Μια «γκουρού» του AgriFood Tech εξηγεί στο Fortune πώς η τεχνολογία αλλάζει την αγροδιατροφή
- 14/10/2019, 14:36
- SHARE
Εμπειρογνώμων σε θέματα καινοτομίας και αγροτεχνολογίας με 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, η Ilanit Kabessa-Cohen, Επικεφαλής καινοτομίας, επιχειρηματικής ανάπτυξης και επενδυτικών σχημάτων στην Dole packaged food στο Ισραήλ θεωρείται «γκουρού» στο κομμάτι του AgriFood Tech, ενώ είναι μεταξύ των ανθρώπων που έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της ισραηλινής αγρο-τεχνολογικής σκηνής.
Στο παρελθόν έχει διατελέσει συνιδρύτρια της Medstrata Venture Capital καθώς και επικεφαλής της μονάδας καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικού επιχειρείν της Nestle και είναι θιασώτης της άποψης ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένη με την καινοτομία και την εξέλιξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com μιλά για τις νέες τάσεις που θα αναδυθούν στη βιομηχανία τροφίμων, τον καταλυτικό ρόλο της τεχνολογίας ενώ αποκαλύπτει τα μυστικά για την επιτυχημένη πορεία μιας start up.
Η αγροτεχνολογία έχει καταφέρει μόλις τα τελευταία χρόνια να εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια startup σκηνή. Ωστόσο, εσείς έχετε ενεργό δράση στον συγκεκριμένο τομέα για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Πού αποδίδετε την καθυστέρηση στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής;
Το AgriFood Tech as, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, υπάρχει με αυτή τη μορφή λιγότερο από δεκαετία, για την ακρίβεια 5-6 χρόνια. Ωστόσο, η τάση για υγιεινότερο τρόφιμο και πιο καινοτόμα βιομηχανία είναι περίπου 15 ετών. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει μια τάση και αυτό έχει να κάνει, τόσο με τους ανθρώπους, όσο και με τις τεχνολογίες. Έπειτα οι υπολογιστές και οι αισθητήρες, καθώς και οι κινητές εφαρμογές έχουν αυξηθεί μαζικά κατά την τελευταία δεκαετία και αποτελούν μέρος της Agtech επανάστασης, αυτό που αποκαλούμε σήμερα «γεωργία με ακρίβεια». Από την άλλη πλευρά, είχαμε μια ηγεσία στον κλάδο, η οποία χρειάστηκε να πάρει το χρόνο της για να αποδεχτεί την αλλαγή που ερχόταν, κλασική συμπεριφορά που σχετίζεται με την καινοτομία.
Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι νέες τάσεις που θα αναδυθούν στη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια;
Η μεγαλύτερη τάση, κατά τη γνώμη μου, που είναι μια μακροοικονομική θεώρηση για τη βιομηχανία, θα είναι η αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της φύσης, δίνοντας έμφαση σε φυσικά συστατικά, λιπάσματα, αρχαία φυτά, στην ποικιλότητα, τη φυσική επεξεργασία κ.α. Να χρησιμοποιήσουμε τα δηλαδή την επιστήμη και την τεχνολογία για την αποκατάσταση παλιών πρακτικών σε σύγχρονη κλίμακα.
Πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις έχουν επενδύσει όσο θα έπρεπε σε αυτόν τον τομέα;
Υπάρχει πάντα περιθώριο για περισσότερα. Θα ήθελα να δούμε μεγαλύτερη συμμετοχή της κυβέρνησης στη χάραξη πολιτικής, μια πιο καινοτομία ρυθμιστική προσέγγιση, και νομοθεσίες που αφορούν τη βιωσιμότητα. Η κυβέρνηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ο οποίος ξεπερνά και την ίδια τη χρηματοδότηση.
Fitness & Wellness, κλιματική αλλαγή, περιορισμένοι φυσικοί πόροι, έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Ποιο θα είναι το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και ποιος είναι ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει η τεχνολογία;
Μπορούμε να δούμε τους σπόρους του μέλλοντος ήδη από σήμερα. Η βιομηχανία αντιμετωπίζει τεράστια αλλαγή. Πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει σε εταιρείες που φέρνουν νέες ολοκληρωτικές πρακτικές και τρέφουν φροντίδα για τα προϊόντα τους, για τον πλανήτη και για τους εργαζόμενους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον είναι πιο “φυσικό”, “καθαρό” και “υγιεινό”. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις νέες τεχνολογίες. Χάρη σε αυτές έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε την αλλαγή και να την κλιμακώσουμε, μέσα από τη παραγωγή φυτικών τροφίμων, τη βιο-γενετική γεωργία και τη διαχείριση αποβλήτων.
Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Αθήνα με αφορμή εκδήλωση που αφορούσε την ελληνική στέβια. Πώς θα περιγράφατε το ελληνικό startup οικοσύστημα; Θα σκεφτόσασταν να επενδύσετε στην Ελλάδα;
Δυστυχώς η επίσκεψή μου ήταν πολύ μικρή. Διήρκησε λιγότερο από 24 ώρες, ωστόσο, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα πολύ από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο ηγεσίας στη χώρα σας, αλλά και από την προσπάθεια της Stevia Hellas.
Τα οικοσυστήματα είναι κατασκευασμένα από συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ διαφορετικών φορέων: από ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέχρι επιχειρηματίες, κυβερνητικές πρωτοβουλίες κ.α. Τα οικοσυστήματα κατασκευάζονται από ανθρώπους που διακατέχονται από πάθος και όραμα. Αυτή είναι η εικόνα που αποκόμισα κατά τη σύντομη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και δεν σας κρύβω ότι ψάχνω ήδη τρόπους συνεργασίας.
Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στην εποχή της ψηφιακής καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού;
Η ηγεσία και τα ταλέντα είναι, κατά τη γνώμη μου, ο πιο σπάνιος πόρος. Πιστεύω στον ρόλο που παίζουν οι άνθρωποι στην οικοδόμηση ενός νέου, ελπιδοφόρου μέλλοντος. Ωστόσο, δεν βλέπω αρκετή δέσμευση για αλλαγή από ηγέτες.
Βλέπω όμως απίστευτη τοποθέτηση και εντυπωσιακή ενέργεια στη νεότερη γενιά που μπορεί να μας ωθήσει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές.
Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι χρειάζεται μια startup προκειμένου να ξεχωρίσει από το πλήθος και να κάνει scale up;
Για να αναπτυχθεί μια νεοφυής επιχείρηση σε διεθνή κλίμακα απαιτείται κορυφαία τεχνολογία, αφοσιωμένη ηγεσία, δυνατό brand, διαρκής επένδυση στην επαφή με τους καταναλωτές, παγκόσμιο δίκτυο, άριστη διανομή της υπηρεσίας/ προϊόντος και … λίγη τύχη.
Πώς το Ισραήλ κατάφερε να γίνει η επόμενη Silicon Valley; Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να επιτύχει παρόμοια αποτελέσματα;
Έχουν γραφτεί πολλά για το “startup nation”, όπως μας αποκαλούν. Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με πολλές δυνάμεις που δρουν από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις: η στρατιωτική υπηρεσία συμβάλλει σε υψηλό επίπεδο τεχνολογίας, ο αριθμός των μηχανικών, το υψηλό επίπεδο των ακαδημαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, η κυβερνητική υποστήριξη – ο σημαντικός ρόλος της Ισραηλινής Αρχής Καινοτομίας. Αλλά αυτά είναι ευρέως γνωστά. Όμως, υπάρχει ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης και μια κοινότητα που καθοδηγείται από έναν σκοπό που σχετίζεται με τη γεωπολιτική μας κατάσταση. Αυτός είναι ο παράγοντας x που καθιστά το οικοσύστημα πολύ ισχυρό.