Η καρδιά της Ψηφιακής Ελλάδας χτύπησε δυνατά στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
- 16/09/2019, 12:41
- SHARE
Αποστολή στη Θεσσαλονίκη
Όταν έφτασα την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, στο Περίπτερο 12 της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είδα τόσο έντονα ζωγραφισμένη την ένταση και την προσμονή στα πρόσωπα των διοργανωτών του Digital Greece. Το δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο της ΔΕΘ ήθελε ακόμη ορισμένες τελευταίες «πινελιές» για να πάρει την τελική του μορφή, μια μέρα πριν την έναρξη της Έκθεσης. Τα καλώδια ξεδιπλώθηκαν, τα λογότυπα των ομάδων τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους, τα μικρόφωνα και τα ηχεία τεσταρίστηκαν, και πολύ αργά το βράδυ όλα ήταν έτοιμα για να υποδεχθούν ένα «κύμα» από startuppers, εκπροσώπους της πολιτείας, επιχειρηματίες, πολιτικούς, επενδυτές, θεσμικούς, δημοσιογράφους και πάρα πολλούς ακόμη παράγοντες της αγοράς.
Το φετινό Digital Greece, μια πρωτοβουλία του Yπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, με την επιμέλεια των Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC), έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα: να ξεπεράσει τον αυτό του και να πάει ένα βήμα παραπέρα από την περσινή, πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Και τα κατάφερε.
Περισσότερες από 200 startups και επιχειρηματικές δομές από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν στους διαδρόμους, τα περίπτερα, και τα «πηγαδάκια» για networking γύρω από το Περίπτερο 12, και συζήτησαν για εννέα ημέρες, από τις 7 ως τις 15 Σεπτεμβρίου, για το παρόν και το μέλλον της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Ήμασταν εδώ και την περασμένη χρονιά, και η ομάδα μας έχει μόνο θετικές εντυπώσεις από την πορεία της Έκθεσης. Αποτελεί μια διοργάνωση πολύ αποδοτική για τις όλες τις ομάδες», είπε στο Fortune η Λίζα Βλαχοπούλου, ιδρύτρια της MyLingoTrip, ενός διαδικτυακού σχολείου ξένων γλωσσών στο οποίο 75 καθηγητές διδάσκουν εκατοντάδες μαθητές μέσω μιας ψηφιακής σχολικής αίθουσας. «Ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε εδώ. Γνωρίσαμε αρκετό κόσμο και επικοινωνήσαμε την ιδέα μας. Θα ξαναερχόμασταν με χαρά», μου είπε ο Νίκος Γκούβας, CEO και founder της Melapus, μιας ψηφιακής πλατφόρμας η οποία παρέχει πρόσβαση με πλήρη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα σε ένα ευρύ δίκτυο ψυχολόγων, ψυχιάτρων και παιδοψυχολόγων. «Προσδοκούμε να κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερο networking, να έρθουμε σε επαφή με επενδυτές», σημείωσε λίγες μέρες πριν το κλείσιμο της έκθεσης η Ζέτα Κόρδα από την ingred.io, μια startup η οποία «τρέχει» μια καινοτόμα εφαρμογή που σκανάρει και αναλύει με πολύ απλό τρόπο την τοξικότητα των τροφών και καλλυντικών που χρησιμοποιούμε. «Ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια από τον κόσμο, ενώ ήρθαμε σε μια σειρά από επαφές για τη διερεύνηση συνεργασιών», κατέληξε, κατά τη συζήτησή μας, ο Παναγιώτης Τάτσης, ιδρυτής του kard.gr, μιας πρωτότυπης μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ανταμοιβών καρτών από όλες τις τράπεζες.
Ιδιαίτερα σημαντικές παρουσίες
Το άνοιγμα του φετινού Digital Greece υποδέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε για αρκετή ώρα, συνομιλώντας με όλους σχεδόν του εκπροσώπους των startups μπροστά από τα περίπτερά τους, ακούγοντας τις λύσεις που προσφέρουν και τις καινοτόμες προτάσεις τους. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε παρέμβασή του στο open stage του Digital Greece, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως δεν υπάρχει άλλος χαμένος χρόνο για την Ελλάδα: «Η είσοδος της χώρας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης πρέπει να έρθει άμεσα, και με σχέδιο». Ενέργειες οι οποίες, όπως είπε σε ανοιχτή συζήτηση ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, θα έρθουν μόνο μέσα από τη βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ της έρευνας, της καινοτομίας και του επιχειρείν. Τα περίπτερα των εταιρειών του Digital Greece επισκέφτηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνομίλησε με νέους και νέες επιχειρηματίες.
Πάνελ, συζητήσεις και δημιουργικά debates που δεν χωρούν σε ένα μόνο κείμενο
Η περιπλάνησή μου στα περίπτερα και τα stages του Digital Greece έφερνε κάθε φορά και μια νέα εικόνα. Ο Κωνσταντίνος Μαύρος της Velocity.Partners μαζί με τον Δημήτρη Μέμο, CEO της MarineTraffic και τον Σταύρο Δρακουλαράκο, Διευθυντή Επικοινωνίας της Παπαστράτος, να μιλούν για το πόσο μοιάζει η λειτουργία μιας startup περισσότερο με Μαραθώνιο, παρά με 100άρι.
Τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη, να εξηγεί το αυτονόητο: ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, να αναγνωρίζει σε ανοιχτή συζήτηση με τον δημοσιογράφο και Editor in Chief του Fortune Greece, Τάσο Ζάχο, πως όσο τα συστήματα του Δημοσίου δεν διαλειτουργούν, τόσο δεν θα επικοινωνούν το ένα με το άλλο.
Τον πρόεδρο και CEO της Παπαστράτος, Χρήστο Χαρπαντίδη, να μιλά για το πώς μπορεί μια παραδοσιακή και «βαριά» σαν ιστορία εταιρεία, να κάνει το πιο θεαματικό disrupt στον κόσμο της καπνοβιομηχανίας. Την ανακοίνωση του προέδρου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γιώργου Νούνεση, για τη συνεργασία τους με το Stanford Research International για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας, με την οποία ελληνικές εταιρείες θα διαθέτουν έτοιμες υποδομές προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις ΗΠΑ.
Είδα γυαλιά VR με εφαρμογές που με ταξίδεψαν στην αρχαία Ολυμπία. Ένα πρωτότυπο μηχάνημα ξυλοτεχνίας που δημιουργούσε τέχνη κυριολεκτικά από το τίποτα. Το εντυπωσιακό 5G περίπτερο της Wind, στο οποίο οι επισκέπτες είδαν από κοντά τις αδιανόητες δυνατότητες που προσφέρει η Πέμπτη γενιά ασύρματων δικτύων. Συζήτησα για αυτήν την τόσο συναρπαστική τεχνολογία με τον Θεοδόση Λυμπέρη, Compliance, cost optimization & PMO senior manager της Wind, μέχρι που έχασα την αίσθηση του χρόνου και είδα σιγά-σιγά τους εκθέτες να αποχωρούν.
Τι πιο όμορφο, από αυτό που έζησε το Περίπτερο 12; Να το ξαναζήσει την επόμενη χρονιά, ακόμη πιο μεγάλο, ενεργητικό και διαδραστικό. Η δική μου ιστορία για το πώς έζησα το φετινό Digital Greece, τελειώνει με μια συζήτηση με τον συνιδρυτή των Industry Disruptors – Game Changers, Μιχάλη Στάγκο, στον απόηχο μιας περιόδου που άφησε όλους με ένα βαθύ χαμόγελο.
Πώς καταφέρατε να βγάλετε σε πέρας αυτό το μεγάλο εγχείρημα;
Ήταν πραγματικά μια πρόκληση. Κυρίως γιατί φτάσαμε στις εκλογές χωρίς να προϋπάρχει σαν σχεδιασμός και προετοιμασία. Ήταν φυσικό να πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να προχωρήσει στην υιοθέτηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Είχε μια πρόκληση όσον αφορά τον χρόνο και τη διαδικασία σχεδιασμού του.
Αυτή τη χρονιά, δώσαμε το βήμα σε ακόμη περισσότερες εταιρείες να διαδράσουν στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Να έρθουν όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν το επιχειρηματικό οικοσύστημα για να γνωριστούν και να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας. Και, παράλληλα, να ενισχύσουμε όλο το κομμάτι των δεξιοτήτων, μέσω της παροχής συμβουλών και εξειδικευμένων workshops και ομιλιών. Γιατί είναι μια σημαντική πρόκληση για όλους μας, το πώς αντιμετωπίζουμε και πώς καλύπτουμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε σε νέες δουλειές. Είτε αυτές είναι στις startups, είτε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Από όλους μας ζητούνται νέες δεξιότητες.
Ποιοι συνέβαλαν στην προσπάθειά σας;
Συμπράξαμε και με την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Το Found.ation με ένα πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθόλη τη διάρκεια των εννέα ημερών. Το ίδιο έκανε από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή το Regeneration. Οι 100mentors και το Tipping Point επίσης άνοιξαν έναν άλλο πυλώνα εκπαιδευτικών δεξιοτήτων, χρησιμοποιώντας τη δική τους πλατφόρμα, και θέτοντας ερωτήματα και αγωνίες νεαρών μαθητών σε πολύ εγνωσμένα στελέχη και έμπειρους μέντορες, όπως ο Μιχάλης Μπλέτσας από το MIT, το okthess και πολλοί άλλοι. Όλο αυτό θεωρώ ότι δημιουργεί καλούς δεσμούς σε όλο το οικοσύστημα.
Το περσινό Digital Greece ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Πώς καταφέρατε φέτος να το ξεπεράσετε;
Το step up αν έγινε, θεωρώ ότι έγινε στο επίπεδο περιεχομένου, και στο επίπεδο της καλύτερης κινητοποίησης με θεσμικούς φορείς, όπως είναι ο ΣΒΕ, ο ΣΕΚΕΕ, ο ΣΕΠΒΕ, το ΕΒΕΘ, η ΚΕΕΕ, η ΚΕΔΕ, όπου ήταν λίγο πιο έγκαιρα ενημερωμένοι και άρα είχαν πιο ολοκληρωμένη παρουσία. Ενισχύσαμε το κομμάτι των επιχειρηματικών συναντήσεων. Προσπαθήσαμε επίσης να φέρουμε παράλληλες δραστηριότητες για να αυξήσουμε την επιδραστικότητα της έκθεσης. Έτσι ήρθαν το OKThess! όπου οργάνωσε το DEMODAY του και το Openday του καθώς και σειρά από workshop μέσα στο Digital Greece, το European Innovation and Technology Institute (EIT) Raw Material και έκανε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα ανάπτυξης (accelerator) πάνω στα δομικά υλικά. Επίσης, το EIT FOOD DEMODAY & AWARENESS DAY υλοποιήθηκαν εντός του Digital Greece. Για πρώτη φορά διοργανώσαμε το FINTECH BRIDGES EUROPE, έναν νέο θεσμό όπου ελληνικές και του τουρκικές τράπεζες συναντήθηκαν με startups από τις δυο χώρες. Ενώ, τέλος, επίσης για πρώτη φορά διεξήχθη στην Ελλάδα το 4o Global Agripeneurs Summit (παγκόσμιο συνέδριο αγροδοατροφικής επιχειρηματικότητας) με σημαντικούς ομιλητές και ο παγκόσμιος διαγωνισμός FUTURE AGRO CHALLENGE, φέρνοντας στην Θεσσαλονίκη εταιρείες από τον τομέα της αγροδιατροφικης τεχνολογιας από όλο το κόσμο. Συνολικά οι παράλληλες δράσεις έφεραν επιπλέον επενδυτές και 100 startups, τα μισά διεθνή ενισχύοντας τόσο την Διεθνή διάσταση της έκθεσης, όσο και την ουσιαστική διάδραση και networking των συμμετεχόντων. Επιπλέον δώσαμε την ευκαιρία στον επισκέπτη να πάρει μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα για έναν κόσμο που αλλάζει με την τεχνολογία και πως αλλάζει σε κάθε κλάδο της οικονομίας αλλά και την κοινωνίας μας.
Στις περισσότερες ανοιχτές συζητήσεις έντονα το ζήτημα των συνεργασιών μεταξύ του ιδιωτικού τομέα αλλά και ιδιωτικού με δημόσιου τομέα. Εδώ πετύχατε και τα δύο. Πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις κάτι τέτοιο;
Είναι πολύ σημαντικό ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα. Το Υπουργείο είναι ο καταλύτης αυτής της διαδικασίας, που με δική του πρωτοβουλία φέρνει κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό εξ αρχής προκαλεί την πολυπόθητη διάδραση στο επιχειρείν. Τώρα αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση, ουσιαστική ατζέντα, και συνέχεια, αν θέλουμε να αποδώσει καρπούς. Φαίνεται ότι, συνολικότερα, αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της την διευκόλυνση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σαν ένα εργαλείο ανάπτυξης που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, έχει ψηλά στην ατζέντα της τις startups, οπότε ελπίζω όλο αυτό να αποτελέσει την αρχή μιας ουσιαστικής σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πάνω στο κομμάτι της ανάπτυξης και αξιοποίησης του δυναμικού ταλέντου που έχει η χώρα, και της δημιουργίας μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων που θα φέρουν πραγματική αξία στην οικονομία.
Τι σήμανε για σένα προσωπικά όλο αυτό;
Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπεις ένα γεγονός που μαζεύετε το μεγαλύτερο κομμάτι του νεοφυούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος, αν και 9 μέρες είναι πολλές.
Δώσαμε αγώνα για να ενδυναμώσουμε τον διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης με επιπλέον δράσεις. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε όλους τους δυναμικούς stakeholders που εκπροσωπούν βασικές δομές και εταιρείες του οικοσυστήματος ούτως ώστε να έχουν παρουσία, βήμα, συμμετοχή, συνθέτοντας ένα ανοιχτό οικοσύστημα καινοτομίας – και συνεργασίας όπως δηλαδή πρέπει να είμαστε. Νομίζω, πως όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την κληρονομιά και να την εξελίξουμε χωρίς μικροπολιτικές ατζέντες και κοντόφθαλμη λογική. Για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί η μαγιά για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός που μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας τουλάχιστον στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, είναι ευκαιρία να μπούμε στο χάρτη, και μαζί με τις παρεμβάσεις που αναμένουμε από την νέα κυβέρνηση να αρχίσουμε να βλέπουμε και αντίστροφη στο braindrain, αλλά και ξένες εταιρείες να εγκαθίστανται εδώ.