Σπρώχνουν στην αγκαλιά του ΔΝΤ την Ουκρανία
- 24/02/2014, 10:05
- SHARE
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνιστούν στους Ουκρανούς να αιτηθούν άμεσα οικονομική βοήθεια.
Να ξεκινήσει συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνιστούν στην Ουκρανία τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού πρότεινε η Ουκρανία να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατόν, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με ένα πακέτο στήριξης, μόλις οριστεί η νέα μεταβατική κυβέρνηση. Ο Λιου μίλησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία ακολούθησε και δήλωσε έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός πλαισίων που θα τεθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρώπη και άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας, ήταν υπέρ της συμπλήρωσης ενός προγράμματος από το ΔΝΤ για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, είπε ο αξιωματούχος.
Την Κυριακή, η προσωρινή ηγεσία της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να θέσει τη χώρα σε πορεία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εκδίωξη από την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Μόσχας. Στο μεταξύ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον θα επισκεφθεί σήμερα την Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη: Η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου» επιστρέφει
«Ξηλώνουν» το σύστημα Γιανουκόβιτς
Η Ουκρανία βρίσκεται σε φάση διχοτόμησης. Οι νέοι κυβερνώντες με έδρα το Κίεβο , 24 ώρες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν την δομή της εξουσίας του, διορίζοντας νέο προσωρινό πρόεδρο και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, εργάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για να εκδιώξουν τους υπουργούς και τους πιστούς στον ίδιο αξιωματούχους που διορίστηκαν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία το 2010. Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος είχε αναλάβει χθες πρόεδρος της Βουλής, ανέλαβε προσωρινά το ρόλο του προέδρου — κάτι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον Γιανουκόβιτς, αφού ο Τουρτσίνοφ είναι στενός συνεργάτης της ορκισμένης αντιπάλου του Γιούλιας Τιμοσένκο.
Ο Γιανουκόβιτς παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.
Διαβάστε επίσης: Οι επόμενοι Ουκρανοί «εθνοσωτήρες»
Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας σήμερα, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα. Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός.
Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη».
Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη.