CNL: Ο συνεργάτης που αναζητούν οι επιχειρήσεις

CNL: Ο συνεργάτης που αναζητούν οι επιχειρήσεις
Τα πέντε χρόνια λειτουργίας της στην ελληνική αγορά γιόρτασε η CNL Capital, οργανώνοντας μια μεγάλη εκδήλωση για τις εταιρείες που απαρτίζουν το οικοσύστημα της (φωτό και βίντεο).

Σε µια εποχή που η αγορά «διψά» για ρευστότητα και η αναζήτηση χρηµατοδότησης µέσω παραδοσιακών οδών εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη, µια οµάδα 25 επενδυτών, που διέβλεψαν την ανάγκη για τη δηµιουργία ενός εναλλακτικού φορέα χρηµατοδότησης των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, δηµιούργησαν στα µέσα του 2014 τη CNL Capital, την πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηµατικών Συµµετοχών (ΕΚΕΣ) στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πέντε χρόνια µετά, η CNL Capital έχει ολοκληρώσει τρεις ΑΜΚ, τα ίδια κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 8 εκατ. Ευρώ, και οι μέτοχοι της τους 370, αφούοι μετοχές της είναι εισηγμένες στη Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το παρόν στο event έδωσαν επιχειρηματίες και διοικητικά στελέχη από περισσότερες από 100 εταιρείες που ανήκουν σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γίνουν νέες γνωριμίες, να αναδειχθούν συνέργειες, να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και να προβληθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, την οποία η CNL Capital στηρίζει ενεργά από τη σύσταση της.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της CNL Capital, Παναγιώτης Λέκκας, ο οποίος απέδωσε την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας στην ταχύτητα, στην ευελιξία και στη διαφάνεια, βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της. Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας μπορεί τα χρόνια που πέρασαν να ήταν δύσκολα και απρόβλεπτα για την ελληνική οικονομία, ωστόσο ήταν χρόνια δημιουργίας και ανάπτυξης για την ίδια τη CNL Capital η οποία κατάφερε να καταστεί συνώνυμο της «εναλλακτικής» χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Λέκκας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς, εκφράζοντας την άποψη πως υπάρχουν αρκετές καλές επιχειρήσεις που αντέχουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και χρειάζονται υποστήριξη για να κάνουν το επόμενο βήμα, την οποία, δυστυχώς, το τραπεζικό σύστημα δυσκολεύεται να προσφέρει.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η CNL Capital μέσα στην τελευταία πενταετία έχει παράσχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, μοιρασμένες σε 70 διαφορετικές επενδύσεις, με τρεις στις τέσσερις εταιρείες να προχωρούν σε ανανέωση της συνεργασίας τους με τη CNL Capital για την υλοποίηση των αναπτυξιακών τους σχεδίων.

«Τα κλειδιά για την ανάπτυξη & χρηματοδότηση των ΜμΕ»

Έχοντας συμπληρωθεί ενάμισης χρόνος από τότε που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχει αρχίσει σταδιακά να στέκεται στα πόδια της, οι επιχειρηματίες μιλούν για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ανάταση της ψυχολογίας. Στο πρώτο πάνελ «Κλειδιά για την Ανάπτυξη & Χρηματοδότηση των ΜμΕ», το οποίο συντόνισε η Senior Editor του Fortune, Μαρία Ακριβού, ο Τάκης Σολωμός, Partner της Elikonos Capital Partners παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια, αρκεί και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να είναι διατεθειμένοι να προβούν σε επενδύσεις.

Θετική ήταν και η αντίδραση του Nίκου Πετροπουλάκη, Εκτελεστικού Προέδρου ΔΣ της Merit ΧΑΕΠΕΥ, ο οποίος είπε πως ακόμη και αν η κυβέρνηση υλοποιήσει έστω και το 70% των όσων έχει εξαγγείλει, το επιχειρηματικό κλίμα θα αλλάξει ριζικά. Ήδη, σημείωσε, παρατηρείται ενδιαφέρον για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην ψηφιακή σχέση εταιρείας και κράτους και τη γενικότερη ψηφιοποίηση της αγοράς αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Τζέης, Managing Director του ελληνικού υποκαταστήματος της Atradius Crédito y Caución S.A. de Seguros y Reaseguros. «Έχουμε αρχίσει να παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας ως χώρα και το επόμενο βήμα που μένει είναι κυβέρνηση να δώσει κίνητρα και φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΟΛ Crowe, Παναγιώτης Αλαμάνος, για να ασχοληθεί με το θέμα της φορολόγησης ένας επιχειρηματίας θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλίσει την κερδοφορία της εταιρείας του. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με συντελεστές που δεν θα αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Σύμφωνα με τον κ. Σολωμό, η αγορά χρηματοδότησης για τις νεοφυείς και ΜμΕ επιχειρήσεις είναι οργανωμένη, υπάρχουν Έλληνες διαχειριστές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους 1 δισεκατομμύριο ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια, ενώ και οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πλέον τη χώρα με άλλο μάτι. Σε ότι αφορά το fund Elikonos, διευκρίνισε ότι επενδύει σε επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση και αναζητούν συνεργάτη για τα επόμενα βήματα τους. Τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζεται το εν λόγω fund  ανέρχονται στα 90 εκατομμύρια ευρώ με τη μέση επένδυση ανά εταιρία να είναι της τάξεως των 3 έως 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν έχει έρθει η ώρα για την επιστράτευση και ενεργοποίηση της αναπτυξιακής τράπεζας, ο κ. Αλαμάνος εστίασε στον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών, ξεκαθαρίζοντας πως αναπτυξιακή τράπεζα δε σημαίνει εύκολο χρήμα χωρίς όρους και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη θεωρούμε πανάκεια.

Όσο για το αν θα δούμε στο εγγύς μέλλον περιστατικά τύπου Creta Farms και Folli-Follie, οι συμμετέχοντες στο πάνελ απάντησαν πως η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι πλέον οργανωμένη και πως τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα.

Όμως, ακόμη κι αν οι ελληνικές επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά και έχουν καθαρούς ισολογισμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και εξωγενείς παράγοντες , όπως για παράδειγμα η κατάρρευση ενός στρατηγικής σημασίας πελάτη. «Το ρίσκο είναι υπαρκτό γι’ αυτό και θα πρέπει οι επιχειρήσεις να στρέφονται στην ασφάλιση πιστώσεων» κατέληξε ο κ. Τζέης.

«Ελληνικές επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν με σύμμαχο τη CNL»

Ακολούθησε πάνελ με τίτλο «Ανάπτυξη Mέσα και Mετά την Kρίση: Τρία Case Studies» και συντονιστή τον Editor in Chief του Fortune, Τάσο Ζάχο με βασικούς ομιλητές τον  Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αίσακος, Θεμιστοκλή Ζυγουράκη, την  Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Fresh Line, Ναταλί Βαγιωνή και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Epexyl, Νίκο Αναστασίου.

Την εξέλιξη της ελληνικής ξυλουργικής κατασκευαστικής Εpexyl παρουσίασε ο Nίκος Αναστασίου μιλώντας για μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται από το 1981 στην ελληνική αγορά και έχει επεκταθεί με επιτυχία στο εξωτερικό.  Ο ίδιος, όντας δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας, θυμάται ότι η εταιρεία του ξεκίνησε απασχολώντας προσωπικό 10 ατόμων, ενώ έπειτα από την σύμβαση που υπέγραψε για την αποπεράτωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2010, το μέγεθός της μεγάλωσε σημαντικά ανεβάζοντας τον αριθμό του προσωπικού στα 150 άτομα. Η Epexyl κατάφερε να κερδίσει εταιρίες κολοσσούς από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία και να λάβει τη «ψήφο εμπιστοσύνης» του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, «ντύνοντας» με ξύλο την Εθνική Λυρική Σκηνή.  Η εταιρεία μετά το 2014 έχει πλέον υπογράψει στρατηγικές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται  σε εξέλιξη μεγάλα projects, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Προσπαθήσαμε να πετύχουμε τις προδιαγραφές του έργου πιστεύοντας ότι οι ξένοι θα ήταν έτοιμοι. Τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν. Παρουσιάσαμε ένα δείγμα τεχνικά άρτιο ικανοποιώντας τον Ρέντσο Πιάνο και πήραμε τη δουλειά» τόνισε ο κ. Αναστασίου. Αποκάλυψε μάλιστα πως η εταιρεία του ξεκινά πολύ σύντομα καινούργιο business unit, ενώ αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή νέων συμβολαίων με ηχηρά ονόματα της βιομηχανίας στο εξωτερικό.

Μία ακόμη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία έχει καταφέρει να εξελιχθεί μέσα στην κρίση και να κάνει αισθητή την παρουσία της διεθνώς,  ήταν η εταιρεία καλλυντικών Fresh Line. Όλα ξεκίνησαν το 1992 όταν η μητέρα της Ναταλί Βαγιωνή αποφάσισε τα καλλυντικά που έφτιαχνε στην κουζίνα της να τα διαθέσει προς πώληση στο πρώτο μαγαζί που άνοιξε στο Χαλάνδρι. Το μεγάλο «boom» έγινε το 2000 και πλέον η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 12 χώρες του εξωτερικού με 300 σημεία πώλησης. Διαθέτει 12 ιδιόκτητα καταστήματα ενώ όπως τόνισε κυρία Βαγιωνή από το 2015 και μετά, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την ελληνική αγορά.

«Τετρακόσιοι κωδικοί και αναπτυσσόμαστε με δικά μας καταστήματα και κόρνερ. Ξαφνικά το να βλέπεις ένα κατάστημα στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ρωσία με το brand σου σε κάνει να νιώθεις περήφανος. Στο εξωτερικό είναι ανοιχτοί στην Ελλάδα. Μας αγαπάνε, κυρίως λόγω της ιστορίας μας».

Η κα Βαγιωνή  επεσήμανε πως για να σταθεί ένα ελληνικό brand στο εξωτερικό θα πρέπει, εκτός από ποιοτικά προϊόντα, να διαθέτει φιλοσοφία, συνέπεια και προσωπικότητα, διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Όσο για την ΑΙΣΑΚΟΣ, μπαίνει στην 3η γενιά μια και ουσιαστικά είναι συνέχεια εταιρειών με συνεχή παρουσία από το 1957 μέχρι σήμερα. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών ανέπτυξε δραστηριότητες αντιπροσώπευσης, παραγωγής και διακίνησης πρώτων υλών για πολλούς Βιομηχανικούς Κλάδους της Χώρας. Όραμά της είναι να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής των βασικών κλάδων που εξυπηρετεί, σημειώνοντας διαρκή ανάπτυξη των μεγεθών της και υγιή κερδοφορία.

«Αν ξεπεράσεις θέματα εγωισμού, έχεις business plan, όραμα, αποφασιστικότητα και action plan τότε η διαδοχή δεν είναι πρόβλημα. Η Αίσακος μετασχηματίζεται. Το 2020 θα έχουμε πέντε business units δύο εκ των οποίων θα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που κάνουμε σήμερα. Η διαφοροποίηση είναι υγεία για μια εταιρεία. Αναμένουμε ότι το  50% των εσόδων θα προέρχεται από τελείως διαφορετικές δραστηριότητες τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο Θέμης Ζυγουράκης που ηγείται της Αίσακος.

 «Τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις»

Στην ύπαρξη ενός σταθερού και σοβαρού πλαισίου εστίασαν οι ομιλητές του πάνελ, με την Ναταλί Βαγιωνή να επισημαίνει ότι χρειάζεται πλάνο για να προχωρήσει η οικονομία σε μετασχηματισμό, με βασικούς πυλώνες τη στήριξη των επιχειρήσεων και την εκπαίδευση.

Αναφερόμενοι στην CNL Capital τόνισαν ότι τη στιγμή που χρειαζόταν άμεσα κεφάλαια κίνησης βρήκαν έναν σύμμαχο, ο  όποιος κατανόησε αμέσως το πρόβλημα και πρόσφερε τη σωστή λύση στο σωστό χρόνο.

«Η CNL Capital υπήρξε η όαση στη Σαχάρα όταν η Σαχάρα ήταν έρημος. Στα 43 χρόνια της καριέρας μου δεν έχω συναντήσει τόσο ικανούς, έξυπνους και αποφασιστικούς ανθρώπους» δήλωσε ο κ. Ζυγουράκης. Η εταιρεία του βρίσκεται στο 3ο ομολογιακό δάνειο και όπως ανέφερε, έπειτα από τη χρεοκοπία ενός βασικού πελάτη που της άφησε τεράστιο άνοιγμα, σήμερα αναπτύσσεται χάρη στη CNL Capital. «Η CNL Capital είχε το θάρρος να χρηματοδοτήσει ένα ρίσκο ρευστότητας που εξασφάλισε τη βιωσιμότητά μας. Σήμερα η εταιρεία είναι ισχυρότερη από ότι δύο χρόνια πριν».

«Τον Μάιο βγήκε ένα μαγαζί στο Mall και έπρεπε να υπογράψουμε σε λίγες ημέρες για να το κλείσουμε. Χρειαζόμασταν άμεσα 200.000 ευρώ και οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονταν την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε η κα Βαγιωνή, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση όσο η ταχύτητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η CNL Capital.

«Η CNL Capital ήταν αποτελεσματική, ταχύτατη και business oriented. Η συνεργασία μας έχει ανανεωθεί, καθώς χρηματοδοτούμαστε άμεσα για τα projects που αναλαμβάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Αναστασίου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο CEO της  CNL Capital, Νίκος Χλωρός, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και δεσμεύτηκε για τη διοργάνωση του επόμενου SME Networking Event, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από το επιχειρείν.