Υψηλές ζημιές για την Royal Bank of Scotland το 2013

Υψηλές ζημιές για την Royal Bank of Scotland το 2013
Photo:

Στα 13,64 δισ. ευρώ οι απώλειες της τράπεζας – Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μείωσης του κόστους της κατά 40%.

Ζημιές ύψους 13,64 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 κατέγραψε η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους της και θα επικεντρωθεί εκ νέου στις εργασίες της στη Βρετανία.

Ο στόχος της RBS είναι να αυξηθεί από το 60% στο 80% το ποσοστό του ενεργητικού της που βασίζεται στη Βρετανία, δήλωσε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλός της Ρος Μακ Γιούαν.

Διαβάστε ακόμη: Οι τιμωρημένες τράπεζες καταδικάζουν τις παράνομες πρακτικές τους

Η τράπεζα, η οποία ανήκει κατά 81% στο κράτος, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το κόστος της κατά 5,3 δισ. ευρώ ή 40% μεσοπρόθεσμα, στο πλαίσιο του σχεδίου του κ. Μακ Γιούαν για την επιστροφή της στην κερδοφορία. «Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Είμαστε πολύ ακριβοί, πολύ γραφειοκρατικοί και πρέπει να αλλάξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της RBS.

Η τράπεζα διακινδύνευσε μία αρνητική πολιτική αντίδραση, ανακοινώνοντας ότι θα διανείμει το ποσό των 576 εκατ. στερλινών στο προσωπικό της ως μπόνους για το 2013, ποσό που είναι χαμηλότερο κατά 15% από το προηγούμενο έτος, αλλά παραμένει «αγκάθι» για τους πολιτικούς και τους φορολογούμενους, οι οποίοι υπέστησαν έξι συνεχόμενα έτη ζημιών της RBS μετά τη διάσωσή της από το κράτος το 2008. Η RBS πωλεί θυγατρικές της -μεταξύ των οποίων την τράπεζά της στις ΗΠΑ- και μειώνει τον αριθμό των επιχειρησιακών της μονάδων σε τρεις από επτά.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Καμπάνα ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε έξι τράπεζες

Ο Πρόεδρος της RBS Φίλιπ Χάμπτον ανέφερε σε επιστολή του προς τους μετόχους ότι η τράπεζα παρακολουθεί τη συζήτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Υπάρχουν σαφώς θέματα που προσέχουμε – το νόμισμα, την εφαρμογή χρηματοπιστωτικών κανονισμών, την τράπεζα τελευταίας προσφυγής, τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις – που θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν», δήλωσε ο κ. Χάμπτον, προσθέτοντας: «Υπάρχει, όμως, πραγματικά αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οποιοδήποτε από τα θέματα αυτά θα διευθετούνταν στην περίπτωση του «Ναι» στην ψηφοφορία και το αποτέλεσμα θα εξαρτάτο από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters