Κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» θα έχει η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Το tweet για τις 120 δόσεις
- 06/09/2019, 15:42
- SHARE
«Η εφαρμογή για τη νέα και βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πλέον ανοιχτή για πολίτες και επιχειρήσεις που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Καλώ τους πολίτες να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη». Την παραπάνω ανάρτηση στο Twitter έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για το τριήμερο της Διεθνούς Έκθεσης, με το θετικό αντίκτυπο των διεθνών συναντήσεών του και με στόχο να διατηρήσει τη δυναμική της νίκης του στις εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπει την ΔΕΘ σαν ένα φόρουμ παροχολογίας, όπως είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά ως ένα βήμα από το οποίο θα αναπτύξει το βασικό οικονομικό του σχέδιο. «Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα», αναφέρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναπτύξει το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό σύνθημα είναι «ανάπτυξη για όλους» και τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου και στην καθιερωμένη συνέντευξη της Κυριακής όσο και στις επαφές του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει πώς το σχέδιο αυτό μετουσιώνεται ήδη σε απτά αποτελέσματα. Η «ανάπτυξη για όλους», θα έλθει από έναν συνδυασμό πραγμάτων θα εξηγήσει ο πρωθυπουργός.
Το πρώτο σκέλος προβλέπει το ξεμπλοκάρισμα των υφιστάμενων μεγάλων επενδύσεων και την προσέλκυση νέων. Στο πλαίσιο αυτό τρία εμβληματικά έργα δίνουν το σήμα στους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν: Είναι η επένδυση της Cosco στον Πειραιά, η επένδυση της Eldorado Gold, της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και το εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Ήδη αυτό το σκέλος έχει αρχίσει να δουλεύει.
Το δεύτερο σκέλος, αφορά στην άρση εμποδίων στην ανάπτυξη. «Αυτό έχει να κάνει με όλα όσα θα προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξή του στο «Σκάι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι εκεί θα υπάρχουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την απλούστευση των διαδικασιών και τη δυνατότητα να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος μέσω outsourcing και να μην περιμένουμε πρώτα να περάσει η αδειοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικότερα όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, «η ανάπτυξη για όλους» θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων που ήδη υλοποιείται. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έγιναν πράξη ένα χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. «Τα μειωμένα εκκαθαριστικά που έφτασαν σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πιστοποίησαν τη μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων, στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης», αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Επιπλέον, προσθέτουν, πέρα από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόσο οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, όσο και ο μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποδεικνύουν ότι πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της πολιτικής της.
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην ΔΕΘ του 2018: «Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέλω, αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020, να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε, και από το 2021 και μετά, να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%». Τα ίδια λέει και τώρα ο πρωθυπουργός και τα ίδια ανέφερε και στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
19:00 Ενημέρωση από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο
19:30 Συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους
20:45 Συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο ξενοδοχείο «ΜΕΤ»
21:30 Συνάντηση με δημοσιογράφους, στο ξενοδοχείο “Electra Palace”
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
10:00 Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ
10:30-13:15 Επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ
13:20 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
20:00 Ομιλία Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
13:00 Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού