Χαρίτσης: «Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει τα προεκλογικά ψεύδη και τη μεροληψία της ΝΔ υπέρ των πλουσίων»
- 07/10/2019, 18:12
- SHARE
Για «προεκλογικά ψεύδη, μεροληψία υπέρ των πλουσίων και οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων» κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του «ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη και την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που ο ίδιος δημιούργησε, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν και προσγειώνεται στο 2,8%. Κι αυτό όμως συνιστά υπεραισιόδοξη πρόβλεψη που κανένας άλλος διεθνώς δεν υιοθετεί».
Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει επίσης ότι «την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαντλεί τον μισό, περίπου, δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων, πράγμα που ευνοεί άνισα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με την υψηλή κερδοφορία».
Και προσθέτει, ότι «για να το κάνει αυτό:
– Όχι μόνο ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για το 2020 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ροκανίζει και τις μειώσεις του 2019, μέσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
– Προχωρά στη μείωση ουσιαστικά του αφορολόγητου, αφού πλέον θα απαιτούνται αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υψηλότατες δαπάνες για ενοίκιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
– Ακυρώνει την μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50%.
– Ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
– Καταργεί τη μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: την μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των πλούσιων και την διάψευση των προσδοκιών των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων για βελτίωση της θέσης τους με κυβέρνηση της ΝΔ».
Τσακαλώτος για Προϋπολογισμό: “Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν…”
«Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο υπουργό: Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το σχέδιο του Προϋπολογισμού.
Στη δήλωσή του, την οποία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:
«1) Περασμένα ξεχασμένα. Μπορεί να έχεις πει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, έχουμε το 4ο και πιο σκληρό μνημόνιο, και ότι η οικονομία βουλιάζει, αλλά χρειάζεται να ξεχάσεις αυτά τα ρητορικά σχήματα όταν είναι η σειρά σου να μεγαλουργήσεις.
2) Τα νούμερα είναι πάντα ευέλικτα και δεν χρειάζεται να στέκονται εμπόδιο σε ένα καλό αφήγημα.
3) Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει δεν πρέπει ποτέ να σε ανησυχεί. Το υπολογίζεις στα 1.9 δισ. και ως καλός νεοφιλελεύθερος το καλύπτεις με τους γνωστούς τρόπους που σου έμαθαν «οι επαναστάσεις του Reagan και της Thatcher, η Ινδία τη δεκαετία του 1990, η επεκτατική πολιτική του Trump σήμερα, και πιστεύουμε η Βραζιλία τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Και γνωρίζουμε ότι θα λειτουργήσουν και εδώ». (Mike Pompeo, 5/10/2019, Aθήνα)
4) Επιλέγεις το ρυθμό ανάπτυξης που σε βολεύει για να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν σε επηρεάζει όλη η προηγούμενη εμπειρία των τελευταίων 30 ετών που έχει αποδειχθεί ότι μια μείωση των φόρων επί των επιχειρήσεων, ούτε τα έσοδα αυξάνει, ούτε την ανάπτυξη τονώνει. Να έχεις πάντα την βαθιά πίστη ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.
5) Μειώνεις τους συντελεστές στις επιχειρήσεις και του χρόνου βλέπουμε τι θα κάνουμε με το κενό.
6) Από σεμνότητα βλέπεις και άλλα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν το κενό. Για παράδειγμα υπόσχεσαι ότι ενάντια σε όλη την ιστορία και πρακτική της παράταξής σου, θα γίνεις λιοντάρι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Και άρα ενσωματώνεις στον Προϋπολογισμό 702 εκ. από την μείωση της φοροδιαφυγής. Εξάλλου και να αποτύχεις, σε έχει καλύψει ο πρωθυπουργός σου με τις δηλώσεις του στο Καστελόριζο: «Το κράτος δεν πρέπει να στέλνει [το ΣΔΟΕ]».
7) Αυξάνεις τον ΕΝΦΙΑ αλλά να είναι καλά οι φίλοι σου στα ΜΜΕ : «Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται στον Προϋπολογισμό, αλλά θα είναι σαν να μην αυξάνεται»
8) Τέλος, μην αγχώνεσαι για την επόμενη μέρα. Αν δεν σου βγουν όλα τα παραπάνω, εκεί είσαι να αντιμετωπίσεις την όποια δημοσιονομική ανισορροπία προκάλεσες με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Κάποιο συνδικάτο ή κίνημα θα βρεις να κατηγορήσεις ότι φταίει με τις παράλογες και ξεπερασμένες απαιτήσεις του. Κάθε εμπόδιο για καλό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ