Δέκα μετανάστες που ξεχώρισαν σε αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας
- 22/08/2019, 19:45
- SHARE
Περισσότερο από το ένα τρίτο των τεχνολογικών αμερικανικών κολοσσών έχουν ιδρυθεί από ανθρώπους που έχουν γεννηθεί εκτός της χώρας. Οι ιστορίες επιτυχίας τους λειτουργούν ως πρότυπο για πολλούς μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ με σκοπό να πραγματοποιήσουν το «Αμερικάνικο Όνειρο».
Όμως, βλέποντας κανείς το πόσο επιτυχημένοι είναι οι άνθρωποι της εν λόγω λίστας μπορεί να ξεχνά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς έπρεπε να ξεπεράσουν άλλα, σημαντικά προβλήματα, από γλωσσικά εμπόδια μέχρι οικονομικούς περιορισμούς για να μπορέσουν να έχουν την τεράστια επιτυχία και αναγνώριση που απολαμβάνουν τώρα.
Αυτοί είναι, λοιπόν, οι δέκα ηγέτες τεχνολογικών εταιρειών που δυσκολεύτηκαν ως μετανάστες αλλά στη συνέχεια απέδειξαν ότι το «Αμερικάνικο Όνειρο» μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
10. Andy Grove
Ο Grove γεννήθηκε στην Ουγγαρία και πέρασε χρόνια κρυμμένος από τους Ναζί, πριν φτάσει στις ΗΠΑ το 1957. Με πολύ λίγες οικονομίες και ελάχιστα αγγλικά δυσκολεύτηκε αρκετά να συνηθίσει τη νέα του ζωή στις ΗΠΑ. Τελικά ο Grove πήρε το Ph.D. στη χημική μηχανική από το πανεπιστήμιο του Berkeley και βρήκε δουλειά στην Fairchild Semiconductor. Αυτή η δουλειά τον οδήγησε να αναλάβει ρόλο στελέχους στην Intel, όπου κατέληξε να είναι CEO για πάνω από δέκα χρόνια. Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία έγινε μια από τις πιο ισχυρές τεχνολογικές εταιρείες που υπήρξαν ποτέ.
9. Christian Gheorghe
Ο Gheorghe, CEO της Tidemark είναι ένας κατά συρροή επιχειρηματίας, ο οποίος πούλησε την προηγούμενη startup του, SAP, έναντι 500 εκατ. δολαρίων. Πριν την επιτυχία του ο Gheorghe εργαζόταν ως οδηγός λιμουζινών στη Νέα Υόρκη. Εκεί, μάλιστα, γνώρισε τον μελλοντικό του συνεργάτη Andrew Saxe, ο οποίος τον βοήθησε να δημιουργήσει μια εταιρεία που στη συνέχεια πούλησε στην Experian. Τώρα είναι επικεφαλής της Tidemark, μιας startup που έχει συγκεντρώσει πάνω από 93 εκατ. δολάρια από πολλά VC, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz, Greylock Partners, και Redpoint Ventures.
8. Mike Krieger
Το 2010, ο Krieger, που καταγόταν από τη Βραζιλία, έκανε αίτηση για βίζα προκειμένου να εργαστεί νόμιμα στις ΗΠΑ. Αλλά ακόμα και τρεις μήνες μετά την αίτηση, δεν είχε νέα από την πρεσβεία και σκεφτόταν σοβαρά να μετακομίσει πίσω στη Βραζιλία. Τελικά κατάφερε να την αποκτήσει και ξεκίνησε να εργάζεται άμεσα για το Instagram, το οποίο δημιούργησε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το κοινωνικό δίκτυο εξαγοράστηκε από το Facebook έναντι ενός δισ. δολαρίων το 2012. Έχει πλέον πάνω από 150 εκατ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.
7. Sanjay Mehrotra
Για τον συνιδρυτή της SanDisk αντιμετώπιζε δυσκολίες πριν καν φτάσει στις ΗΠΑ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ινδία, ο Mehrotra έγινε δεκτός στο UC Berkeley όταν ήταν 18 ετών. Αλλά το αμερικανικό προξενείο στο Νέο Δελχί απέρριψε την αίτησή του για βίζα τρεις φορές, πριν τελικά την κάνει δεκτή. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε για την Intel, όπου γνώρισε τον συνιδρυτή της SanDisk, Eli Harari. Το 1988 ίδρυσαν την εταιρεία, και 26 χρόνια η SanDisk έχει αξία 18 δισ. δολάρια και 8.700 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.
6. Jerry Yang
Ο συνιδρυτής του Yahoo γεννήθηκε στην Ταϊβάν και ήταν μόλις 8 ετών όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1976. Ο Yang δεν ήξερε καθόλου αγγλικά όταν έφτασε στη χώρα, και του πήρε τρία χρόνια για να αποκτήσει ευχέρεια στη γλώσσα. Σπούδασε στο Stanford University, όπου γνώρισε τον David Filo, και μαζί ίδρυσαν τη Yahoo, τη μεγαλύτερη δικτυακή πύλη της δεκαετίας του 1990. Ο Yang παραιτήθηκε από CEO το 2009 και αποχώρησε από την εταιρεία το 2012. Η περιουσία του εκτιμάται στα 1,15 δισ. δολάρια και παραμένει ένας πολύ ενεργό επενδυτής στη Silicon Valley.
5. Jan Koum
Ο συνιδρυτής του WhatsApp ήταν γεννημένος στην Ουκρανία. Ήταν μόλις 16 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ. Συντηρούνταν με κρατικά επιδόματα, η μητέρα του εργαζόταν ως μπέιμπι σίτερ και ο ίδιος εργαζόταν ως καθαριστής σε ένα τοπικό παντοπωλείο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ο Koum έμαθε από μόνος του δικτύωση υπολογιστών, μελετώντας ένα μεταχειρισμένο βιβλίο που βρήκε σε ένα βιβλιοπωλείο. Κατέληξε να σπουδάζει στο San Jose State University και στη συνέχεια εργάστηκε στη Yahoo. Το 2009 ίδρυσε το WhatsApp, που στη συνέχεια εξαγοράστηκε από το Facebook έναντι 19 δισ. δολαρίων. Η εκτιμώμενη περιουσία του ανέρχεται στα 7,2 δισ. δολάρια.
4. Max Levchin
Ο συνιδρυτής του PayPal γεννήθηκε στην Ουκρανία αλλά μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν 16 ετών. Η οικογένειά του ήταν φτωχή όταν έφτασε στις ΗΠΑ το 1991, και ο ίδιος διέθετε μια έντονη προφορά όταν μιλούσε αγγλικά. Αντιμετώπιζε, μάλιστα, μεγάλη δυσκολία στο να κατανοεί τις πολιτιστικές αναφορές που έκαναν τα παιδιά στο σχολείο. Για να βοηθηθεί παρακολουθούσε ατελείωτες ώρες τηλεόραση. Μετά από επτά χρόνια αφότου εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, ο Levchin ίδρυσε το PayPal το 1998 μαζί με τον Peter Thiel και τον Elon Musk. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από το eBay έναντι 1,5 δισ. σε μετοχές το 2002.
3. Sundar Pichai
Ο CEO της Google μεγάλωσε σε μια μικρή φτωχική πόλη της Ινδίας πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Ο Pichai σπούδασε στο Stanford με πλήρη υποτροφία και στη συνέχεια εργάστηκε στην Applied Materials και την McKinsey πριν ενταχθεί στην ομάδα της Google το 2004. Το 2015 έγινε ο CEO της εταιρείας.
2. Elon Musk
Ο ιδρυτής της Tesla γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αφρική και το 1989 απέκτησε την καναδική υπηκοότητα. Όταν ο Musk μετακόμισε στον Καναδά για να σπουδάσει στο Queen’s University στο Οντάριο, κατάφερε να επιβιώνει με ένα δολάριο την ημέρα. Ο Musk ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, Zip2 Corp., το 1995. Έγινε Αμερικανός πολίτης το 2002 και την ίδια χρονιά κέρδισε το πρώτο του δισεκατομμύριο, όταν το PayPal εξαγοράστηκε από το eBay έναντι 1,5 δισ. σε μετοχές. Η περιουσία του πλέον αγγίζει τα 19,7 δισ. δολάρια.
1. Sergey Brin
Ο συνιδρυτής της Google ήταν μόλις έξι χρονών όταν η οικογένειά του μετανάστευσε από τη Σοβιετική Ένωση στις ΗΠΑ. Ο Brin δυσκολεύτηκε από την αρχή να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Ήταν ντροπαλός και μιλούσε αγγλικά με βαριά προφορά, κάτι που έκανε τον πρώτο χρόνο στις ΗΠΑ δύσκολο για εκείνον. Όμως κατάφερε να σπουδάσει στο Stanford, όπου γνώρισε τον Larry Page και μαζί ίδρυσαν τη Google που αξίζει πλέον 366 δισ. δολάρια.