Η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης κι αυτό σημαίνει «μπελάδες» για την υπόλοιπη Ευρώπη
- 17/08/2019, 13:15
- SHARE
του Bernhard Warner
Η Γερμανία, η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, αγκομαχά. Κι αυτό έχει αρνητικές προεκτάσεις για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Παγιδευμένη στα διασταυρούμενα πυρά ενός παγκόσμιου εμπορικού πόλεμου και στην αβεβαιότητα του Brexit, η εξαρτημένη από τις εξαγωγές γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. Η επίδοση αυτή ήταν αναμενόμενη, και το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σωτηρία στον ορίζοντα.
«Η ουσία είναι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», είπε στο Reuters ο Άντριου Κένινγκχαμ της Capital Economics.
Η γερμανική μεταποίηση βρίσκεται σε πτώση σε όλους τους κλάδους, με την αυτοκινητοβιομηχανία να πλήττεται ιδιαίτερα και να πέφτει στο χειρότερο σημείο της από το 2009 – δηλαδή από τις χειρότερες μέρες της Μεγάλης Ύφεσης.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας μείωσε την πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5%, καθιστώντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον νέο «άρρωστο» της Ευρώπης. Και παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν αυτές τις αρνητικές προβλέψεις, οι επενδυτές αντέδρασαν σπασμωδικά στα νέα, με τον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη DAX να σημειώνει πτώση μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης.
Η οικονομική επίδοση της Γερμανίας συνήθως αντανακλά την «υγεία» της ευρωζώνης συνολικά και η εξέλιξη του γερμανικού ΑΕΠ αποτελεί παράγοντα που καθορίζει εν πολλοίς τη δημοσιονομική πολιτική του μπλοκ μεσοπρόθεσμα.
Εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να γίνει πιο …δημιουργική στη συνάντησή της τον Σεπτέμβριο και να εισηγηθεί νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να αποφευχθεί η διολίσθηση της ευρωζώνης στην ύφεση. Στην ατζέντα θα βρεθεί πιθανώς ένας νέος γύρος μείωσης των επιτοκίων ή/και αγοράς ομολόγων, στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι.
Ένα μέρος της αδυναμίας του ευρώ μπορεί να αποδοθεί σε εθνικές πολιτικές συγκυρίες.
Η Ιταλία – η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – είναι αντιμέτωπη με μια κρίση που μπορεί να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, και …νευρικό κλονισμό στις αγορές. Οι κυβερνητικοί εταίροι οδηγούνται σε διαζύγιο, εξέλιξη που έχει σπείρει αναταραχή στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης και έχει συμπιέσει το Ευρώ.
Κι αν ο ευρωσκεπτικιστής Ματέο Σαλβίνι κερδίσει τις εκλογές -ήδη προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- τότε τα πράγματα ίσως χειροτερέψουν περαιτέρω για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το ιταλικό χρέος αγγίζει πλέον το απίστευτο ποσοστό του 130% του ΑΕΠ.
Στη Γερμανία, πάλι, το πρόβλημα είναι ακριβώς το αντίθετο – ανεπαρκείς δαπάνες τόνωσης της οικονομίας. Αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, οι δαπάνες των γερμανικών νοικοκυριών και της γερμανικής κυβέρνησης αυξήθηκαν.