Αυτές είναι οι δέκα εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο
- 21/08/2019, 11:00
- SHARE
Περισσότερες εταιρείες από ποτέ χρησιμοποιούν τα δημιουργικά εργαλεία του επιχειρείν για να βοηθήσουν τον πλανήτη και να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Σας παρουσιάζουμε την πέμπτη ετήσια λίστα Change the World του Fortune, η οποία συντάχθηκε με τους συνεργάτες μας στη Shared Value Initiative.
Μεθοδολογικά, η λίστα Change the World περιλαμβάνει εταιρείες που έχουν θετική κοινωνική επίδραση μέσω δραστηριοτήτων που υπάγονται στη βασική εταιρική στρατηγική τους. Η αρχική αξιολόγηση των υποψηφίων εταιρειών πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Shared World Initiative, μια παγκόσμια πλατφόρμα για οργανισμούς που αναζητούν εταιρικές λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις· και την FSG, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στην κοινωνική επίδραση. Στη συνέχεια, οι συντάκτες του Fortune αξιολογούν και κατατάσσουν τις εταιρείες βάσει των ακόλουθων τεσσάρων παραγόντων: α) Μετρήσιμη κοινωνική επίδραση, β) Εταιρικά αποτελέσματα, γ) Βαθμός καινοτομίας, και δ) Ενσωμάτωση της πρωτοβουλίας στη στρατηγική της εταιρείας.
10. Terracycle
Ακόμα και μια ανακυκλώσιμη συσκευασία μπορεί να καταλήξει στη χωματερή. Γι’ αυτό και η νεοφυής επιχείρηση ανακύκλωσης TerraCycle παρουσίασε τον Μάιο την πλατφόρμα Loop, στοχεύοντας στις συσκευασίες μηδενικών απορριμμάτων μέσω ενός «μοντέλου γαλατά»- δηλαδή μέσω της παράδοσης προϊόντων σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία. Η Loop συνεργάζεται με 41 μεγάλα brands στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
9. Schneider Electric
Η Schneider παράγει εξοπλισμό διαχείρισης ενέργειας και αυτοματοποίησης που σχετίζεται άμεσα με την αειφορία. Επιπλέον, σχεδιάζει με τέτοιο τρόπο τον εξοπλισμό της ώστε αυτός να διαρκεί περισσότερο και να ανακυκλώνεται ευκολότερα, για να ταιριάζει καλύτερα σε μια «κυκλική οικονομία» λιγότερων απορριμμάτων. Η ασφάλεια MasterPact, για παράδειγμα, επιδιορθώνεται εύκολα και επιστρέφεται στη Schneider όταν χαλάσει.
8. Bank of America
Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, το αυξανόμενο κόστος της γης και των κατασκευών δίνει κίνητρο στους κατασκευαστές κατοικιών να ζητούν ενοίκια που οι εργαζόμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν μπορούν να αντέξουν. Για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, η Bank of America δανείζει χρήματα κάτω του κόστους και συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το αποτέλεσμα; Από το 2005, η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 194.500 περιπτώσεις στέγασης χαμηλότερου κόστους.
7. Centene
Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για τους ανάπηρους, όμως, τα εμπόδια είναι περισσότερα, αμεσότερα, και πιο θεμελιώδη: βαριές πόρτες, χώροι εξέτασης που δεν προσαρμόζονται, και γραφεία δίχως εξοπλισμό για τις ανάγκες τους. Η Centene, μια ασφαλιστική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους, συνειδητοποίησε πως αυτή η πραγματικότητα σήμαινε ότι πολλοί ανάπηροι ασθενείς δεν λάμβαναν την αναγκαία φροντίδα για να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν την πανάκριβη παραμονή σε ένα νοσοκομείο. Το 2017, ξεκίνησε την πρωτοβουλία Provider Accessibility Initiative, χρηματοδοτώντας προγράμματα άρσης εμποδίων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χάρη στην προσπάθεια αυτή, 123.000 ασφαλισμένοι της εταιρείας εξασφάλισαν πρόσβαση στην περίθαλψη με αξιοπρέπεια.
6. Santander Brasil
Η τράπεζα «τρέχει» το πρόγραμμα δανείων μικρής κλίμακας Prospera στη Βραζιλία από το 2002. Πέρυσι, όμως, κατάφερε να επιταχύνει τις εγκρίσεις δανείων χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, μειώνοντας τη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας από τις 10 μέρες στα 10 δευτερόλεπτα. Κι έτσι, ο αριθμός των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα μικρο-δανείων χαμηλού επιτοκίου Prospera αυξήθηκε κατά πάνω από 50% το 2018. Φέτος, μάλιστα, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 90%. Συνολικά, μέσω του προγράμματος έχουν διατεθεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 700.000 επιχειρηματίες, τα οποία συμβάλλον στην οικονομική ανάπτυξη – σύμφωνα με μια μελέτη της Rever Consulting, κάθε ρεάλ των δανείων της Prospera παράγει υπερ-τετραπλάσια οικονομική αξία.
5. Walmart
Η Walmart είναι η μόνη εταιρεία που έχει βρεθεί στη λίστα Change the World και τα πέντε χρόνια που υπάρχει η λίστα. Φέτος, κέρδισε μια θέση στην κατάταξη χάρη στην επένδυσή της στους ανθρώπους της. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία προσφέρει μαθήματα κατάρτισης σε εκατοντάδες χιλιάδες «συνεργάτες» της (έτσι αποκαλεί η Walmart τους εργαζομένους της) μέσω του προγράμματος Academies. Επιπλέον, συνέβαλλε στην παγίωση μιας τάσης αύξησης των μισθών στον κλάδο της λιανικής, χάρη στο παράδειγμά της. Και με το πρόγραμμα Live Better U, έχει δώσει σε 6.000 εργαζομένους της Walmart την ευκαιρία να εγγραφούν σε κολέγια για προπτυχιακές σπουδές, με κόστος 1 δολάριο την ημέρα.
4. TE Connectivity
Η TE Connectivity ίσως να μην είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο νου όταν σκεφτόμαστε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ασθενείς που έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας κολοσσός των ηλεκτρονικών που εξειδικεύεται στις τεχνολογίες αισθητήρων και συνδεσιμότητας που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά κλάδων, από την αεροδιαστημική μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία και το πετρέλαιο. Η TE βρέθηκε στον νοσοκομειακό χώρο πριν από τρία χρόνια, παρέχοντας τεχνολογία που συμβάλλει στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων και των 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο. «Παλιά η λύση ήταν συνήθως φαρμακευτική- πλέον, υπάρχουν και ευκαιρίες για τη χρήση συσκευών» αναφέρει ο Paraic Curtis, γενικός διευθυντής της TE Medical.
3. BYD
Η BYD ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μπαταριών για κινητά τηλέφωνα και παρήγαγε το πρώτο της αυτοκίνητο μόλις το 2003. Για τρία χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων- η Tesla την ξεπέρασε μόλις πρόσφατα. Η ανάπτυξη μιας ευέλικτης «e-πλατφόρμας» από την κινεζική εταιρεία για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων έχει αποτελέσει κλειδί για την επιτυχία της. Ένα βασικό μοντέλο BYD κοστίζει μόλις 8.500 δολάρια (αφαιρώντας τις επιδοτήσεις, οι οποίες είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων). Μια πρόσφατα ανακοινωθείσα συνεργασία με την ιαπωνική Toyota αναμένεται να επεκτείνει περαιτέρω την παγκόσμια παρουσία της BYD.
2. Mastercard
Η Mastercard μοιράζει τον πλούτο. Με τα έσοδά της να είναι αυξημένα κατά 20% το 2018, στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία πληρωμών έχει αφιερώσει περισσότερους πόρους στην προσπάθειά της να φτάσει σε καταναλωτές που δεν διαθέτουν πρόσβαση στην ψηφιακή οικονομία. Μέσω μιας θυγατρικής, του Center for Inclusive Growth, η Mastercard ίδρυσε το πρώτο εμπορικό επιμελητήριο στην Ινδία αφιερωμένο σε γυναίκες επιχειρηματίες στις πόλεις Πουν, Σατάρα, και Τσίπλαν. Έξι μήνες μετά, η πρωτοβουλία έχει συμπεριλάβει 5.660 γυναίκες σε 3.275 επιχειρήσεις στους κλάδους της γεωργίας, της παραγωγής τροφίμων και της χειροτεχνίας, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε χρηματική πίστη, κατάρτιση στα χρηματοοικονομικά και στο μάρκετινγκ, και πολλά άλλα.
1. Qualcomm
Η γνωστή εταιρεία σχεδιασμού τσιπ για κινητά είναι ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της ασύρματης τεχνολογίας από την εποχή των πρώιμων smartphone. Τώρα, κατασκευάζει τσιπ για συνδεσιμότητα 5G, η οποία υπόσχεται ταχύτητες 10 έως 100 φορές ταχύτερες από εκείνες των σημερινών τηλεφώνων. Ήδη, οι κατασκευαστές τηλεφώνων χρησιμοποιούν τα τσιπ διακομιστή της Qualcomm για να τροφοδοτούν συσκευές που είναι συμβατές με το 5G. Σύντομα, όμως, η εταιρεία θα λανσάρει φτηνότερες εκδόσεις χαμηλής ισχύος για έξυπνες συσκευές και αισθητήρες που μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στον πλανήτη. Με τους αισθητήρες αυτούς, οι πόλεις θα μπορούν να παρακολουθούν την ποιότητα του νερού και του αέρα σε πραγματικό χρόνο, και τα οχήματα δίχως οδηγό θα επικοινωνούν μεταξύ τους για να αποφεύγουν την κίνηση και να μειώνουν τις εκπομπές καυσαερίων.