Σε ρυθμούς ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη
Παράλληλα με τις επιχειρηματικές συναντήσεις και ζυμώσεις η Θεσσαλονίκη θα δίνει τις επόμενες μέρες και τον παλμό των πολιτικών εξελίξεων, καθώς με τις καθιερωμένες επισκέψεις τους στη ΔΕΘ οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να δώσουν το στίγμα των προγραμμάτων των κομμάτων τους.

Με 1.600 εκθέτες, τιμώμενη χώρα την Ινδία και έμφαση στο τρίπτυχο «επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια», η 84η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της αύριο Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα με τις επιχειρηματικές συναντήσεις και ζυμώσεις η Θεσσαλονίκη θα δίνει τις επόμενες μέρες και τον παλμό των πολιτικών εξελίξεων, καθώς με τις καθιερωμένες επισκέψεις τους στη ΔΕΘ οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να δώσουν το στίγμα των προγραμμάτων των κομμάτων τους.

Εν όψει των αυριανών εγκαινίων της έκθεσης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοινώθηκε, στις 19:00 ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και στις 19:30 θα συναντηθεί με την Εθνική Ομάδα Τυφλών. Στις 20:45 θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το πρωί του Σαββάτου, στις 10:00 π.μ. θα συναντηθεί με το δ.σ. της ΔΕΘ και το δ.σ. των εργαζομένων της ΔΕΘ και στις 10:30 θα επισκεφθεί περίπτερα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Στις 13:20 θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στις 20:00 θα μιλήσει στο Βελλίδειο, ενώ την Κυριακή στις 13:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Η έκθεση 

Η τιμώμενη χώρα Ινδία, θα «συστηθεί» στους επισκέπτες της έκθεσης στο περίπτερο 13, μέσω περίπου 80 επιχειρήσεων-εκθετών, οι οποίες προέρχονται από διάφορους κλάδους της ινδικής βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και της πρωτογενούς παραγωγής. Επίσης την Έκθεση θα επισκεφθεί επιχειρηματική αποστολή 15 ινδικών επιχειρήσεων-κολοσσών από τομείς όπως τα πετροχημικά, η ναυπηγική, η ενέργεια, οι υποδομές (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), η διαστημική, τα φάρμακα, οι αερομεταφορές και η αγροδιατροφή, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με μεγάλες ελληνικές εταιρείες και φορείς. Μεταξύ των ινδικών επιχειρήσεων της αποστολής συγκαταλέγονται η Reliance Industries Limited (πετροχημικά, ενέργεια και πολυμερή με έσοδα πάνω από 60 δισ. δολάρια), το GMR Group (αεροδρόμια, ενέργεια και υποδομές), η UPL Limited (γεωργία) και η Larsen & Toubro (ναυπηγεία).

Πέραν της Ινδίας, συμμετέχουν στην 84η ΔΕΘ 18 χώρες (Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία).

Σημαντική θα είναι και φέτος η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν. Επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην Έκθεση υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Ειδικότερα, στα περίπτερα 2 και 3 θα βρίσκονται 43 Επιμελητήρια από όλη την χώρα με 308 επιχειρήσεις. Ξεχωριστές παρουσίες θα έχουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επιμελητήριο Σερρών.

Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελλάδα της καινοτομίας και των νέων ιδεών, την «Digital Greece». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα-πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 12. Εκεί, startups και δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης θα αναδείξουν τις τάσεις και τις ευκαιρίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Σε συνέντευξη Τύπου εν όψει των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη τη συμμετοχή της Ινδίας στη φετινή διοργάνωση. Υπογράμμισε ακόμη πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, με παρακαταθήκη την εκθεσιακή τεχνογνωσία και εμπειρία του, έχει ξεκινήσει την πορεία του προς τρεις κατευθύνσεις: την αναγέννηση και επέκτασή του σε νέες δραστηριότητες, την διεθνοποίηση του και την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, σημείωσε πως η ΔΕΘ, 93 χρόνια μετά τη γέννησή της, αποτελεί «καμάρι» της Βόρειας Ελλάδας και πρόσθεσε πως η συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την περιοχή.

Κινητοποιήσεις

Το «παρών» στη Θεσσαλονίκη θα δώσουν και φέτος τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργαζομένων που προγραμματίζουν συγκεντρώσεις και πορείες την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν δώσει «ραντεβού» στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στις 18.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της διεξαγωγής της έκθεσης των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας θα τεθούν σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ σε εφαρμογή έχουν τεθεί από σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη.