Τι πρέπει να γίνει άμεσα για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός
- 23/10/2019, 12:29
- SHARE
Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα στην παγκόσμια τουριστική αγορά είναι ιλιγγιώδης και προειδοποιεί για νέες, πιο στοχευμένες επενδύσεις, που πρέπει να γίνουν προκείμενου παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί να μην χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Είναι γεγονός πως η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων επέτρεψε σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην αφάνεια, να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν την ύπαρξή τους, χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσουν την κλασσική συνταγή που λέει ότι για να αποκτήσουν ζήτηση πρέπει να βρίσκονται υπό τη σκέπη των μεγάλων tour operators.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σύντομα κατέστη σαφές ότι ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο φυσικό κάλλος και τις υποδομές της εκάστοτε περιοχής, αλλά στις δυνατές και, κυρίως πρωτότυπες, εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει.
Το προφίλ του σημερινού τουρίστα είναι σύνθετο. Είναι απαιτητικός, αναζητά το value for money, είναι πολυταξιδεμένος και πλήρως ενημερωμένος για το που θα πάει και τι θα κάνει. Από το κινητό του μπορεί να οργανώσει το ταξίδι του δίχως να εξαρτάται από τουριστικά γραφεία που του προσφέρουν συγκεκριμένα πακέτα με περιορισμένες επιλογές.
Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες του τουρισμού, και δη οι ξενοδόχοι επιβάλλεται να επενδύσουν στη δημιουργία τοπικών εμπειριών, προκειμένου ο τουρίστας να επιλέγει την Ελλάδα ως προορισμό, προεξοφλώντας ότι με την επίσκεψή του θα ζήσει πράγματα πρωτόγνωρα. «Η αλήθεια είναι πως στην κατηγορία των πολυτελών ξενοδοχείων, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στο customer experience, και θα έλεγα ότι είμαστε πολύ δυνατοί σε αυτό. Όμως αυτή η προσέγγιση θα έπρεπε να υιοθετηθεί από όλους τους ξενοδόχους, εάν θέλουμε το εγχώριο τουριστικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό» τονίζει στο fortunegreece.com ο Πάνος Παλαιολόγος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Hotelbrain, με 20ετή εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος διευθύνει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Επισημαίνει πως αντί να συγκρινόμαστε και να θεωρούμε ως βασικούς ανταγωνιστές την Τουρκία και την Τυνησία, η χώρα μας θα πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς την Ευρώπη και να επικεντρώνει τη στρατηγική της στο πώς θα πουλήσει, έχοντας συγκεκριμένο concept, ακριβότερα το προϊόν της, όπως κάνουν η γειτονική Ιταλία και η Γαλλία που έχουν βασίσει τον τουρισμό τους πάνω στην πλούσια γαστρονομία.
«Σαφώς και το μοντέλο του tour operator σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα και γενικά στα ελληνικά νησιά πρέπει να διατηρηθεί. Όμως η διαφοροποίηση έρχεται από επενδύσεις, όπως το Costa Navarino και το Sani Resort που άλλαξαν μια ολόκληρη περιοχή και της έδωσαν χαρακτήρα» τονίζει ο κ. Παλαιλόγος. Αποκαλεί «μάγους» και μετρ του είδους τους Ιταλούς, καθώς αξιοποίησαν τα δυνατά τους σημεία, που δεν είναι άλλα από τους ελαιώνες και τους αμπελώνες, και έχτισαν ξενοδοχεία σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα προσελκύοντας υψηλών βαλαντίων «ψαγμένους» τουρίστες.
«Στο κομμάτι των ηλεκτρονικών πωλήσεων, της προβολής και του marketing, τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι αναπτυγμένα, ενώ πλέον δίνεται σημασία στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη. Θεωρώ, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχουμε αναδείξει τα τοπικά στοιχεία, όπως κάνουν με επιτυχία οι Ιταλοί» καταλήγει ο κ. Παλαιολόγος.
Η εκτίμησή του είναι πάντως ότι στο μέλλον θα δούμε αρκετά ξενοδοχεία να αλλάζουν χέρια στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι λόγω λαθών που έγιναν στο παρελθόν, όπως λόγου χάρη υπέρμετρη τραπεζική χρηματοδότηση και άσκοπες επενδύσεις χωρίς σωστά καταρτισμένο business plan, αρκετοί ξενοδόχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Τη δική της οπτική στο πώς διαμορφώνεται το μέλλον της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας δίνει η Γεωργία Ζούνη, Διδάσκουσα στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Παν/μιου Πειραιά και Συνιδρύτρια του OpenTourism, κάνοντας λόγο για τη στροφή των τουριστικών επιχειρήσεων στον υπεύθυνο τουρισμό, που εφαρμόζει πρακτικές οι οποίες σέβονται την κοινωνία και το περιβάλλον. Όπως εξηγεί, αυτή η νέα τάση βασίζεται στη λογική ότι κάτοικοι και τουρίστες αλληλεπιδρούν με θετικό τρόπο, με τους δεύτερους να συμπεριφέρονται ακριβώς όπως και οι ντόπιοι.
«Ο τουρισμός έχει φτάσει σε ένα τέλμα και οι απαιτήσεις των τουριστών είναι μεγαλύτερες. Προσεχώς θα δούμε να αναδύεται ο υπεύθυνος τουρισμός, όπου οι τουρίστες που επιλέγουν για παράδειγμα τη διαμονή τους μέσω airbnb θα προβαίνουν σε εθελοντική εργασία ή σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι μοναχικοί ταξιδιώτες, όσοι δε ταξιδεύουν με την οικογένειά τους επιλέγουν διακοπές που θα τους προσφέρουν εμπειρίες, π.χ. σαφάρι, ενώ σταδιακά κερδίζει έδαφος και ο eco- traveler» διευκρινίζει η κα Ζούνη.
Υπογραμμίζει πως αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ταξιδιωτική εμπειρία ενός τουρίστα ξεκινά όταν φεύγει από το σπίτι του μέχρι τη στιγμή που επιστρέφει σε αυτό και αποτελεί μια διαδρομή με αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε οποιονδήποτε κρίκο της ταξιδιωτικής αλυσίδας θα μπορούσε να αισθανθεί δυσαρέσκεια ο τουρίστας, κάτι που πάση θυσία πρέπει να αποτρέψουν να συμβεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
«Έρευνες δείχνουν ότι 9 στους 10 ταξιδιώτες χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους το διαδίκτυο και είναι ενήμεροι για τις επιλογές που έχουν, άρα και απαιτητικοί. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα σκουπίδια και η ηχορύπανση είναι τα δύο αρνητικά στοιχεία που επισημαίνουν διαχρονικά οι ξένοι τουρίστες και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα» αναφέρει η κα Ζούνη.