Σοκ για την βρετανική οικονομία: Ένα άτακτο Brexit θα ωθήσει το χρέος στο 90% του ΑΕΠ
- 08/10/2019, 10:18
- SHARE
Νέες προειδοποιήσεις από κορυφαίους ειδικούς της χώρας προειδοποιούν για εκτίναξη του κρατικού χρέους σε υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, στο σενάριο, κατά το οποίο η Βρετανία πραγματοποιήσει ένα non deal Brexit, συνδυαστικά και με τις έκτακτες περικοπές φόρων και τις αυξήσεις των δαπανών.
Τα στοιχεία- σοκ της νέας έκθεσης
Η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS), που λειτουργεί ως κώδωνας κινδύνου προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το Brexit εντός χρονοδιαγράμματος με ή χωρίς συμφωνία, επισημαίνει ότι ο δανεισμός για την Βρετανία, στην περίπτωση άτακτης εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκτιναχθεί στα 100 δισ. λίρες, ενώ το συνολικό χρέος θα αντιστοιχεί στο 90% του ΑΕΠ.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του IFS, «Η κυβέρνηση είναι πλέον έρμαιο χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική άγκυρα. Δεδομένου του τεράστιου επίπεδου ασάφειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία και τα δημοσιονομικά, δεν πρέπει να εξετάζει περαιτέρω μόνιμες συνολικές φοροελαφρύνσεις στους επόμενους προϋπολογισμούς. Σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόσει προσεκτικά στοχευμένες και προσωρινές περικοπές φόρων και αυξήσεις δαπανών, όπου μπορούν να στηρίξουν την οικονομία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, η οικονομία της Βρετανίας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 60 δισ. λίρες από το δημοψήφισμα για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για το Ηνωμένο Βασίλειο, Κρίστιαν Σουλτς, που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης του IFS. «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι έως και 20% χαμηλότερες απ’ ό,τι σε αντίθετη περίπτωση, πλήττοντας την παραγωγικότητα και τις αυξήσεις των μισθών», επεσήμανε.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι, στην περίπτωση μιας περαιτέρω αναβολής του Brexit, θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη ασάφεια και ανασφάλεια, ενώ αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν τόσο στις επενδύσεις, όσο και στην ανάπτυξη, που αναμένεται να κυμανθεί σε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1%.
«Από την άποψη της ανάπτυξης, μια συμφωνία για το Brexit είναι κατά τι καλύτερη, αφού αναμένεται ανάπτυξη γύρω στο 1,5%, αλλά από την άλλη δεν θα αφήνει περιθώρια ακύρωσης του διαζυγίου από την ΕΕ. Ένα άτακτο Brexit, από την άλλη -ακόμη και αν η κυβέρνηση λάβει έντονα μέτρα τόνωσης της οικονομίας- μπορεί να οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη την επόμενη διετία. Το καλύτερο σενάριο για την οικονομική ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια θα ήταν η παραμονή στην ΕΕ», κατέληξε.