Η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει μια δύναμη αποδιοργάνωσης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – ακόμα και για τις εταιρείες fintech
- 17/10/2019, 19:00
- SHARE
του Bernhard Warner
Τα αρνητικά επιτόκια και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην κερδοφορία – για να μην αναφερθούμε στη συνολική διάθεση – των τραπεζών. Και έτσι είναι δύσκολο να βρεις πολλούς τραπεζίτες που να μιλούν με αισιοδοξία για οτιδήποτε αυτές τις μέρες, ακόμη και σε μια διάσκεψη τεχνολογίας αφιερωμένη στο μέλλον.
Στην Παγκόσμια Σύνοδο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Άμστερνταμ, στελέχη εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πολλοί από τους νεοφυείς αντιπάλους τους – οι αποκαλούμενες εταιρείες fintech – συγκεντρώθηκαν για να προβλέψουν το μέλλον του Big Finance σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες fintechs παραμένουν αισιόδοξες γι’ αυτό το μέλλον. Ορισμένες, συμπεριλαμβανομένης της Auquan, μίας επιχείρησης που χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για την κατασκευή εργαλείων επενδύσεων και συναλλαγών, προέβλεψαν ότι μέσα σε πέντε χρόνια οι παραδοσιακές τράπεζες μπορεί να χάσουν έως και 10-20% του μεριδίου αγοράς τους, το οποίο θα καταλήξει σε τεχνολογικά καινοτόμες εταιρείες. Πρόκειται για εταιρείες που μελλοντικά θα εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώνουν το λειτουργικό κόστος και να προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες.
Δεν φαίνεται να πειράζει που ελάχιστες εταιρείες fintech έχουν να επιδείξουν κέρδη. «Θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες που είναι δέκα φορές φθηνότερες και δέκα φορές καλύτερες από εκείνες που προσφέρουν οι παραδοσιακές τράπεζες», εξηγεί ο Soups Ranjan, επικεφαλής κινδύνου χρηματοοικονομικού εγκλήματος στη Revolut, την εφαρμογή ψηφιακού finance που υποστηρίζεται από το Index Ventures και έχει έδρα στο Λονδίνο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες υπολείπονται ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Αρκετές, συμπεριλαμβανομένης της Lloyds Banking Group, συζήτησαν το πώς χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σε δύο κύριους τομείς εφαρμογής: διαχείριση κινδύνου και βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.
Σε άλλες περιοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως «μεθοδική». Η KPMG μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους μια πρόσφατη έρευνα που διενήργησε με ελεγκτές και υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνου – μια ομάδα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι αποφεύγουν τα ρίσκα. Τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους σε σχέση με την επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη στους τομείς της συμμόρφωσης, του κινδύνου και της διακυβέρνησης. Η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία (94%) δήλωσε ότι θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Το κύριο μειονέκτημα; Μόνο 8% εμπιστεύονται αρκετά τα δικά τους δεδομένα ώστε να επενδύσουν σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Η Deloitte δημοσίευσε πρόσφατα μια δική της έρευνα που δείχνει ότι στις λεγόμενες «πρωτοπόρες» εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρησιακές τους διαδικασίες παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων κατά 19%.