Ανάλυση: Τι μπορεί να σημαίνουν οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco για την τεράστια αρχική δημόσια προσφορά της
- 16/09/2019, 17:02
- SHARE
Την ίδια στιγμή που κορυφαίοι τραπεζίτες συζητούσαν στο ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ντουμπάι την αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco, κάποιοι σχεδίαζαν την επίθεση από drone που έπληξε μέσα στο Σαββατοκύριακο την καρδιά των λειτουργιών της εταιρείας.
Και πράγματι, σε μια επίθεση για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν, ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών βομβάρδισε τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Η άνευ προηγουμένου επίθεση ανάγκασε τη Σαουδική Αραβία να περικόψει κατά το ήμισυ την παραγωγή πετρελαίου της και ίσως περιορίσει την αποτίμηση αξίας της εξαιρετικά σημαντικής συμφωνίας της Aramco, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες για μια πώληση μετοχών που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Νοέμβριο στο Ριάντ. Δεκάδες τραπεζίτες – εκπρόσωποι μιας σειράς τραπεζικών ιδρυμάτων από τη Citigroup Inc. μέχρι τη JPMorgan Chase & Co. συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι παρουσιάσεις των αναλυτών αναμένονται να λάβουν χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου.
«Ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman θα πιέσει την εταιρεία ώστε αυτή να καταδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία και τις πολεμικές προκλήσεις» αναφέρει σε έκθεσή της μια ομάδα αναλυτών του Eurasia Group. «Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα σχέδια της Aramco για την αρχική δημόσια προσφορά της».
Η διαπραγμάτευση ενός μειοψηφικού μεριδίου του πετρελαϊκού κολοσσού με την επίσημη επωνυμία Saudi Arabian Oil Co. εντάσσεται στις προσπάθειες του Πρίγκιπα Mohammed να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας.
Οι επιθέσεις δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή. Το Ιράν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ αργότερα την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε στα 71 δολάρια το βαρέλι, αφότου η επίθεση «εξουδετέρωσε» σχεδόν το 5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Ο βασικός δείκτης μετοχών της Σαουδικής Αραβίας έπεσε την Κυριακή κατά 3,1%, ενώ απώλειες παρατηρήθηκαν στο σύνολο των αγορών του Κόλπου.
Διαβάστε ακόμη: Η Μέση Ανατολή «φλέγεται» και ο μαύρος χρυσός έχει σπάσει ρεκόρ του 1991