Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας
Άνοιξε σήμερα η αυλαία του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit - GAS), που διοργανώνουν οι Industry Disruptors Game Changers. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Περίπτερο 6  και θα διαρκέσει μέχρι τις από τις 7 ως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδής Βορίδης  και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ, τους οποίους υποδέχθηκαν ο Μιχάλης Στάγκος και η Carla Tanas, συνιδρυτές της πρωτοβουλίας Future Agro Challenge.

Η κ. Carla Tanas τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία της πόσο σημαντική είναι η παρουσία του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις σε Κολομβία, Νότια Αφρική και Τουρκία. Η συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας, υπογράμμισε τις τεράστιες διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και την ανάγκη άμεσης συνεργασίας των παραγωγών με καινοτόμες επιχειρήσεις που προωθούν νέες τεχνολογίες. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Dwight Eisenhower, ότι «η γεωργία φαίνεται εύκολη όταν το άροτρό σας είναι ένα μολύβι ενώ βρίσκεστε χιλιάδες μίλια μακριά από το χωράφι», η Carla Tanas έδωσε το στίγμα του συνεδρίου το οποίο δεν είναι άλλο, παρά να ενεργοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Οι κ.κ. Βορίδης και Πάιατ ξεναγήθηκαν στο Περίπτερο 6 και συνομίλησαν με εκπροσώπους των νεοφυών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την  ομιλία του προς τους συνέδρους, ο κ. Βορίδης στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως νέος υπουργός. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κινδύνους που έχουν προκύψει, όχι μόνο στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρθηκε, επίσης, στην άμεση ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, και την υποστήριξη ομάδων όπως αυτές που συμμετέχουν στη διοργάνωση, «έτσι ώστε να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, ευχαρίστησε τον κ. Μιχάλη Στάγκο και την κα. Κάρλα Τάνας για την πρωτοβουλία των ID-GC και τη στενή συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία για την προώθηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της αγροδιατροφής. Όπως είπε, ιδιαίτερη εντύπωση του έχει προκαλέσει η ραγδαία εξέλιξη του ελληνικού startup οικοσυστήματος, το οποίο προσφέρει λύσεις σε τομείς που έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ένα τετ-α-τετ του πρώην Υπουργού κ. Πέτρου Ευθυμίου με τον κ. Μαυρουδή Βορίδη στο οποίο έθιξαν τα ζητήματα που πρόκειται να απασχολήσουν το υπουργείο στο εγγύς μέλλον. «Μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτείας είναι η ανάγκη της μείωσης του αποτυπώματος της αγροτικής παραγωγής στο περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Βορίδης. «Για να επιτευχθεί, όμως αυτό» συμπλήρωσε, «η ατζέντα αυτή πρέπει να φύγει από τη θεωρία και να φτάσει στο χωράφι».  Μοχλός αυτής της διασύνδεσης, κατέληξε, είναι ομάδες όπως αυτές που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, οι οποίες με όχημα την τεχνολογία προσφέρουν πραγματικές λύσεις.

Το συνέδριο συνεχίζεται με  βασικά θέματα της πρώτης ημέρας την κλιματική αλλαγή, τις προκλήσεις και προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα  και τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε..

……………………………………………………………………………………………………………………………

Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται από τους Industry DisruptorsGame Changers, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO στο πλαίσιο του Digital Greece, με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, του ΕΙΤ Food, της Τράπεζας Πειραιώς, του οργανισμού Global Open Data for Agriculture and Nutrition (GODAN), του SANAD Fund, της εταιρίας Wind, του Οργανισμού Peoples Trust και της εταιρίας Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το Future Agro Challenge (FAC) είναι μία ελληνική πρωτοβουλία με διεθνή παρουσία σε 64 χώρες, που δημιουργήθηκε προκειμένου να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες, αγρότες και διαμορφωτές πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής. Το FAC συντονίζεται από τους Industry Disruptors – Game Changers, εκπροσωπεί το EIT Food στην Ελλάδα και έχει ως στόχο την ενίσχυση και ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες στον κλάδο της αγροδιατροφής και αποτελούν απαραίτητο πυλώνα για κάθε παραγωγική και βιώσιμη οικονομία.