Τέλος εποχής για τις ειδικές δυνάμεις «Μπερκούτ» στην Ουκρανία
- 26/02/2014, 13:37
- SHARE
Βίντεο δείχνει αστυνομικούς να ζητούν συγχώρεση στα γόνατά τους - Το απόγευμα ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.
Με ταχύτητα προχωρούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές του Μαϊου. Η ανακοίνωση θα γίνει στις 19.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) ενώπιον των διαδηλωτών που βρίσκονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Βαλέρι Πάτσκαν, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει πριν ανακοινωθεί δημόσια να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Μαϊντάν, δηλαδή του πολιτικού σχήματος που συγκεντρώνει τα κόμμα της αντιπολίτευσης, τα μέλη της κοινωνίας πολιτών και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή.
Νωρίτερα σήμερα ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων Μπερκούτ, υπεύθυνων για την καταστολή των ταραχών. «Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια. Υπέγραψα το υπ’ αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μπερκούτ», έγραψε ο στη σελίδα του στο Facebook ο Αβάκοφ.
Οι Μπερκούτ αποτελούσαν τον φόβο των διαδηλωτών, αφού αποτέλεσαν την «αιχμή του δόρατος» της καταστολής των διαδηλώσεων στην Ουκρανία και σε φωτογραφίες εμφανίζονται να πυροβολούν τα πλήθη με πραγματικές σφαίρες. Αίσθηση προκαλεί διεθνώς το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα από εκδήλωση στην πόλη Λβιβ, όπου μέλη των Μπερκούτ ανέβηκαν στη σκηνή, ζητώντας από τον κόσμο να τους συγχωρέσει, πέφτωντας ακόμη και στα γόνατά τους:
Τουλάχιστον 82 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο, που οδήγησαν στην παραίτηση και φυγή του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Διαβάστε επίσης: Οι επόμενοι Ουκρανοί «εθνοσωτήρες»
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες τις τράπεζες να επαγρυπνούν για τυχόν ύποπτες μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τον Γιανουκόβιτς –εις βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης– και τον στενό του κύκλο. Συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε στις τράπεζες ότι πρέπει να επιβάλουν «ενισχυμένο έλεγχο» στους λογαριασμούς του Γιανουκόβιτς και του στενού κύκλου του και να ελέγχουν συναλλαγές που θα μπορούσαν να αφορούν υπεξαιρεθέντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Εν τω μεταξύ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες πως είναι πιθανό να αποστείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου να παράσχει βοήθεια στο Κίεβο. «Πιθανόν θα στείλουμε σύντομα μια ομάδα τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης στη χώρα. Διότι αυτό είναι υποχρέωσή μας έναντι οποιουδήποτε κράτους-μέλους, εάν αυτό το μέλος το ζητήσει. Αυτό σαφώς είναι πιθανό να συμβεί», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε δηλώσεις της στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Διαβάστε ακόμη: Σπρώχνουν στην αγκαλιά του ΔΝΤ την Ουκρανία
Την ίδια ώρα που αυξάνονται οι διεθνείς διαβουλεύσεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας, η χώρα μοιάζει να διχάζεται στα δύο, αφού οι κάτοικοι των ρωσόφωνων περιοχών στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας διαμαρτύρονται κατά των ενεργειών των προσωρινών αρχών που έχουν αναλάβει τα ηνία της. Στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, ομάδες διαδηλωτών αντικατέστησαν την ουκρανική σημαία με μία ρωσική, ενώ μαζικές διαδηλώσεις αντίπαλων στρατοπέδων -υπέρ και κατά της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία της χώρας- διεξάγονται από το πρωί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη.
Η ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκάλεσε έντονη ανησυχία ότι το πρώην σοβιετικό κράτος των 46 εκατομμυρίων κατοίκων ενδέχεται να διαμελιστεί κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στη φιλοδυτική και τη φιλορωσική περιοχή.
Πολλές είναι επίσης οι «φωνές» στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, όσων αντιτίθενται στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής παρουσίας κι ενδεχόμενη συμμετοχή σε νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού κόμματος Σβόμποντα.
Διαβάστε ακόμη: Ακήρυχτος «Ψυχρός Πόλεμος» με «έπαθλο» την Ουκρανία
Την «κατηγορηματική καταδίκη του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική Ουκρανία» ζήτησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Ο Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΑΣΕ να καταδικάσει με αποφασιστικότητα την άνοδο του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική χώρα, να καταδικάσει τις εκκλήσεις για απαγόρευση τις ρωσικής γλώσσας, τη μετατροπή του ρωσόφωνου πληθυσμού σε “μη-πολίτες” και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κινήσεις για την επαναφορά της ουκρανικής ως επίσημης γλώσσας θα τιμωρούσε τον ρωσόφωνο πληθυσμό στα ανατολικά και τα νότια της χώρας και έχει χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «εξτρεμιστές που υφάρπαξαν την εξουσία».
Σήμερα, η ελάχιστα γνωστή Διεθνής Συνέλευση Ρώσων Συμπατριωτών -ένα λόμπυ της ρωσικής διασποράς- ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί ηγέτες που «διαρκώς διακηρύττουν τη δέσμευσή τους προς τις ευρωπαϊκές αξίες παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες της νομοθεσίας της ΕΕ».
Διαβάστε ακόμη: Η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου» επιστρέφει