Ακόμη και 2,5 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα η κατάρρευση της Thomas Cook
- 01/10/2019, 12:28
- SHARE
Ακόμη και στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει τη ζημιά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση της Thomas Cook έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η άμεση ζημία από τα απλήρωτα τιμολόγια εκτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και οι εκτιμώμενες απώλειες για το 2020 το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 929,07 εκατ. ευρώ. «Με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (δηλαδή τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία), οι απώλειες αυτές ανεβαίνουν στα 2,5 δισ. ευρώ», αναφέρει η συγκεκριμένη μελέτη.
H έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος. Επίσης μεταξύ άλλων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός επισήμανε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για την στήριξη της απασχόλησης, την ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και την στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.
Ο κ. Βασιλικός, αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας, είπε: «Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως με αξιοπιστία αποτυπώνει η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και τον περιφερειακό ιστό της χώρας. Το να γνωρίζουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις της ζημιάς είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της. Στο Ξ.Ε.Ε., έγκαιρα και έγκυρα συμβάλλουμε υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα, αποφάσεις και σχεδιασμό. Να δούμε κατάματα τις σημερινές αδυναμίες αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να δράσουμε. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στη τύχη του. Είναι υπόθεση όλων και όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη της θωράκισης του σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση».
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους που περιλαμβάνουν:
– Μείωση από 100 σε 80, του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
– Επέκταση του συνολικού χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα, σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων.
– Ειδικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα πρώτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως:
– Αναστολή για έξι (6) μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που πάνω από το 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook.
– Απαλλαγή από το φόρο διαμονής.
– Επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό νόμο, για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις.
Πήρε θέση και το αφεντικό της Ryanair
Ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι δήλωσε ότι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας (CAA) της Βρετανίας εν μέρει ευθύνεται για το χάος αναφορικά με τη χρεοκοπία της Thomas Cook και θα πρέπει να καταστήσει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για να αποτρέψει τις καταρρεύσεις εταιριών που έχουν ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται επιβάτες σε διάφορα μέρη του κόσμου.
«Πώς μπορείς να δίνεις άδεια στην Thomas Cook τον Απρίλιο ότι μπορεί να πετάει για ακόμα 12 μήνες και μετά να χρεοκοπεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι κάτι που η CAA πρέπει να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Ο’Λίρι σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters.
Ο Ο’Λίρι αναφέρθηκε και στο Brexit, λέγοντας ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ δεν θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη Ryanair, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και ότι είναι μη ρεαλιστικό να έχει διαφορετική εκτίμηση.
«Εάν κοιτάξουμε αρκετά μακριά, δεν νομίζω ότι το Brexit θα έχει αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Ο’Λίρι, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Βρετανία και η ΕΕ θα καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία και θα διατηρηθεί η συμφωνία αερομεταφορών Open Skies.
«Νομίζω ότι το εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου εξυπηρετείται καλύτερα με την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τρελό να φύγετε, αλλά εάν πρόκειται να αποχωρήσετε, το πρώτο που πρέπει να κάνετε την ημέρα μετά την αποχώρηση είναι να επαναδιαπραγματευθείτε μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ».