Οι πέντε πολυτιμότερες εταιρείες του πλανήτη που δεν είναι στη Wall Street
- 01/10/2019, 18:00
- SHARE
της Anne Sraders
Σύμφωνα με ερευνητική έκθεση της PitchBook, στα μέσα του 2019 υπήρχαν 187 εν ενεργεία «μονόκεροι» (μη εισηγμένες επιχειρήσεις με αποτίμηση αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων), με συνολική ιδιωτική αποτίμηση λίγο πάνω από τα 600 δισ. δολάρια. Το 2018, το αντίστοιχο ποσό ήταν 603,3 δισ. δολάρια.
«Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο» λέει στο Fortune η Jane Leung, γενική διευθύντρια και επικεφαλής επενδύσεων στη Scenic Advisement. «Δεν έβλεπες επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους να εισέρχονται στην αγορά πριν από πέντε χρόνια».
Αυτή η πλημμυρίδα «μονόκερων», σύμφωνα με τη Leung, μπορεί να αποδοθεί στην τεράστια εισροή κεφαλαίου στις ιδιωτικές αγορές από το 2008 και μετά, κυρίως από θεσμικούς επενδυτές. «Οι ιδιωτικές αγορές είναι τόσο μεγάλες επειδή το χρήμα πηγαίνει πραγματικά εκεί» επισημαίνει. «Αυτό προήλθε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 – αυτή η αναζήτηση για αποδόσεις μετά από την κρίση».
Για την ακρίβεια, η Leung θεωρεί ότι οι τεράστιες εισροές κεφαλαίου (ύψους εκατοντάδων δισ.) στις ιδιωτικές αγορές τα τελευταία χρόνια επιτρέπουν σε πολλές εταιρείες να μένουν για περισσότερο καιρό εκτός χρηματιστηρίου, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα ένιωθαν πίεση να προβούν σε αρχική δημόσια προσφορά. Βεβαίως, όπως δείχνει και το παράδειγμα εταιρειών όπως η WeWork, «ακόμα κι αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν εισαχθούν ποτέ, πρέπει να έχουν πειθαρχία».
Δείτε λοιπόν παρακάτω τους πέντε μεγαλύτερους «μονόκερους» αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ βάσει αποτίμησης αξίας.
5. Airbnb - 31 δισ. δολάρια
Η παγκόσμια εταιρεία ενοικίασης στέγης ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για αρχική δημόσια προσφορά μέσα στο 2020. Και σύμφωνα με τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η εταιρεία αξίζει 31 δισ. δολάρια. Το 2017, ολοκλήρωσε τον 7ο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 1 δισ. δολαρίων, υπό την ηγεσία των CapitalG και Technology Crossover Ventures. Κάποιοι αναλυτές στη Γουόλ Στριτ είναι αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές της Airbnb αφού εισαχθεί στο χρηματιστήριο, εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσει μια καλύτερη πορεία σε σχέση με την Uber και τη Lyft.
4. SpaceX - 33,4 δισ. δολάρια
Μέχρι πρότινος, η SpaceX του Musk βρισκόταν στην 3η θέση της κατάταξης με τις μεγαλύτερες μη εισηγμένες εταιρείες. Ακόμα και στην 4η θέση, πάντως, η διαστημική εταιρεία έχει και… διαστημική αποτίμηση, στα 33,4 δισ. δολάρια. Στον 13ο γύρο χρηματοδότησής της τον Ιούνιο, η SpaceX συγκέντρωσε επιπλέον 314 εκατ. δολάρια και εξασφάλισε τη συγκεκριμένη αποτίμηση. Πρόσφατα, όμως, ο Musk βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε την SpaceX και την Tesla για να διασώσει τη SolarCity – εταιρεία του ξάδερφού του.
3. Stripe - 35,3 δισ. δολάρια
Έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 1,29 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση, η Stripe αποτιμάται στα 35,25 δισ. δολάρια κάνοντας τους ιδρυτές της, John και Patrick Collison, τους πλουσιότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους στην Ιρλανδία. Ο κολοσσός των πληρωμών φαίνεται να ενθουσιάζει τους επενδυτές καθώς ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης (υπό την ηγεσία των Andreessen Horowitz, General Catalyst και Sequoia Capital) προσέλκυσε 250 εκατ. δολάρια.
2. Juul Labs - 38 δισ. δολάρια
Ο κατασκευαστής ηλεκτρονικού τσιγάρου τα έχει βρει «σκούρα» μπροστά στο ενδεχόμενο ομοσπονδιακής απαγόρευσης του βασικού του προϊόντος και διενέργειας ομοσπονδιακής ποινικής έρευνας. Όμως, η αξία της εταιρείας συνεχίζει να αποτιμάται στα 38 δισ. δολάρια. Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας εξασφάλισε στη Juul Labs την μεγάλη αυτή αποτίμηση αξίας, μαζί με 785,2 εκατ. δολάρια σε venture capital από την Poseidon Asset Management και την Proioxis Ventures. Με την αύξηση των παθήσεων και των θανάτων που συνδέονται με το άτμισμα, κάποιοι παρατηρητές αμφισβητούν την τωρινή αποτίμηση.
1. WeWork - 47 δισ. δολάρια
Η εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της αγοράς καθώς προσπαθεί να προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά, αλλά ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της WeWork (που ολοκλήρωσε τον περασμένο Γενάρη η SoftBank) έφερε την αποτίμηση αξίας της στα 47 δισ. δολάρια. Πλέον, η εταιρεία συνεργατικών χώρων παλεύει να προσελκύσει επαρκές ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τη μελλοντική μετοχή της, κάμπτοντας παράλληλα την ανησυχία γύρω από ζητήματα όπως η εταιρική διακυβέρνησή της και οι μεγάλες απώλειες ρευστού. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος της WeWork στο χρηματιστήριο αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο.