Για τον κίνδυνο από τις «κινεζικές δωροδοκίες» και τα «ρωσικά τρολ» προειδοποιεί τα κράτη των Βαλκανίων ο Μάικ Πομπέο

Για τον κίνδυνο από τις «κινεζικές δωροδοκίες» και τα «ρωσικά τρολ» προειδοποιεί τα κράτη των Βαλκανίων ο Μάικ Πομπέο
epa07073465 United States Secretary of State Mike Pompeo at the Foreign Ministry in Tokyo, Japan, 06 October 2018. Pompeo has arrived in Tokyo for talks with Japanese officials ahead of his trip to North Korea. EPA/DELETREE/SIPA
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και θα συναντηθεί αύριο με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στην περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία προειδοποίησε τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών για τους κινδύνους από τις κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές αλλά και για την “ολέθρια” επιρροή των “ρωσικών τρολ”.

“Όπως το έκανα και σε άλλα ταξίδια μου στην Ευρώπη, προειδοποίησα επίσης για τους κινδύνους που κρύβουν οι κινεζικές επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες και τη στρατηγική δωροδοκιών της Κίνας για να εξασφαλίζει συμβάσεις” για έργα υποδομών, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας στην Οχρίδα. “Θέλουμε να επιτύχει η Βόρεια Μακεδονία, όχι να παλεύει με τη διαφθορά και το χρέος”, πρόσθεσε.

Η σύντομη επίσκεψη του Πομπέο στις δύο μικρές χώρες των Βαλκανίων είχε ως στόχο να συζητηθεί ο ρόλος τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Μετά τις συναντήσεις που είχε στη Βόρεια Μακεδονία, ο Πομπέο επισκέφθηκε μια Ορθόδοξη εκκλησία του 9ου αιώνα, μια από τις παλαιότερες στην περιοχή.

Η Κίνα έχει συμπεριλάβει τις βαλκανικές χώρες στην εμπορική πρωτοβουλία “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος” και έχει χορηγήσει δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων, δρόμων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρωσία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με ορισμένες από τις χώρες των Βαλκανίων, αντιτίθεται ανοιχτά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

“Η καρδιά και ο νους των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας θα έπρεπε να οδηγούν τη χώρα μπρος τα εμπρός, όχι τα ρωσικά μποτ και τρολ στα κοινωνικά δίκτυα”, είπε ο Πομπέο, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δίπλα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονιας, Ζόραν Ζάεφ.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα επικυρώσει το πρωτόκολλο εντός του φθινοπώρου “ώστε να μπορέσουμε και επισήμως να σας αγκαλιάσουμε στην ομάδα του ΝΑΤΟ”. “Στείλατε στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλάι μας τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Συμβάλλατε στον συνασπισμό που νίκησε το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους”, υπενθύμισε.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν έχει εκκρεμή ζητήματα με κανένα γείτονά της. Η συμφωνία με την Βουλγαρία και την Ελλάδα αποτελούν ιστορικές αποφάσεις και καθοριστικά βήματα για την υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο ΥΠΕΞ Μ,Πομπέο τόνισε ότι η ενίσχυση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ συμβολίζει και την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που φέτος συμπληρώνουν 25 χρόνια .

«Υποστηρίζουμε τις συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας της χώρας σας με την γειτονική Ελλάδα και Βουλγαρία κάτι που καθιστά πραγματικότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Πομπέο είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία από το 2001.

Νωρίτερα, από την Ποντγκόριτσα, ο Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση ελαφρών στρατιωτικών οχημάτων στο Μαυροβούνιο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με το Μαυροβούνιο στον τομέα των πληροφοριών, μέσω της οποίας “καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα λογισμικό αναβάθμισης εναντίον του τελευταίου ρωσικού κακόβουλου λογισμικού, το οποίο τώρα προστατεύει εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές παγκοσμίως”.

Το ταξίδι του Πομπέο στη νότια Ευρώπη επισκιάστηκε από την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επειδή ζήτησε από την Ουκρανία να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν, τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ