Goldman Sachs: Ο Οκτώβριος έρχεται με «άγριες διαθέσεις» για τις αγορές

Goldman Sachs: Ο Οκτώβριος έρχεται με «άγριες διαθέσεις» για τις αγορές
Για τον «άγριο» Οκτώβριο των αγορών κάνει λόγο η Goldman Sachs σε σημείωμά της - Πού βασίζει τις εκτιμήσεις της.

«Για όσους επενδυτές πήραν μια ανάσα από το χάος τον Αύγουστο, πρέπει να προετοιμαστούν καθώς η αγορά πρόκειται να τρελαθεί ξανά», προειδοποίησε η αμερικανική τράπεζα.

Η Wall Street βρίσκεται τώρα σε απόσταση αναπνοή από το ανακτήσει τα υψηλά ρεκόρ της, αλλά μια ταραχώδης πορεία μπορεί να είναι κοντά, καθώς η μεταβλητότητα των μετοχών ήταν κατά 25% υψηλότερη τον Οκτώβριο κατά μέσο όρο από το 1928, σύμφωνα με την Goldman.

«Πιστεύουμε ότι η υψηλή αστάθεια του Οκτωβρίου είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση», δήλωσε σε σημείωμα την Παρασκευή ο John Marshall, επενδυτής της Goldman. «Πιστεύουμε ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για πολλούς επενδυτές και εταιρείες που διαχειρίζονται την απόδοση έως το τέλος του ημερολογιακού έτους».

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών παρατηρήθηκαν σε κάθε κύριο δείκτη αναφοράς και τομέα τον Οκτώβριο τα τελευταία 30 χρόνια, με την τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη να είναι οι πιο ευμετάβλητες ομάδες, σύμφωνα με την τράπεζα.

Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χαοτικά ξανά καθώς ξεκινάει η περίοδος των κερδών, γεγονός που θα επιδεινώσει τη μεταβολή του επενδυτικού κλίματος.

«Ο Οκτώβριος τείνει να είναι το τρίμηνο με τις μεγαλύτερες μέρες απόλυτης απόδοσης κέρδους για τις μετοχές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάρσαλ.

H αμερικανική τράπεζα αναφέρεται και στο γεωπολιτικό πεδίο, το οποίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό. Πέραν της έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ είναι οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σχέδιά της στη Συρία, όπως και οι επιδιώξεις άλλων μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, η Ινδία και η Κίνα.

Η πρώτη έδειξε τις προθέσεις της με μία «επίθεση» στην αυτονομία του Κασμίρ και η δεύτερη έχει να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ από τότε που η πόλη ενώθηκε με την κυρίως Κίνα. Όσο για την εμπορική διαμάχη του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, αυτή δεν προβλέπεται να βρει λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Υπό τις συνθήκες αυτές πολύ αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι αμερικανικές μετοχές να κινούνται μία ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ και οι ευρωπαϊκές (που έχουν πέραν όλων των άλλων να αντιμετωπίσουν την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία και την απειλή της ύφεσης) να καταγράφουν επίσης σταθερά κέρδη.

«Οι επενδυτές μάλλον έμαθαν να ζουν με την αβεβαιότητα και τις διαρκείς εντάσεις, αλλά για πόσο ακόμη θα αγνοούν τον αντίκτυπό τους στην πραγματική οικονομία» αναρωτιέται η τράπεζα.