Μετά τη Rothschild, ήρθε (ξανά) η Lazard: Οι «χρυσές» δουλειές στην Ελλάδα και η επιστροφή στην «επενδυτική κανονικότητα»
- 12/09/2019, 13:31
- SHARE
O επενδυτικός οίκος Lazard θα είναι ο νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με αντικείμενο την υποστήριξη του Οργανισμού για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και, κυρίως, για την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων σε «επενδυτική βαθμίδα» εντός της επόμενης διετίας.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του ΟΔΔΗΧ και τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η επαναφορά σε «επενδυτική βαθμίδα» το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ (επί περίπου 2,5 χρόνια) ήταν ο οίκος Rothschild, με κόστος πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Ανάλογη θα είναι και η νέα σύμβαση, για την οποία πάντως αξιωματούχοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι θα είναι καλύτερη, καθώς ενσωματώνει και το success fee.
Ο ρόλος της Lazard στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Η σχέση της Lazard με την Ελλάδα μετράει πάνω από δύο δεκαετίες, κυρίως για δουλειές του δημοσίου. Η Lazard και η Εθνική (NBGI) ανέλαβαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Επίσης, ήταν στην ομάδα συμβούλων της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής στη MIG.
Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αργότερα διόρισε τη Lazard ως ανεξάρτητο εκτιμητή για τις προτάσεις της ThyssenKrupp για τον μελλοντικό βασικό μέτοχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επίσης, έχει εμπλακεί και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως σύμβουλος του ΤΧΣ.
Η γαλλοαμερικανική τράπεζα είχε προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα το 2010 και το 2012 (διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων ή αλλιώς PSI όπως είναι πιο γνωστή). Σημαντική ήταν η συμβολή της και στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το διάστημα 2011-2012.
Επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννη Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ το 2015 ήταν σύμβουλος σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.
Διαβάστε σχετικά: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η Lazard μένει…
Πιο πρόσφατα, η γαλλική εταιρεία προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Η Lazard και οι κυβερνήσεις
Η Lazard ιδρύθηκε το 1848 στη Νέα Ορλεάνη από τους Αλεξάντρ, Σίμον και Ελί Λαζάρ, τρία αδέλφια μιας εβραϊκής οικογένειας που μετανάστευσε από τη Λωρραίνη της Γαλλίας στην Αμερική.
Σήμερα έχει τρία βασικά κέντρα, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και διατηρεί γραφεία σε περισσότερες από 26 χώρες σε όλον τον κόσμο.
Αν και η Lazard είναι γνωστή για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, η εταιρεία έχει βρει προσοδοφόρα εργασία συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις.
Έχει γίνει γνωστή για τον ρόλο της σε περιπτώσεις κρατών, που ξεμένουν από ρευστότητα, όπως την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού: όλες έχουν καλέσει για βοήθεια τη Lazard.