρώσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως ζήτησε ο Σαλβίνι, έως ότου η μεταρρύθμιση αυτή να έχει ενσωματωθεί πλήρως στο σύνταγμα – μια διαδικασία που θα μπορούσε να κρατήσει μήνες. Αυτό ίσως οδηγήσει το Σαλβίνι να ξανασκεφθεί την προσφορά του να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση αυτή.