Lockheed Martin: Τι θα αποφέρει η αναβάθμιση των F-16- Στα 1,528 δισ. δολάρια το κόστος
- 16/09/2019, 14:31
- SHARE
Για όλα τα δεδομένα των προγραμμάτων της αμερικανικής Lockheed Martin Aeronautics/International, τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα, τις δυνατότητες των προγραμμάτων συμπαραγωγής που λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα και την εξελιξιμότητα αυτών, όπως και για το μέλλον μίλησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντένης Πλέσσας- Λεωνίδης, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής.
Παρουσίασε δε και τις εξελίξεις γύρω από το τρέχον πρόγραμμα F-16V GR, προϋπολογισθέντος μέγιστου κόστους 1,528 δισ. δολάρια, για το οποίο εκτίμησε πως κάτω από τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί θα δημιουργήσει περί τις 300 νέες θέσεις εργασίας μόνο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).
Κατά τον κ. Πλέσσα πρόκειται για συμφωνία απαραίτητη για την Πολιτική Αεροπορία της Ελλάδας, αφού «τα αναβαθμισμένα F-16 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (το γνωστό πλέον σε όλους AESA), με σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας LINK 16, σύγχρονους αισθητήρες αλλά και συστήματα ασφαλείας, όπως το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος, δημιουργούν έναν σύγχρονο στόλο ικανό να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές στην περιοχή μας.
Ταυτόχρονα παρέχουν την απαραίτητη διαλειτουργικότητα με τα μαχητικά F-35 5ης γενιάς, καθώς και με διάφορες άλλες χερσαίες και θαλάσσιες πλατφόρμες».
Όπως δήλωσε ο ίδιος, το πρόγραμμα αναβάθμισης θα επιλύσει στο μέγιστο βαθμό προβλήματα διαθεσιμότητας των αεροσκαφών που αναμενόταν να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον, λόγω της γήρανσης των σημερινών συστημάτων και της μείωσης των πηγών παραγωγής, το αεροσκάφος θα μπορεί να φέρει νέα όπλα και αισθητήρες.
Το κόστος της διακρατικής συμφωνίας (LOA) για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών, που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση (USAF).
Σύμφωνα με τον κύριο Πλέσσα-Λεωνίδη, η διαδικασία LOA του FMS (Foreign Military Sales) διασφαλίζει τόσο την απόλυτη διαφάνεια του προγράμματος όσο και την υλοποίηση του εντός των τεθέντων τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και του κόστους που έχει προσδιορισθεί ως ανωτέρω.
Στην ερώτηση «ποιο θα είναι το επίπεδο συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, και πιο συγκεκριμένα της ΕΑΒ στο πρόγραμμα; Σε ποιο βαθμό θα συμμετέχει η ελληνική παραγωγική βάση και τι θα κερδίσει επίπεδο υπο-κατασκευαστικό η Ελλάδα;» ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής της Lockheed Martin απάντησε:
«Τα οφέλη για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είναι διπλά. Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας αφεαυτής. Πρέπει να σας πω ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικών F-16, έχει δομηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin με τέτοιο τρόπο, που να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του εφοδιασμού και πληροφοριών του οπλικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος στην Ελλάδα, πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης, της προμήθειας των επί μέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα πραγματοποιηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ.
Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ενεργό συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Η ΕΑΒ πρόκειται να ενσωματώσει όλες αυτές τις αναβαθμίσεις και πλην ενός πρωτοτύπου αεροσκάφους κανένα άλλο F-16 δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να υποστεί οποιεσδήποτε εργασίες αναβάθμισης στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα πλην της ΕΑΒ, αρκετές ελληνικές βιομηχανίες αμυντικού υλικού πρόκειται να εμπλακούν ενεργά στο πρόγραμμα προσφέροντας υπο-κατασκευαστικό έργο υποστήριξης της εν λόγω αναβάθμισης (σχεδίαση και κατασκευή καλωδιώσεων, σχεδίαση και κατασκευή δομικών τμημάτων υποστήριξης, ειδικών εργαλείων, κ.α.), θα λάβουν οφέλη με τα προγράμματα SSI.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έτσι θα λάβει σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές και μεγάλο φόρτο εργασίας έως και 265.000.000 δολάρια από τα 1.528.000.000 δολάρια του συνολικού κόστους του προγράμματος, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της ΕΑΒ και αυξάνοντας την οικονομική της ανάπτυξη, τα προγράμματα αυτά δε θα της δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες και νέες υποδομές. Τεχνολογίες που θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο της αναβάθμισης που λάβει χώρα στην ΕΑΒ. Για να ενεργοποιηθούν όλα αυτά, πρέπει προηγουμένως το ΥΠΕΘΑ και η Ελληνική Βουλή να εγκρίνουν αυτά τα προγράμματα. Είναι κάτι που ελπίζω να γίνει πολύ σύντομα».
Την ίδια ώρα, μπορεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να ετοιμάζεται να αποκτήσει 85 αναβαθμισμένα στην έκδοση Viper μαχητικά αεροσκάφη F-16V GR αλλά ήδη, εδώ και μερικά χρόνια, έχει αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ για την επονομαζόμενη 5η Γενιά μαχητικών αεροσκαφών.
Πρόκειται για αεροσκάφη που μπαίνουν σε υπηρεσία σε Πολεμικές Αεροπορίες όλου του πλανήτη και για το αμερικανικής προέλευσης 5ης Γενιάς «Joint Strike Fighter»- γνωστό στο ευρύ κοινό ως μαχητικό F-35- από τη χώρα μας έχει μέχρι στιγμής αποσταλεί η αίτηση για πρόσβαση στη ροή πληροφόρησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο από τις διαδικασίες τρόπο, ήτοι το επονομαζόμενο Letter of Request for Information που έλαβε η αμερικανική πλευρά από τη χώρα μας προ διετίας περίπου, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Πλέσσας.