Linked Business: Η μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού «Καινοτομίας και Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας μιλά στο Fortune
- 24/10/2019, 12:54
- SHARE
Να παρέχει άμεση, διαφανή και στοχευμένη τμηματοποίηση της αγοράς με βάση την εμπορική δραστηριότητα και την γεωγραφία των επιχειρήσεων, σκοπεύει, μέσα από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, η Linked Business. Πρόκειται για την ελληνική νεοφυή επιχείρηση που κέρδισε το πρώτο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ στο διαγωνισμό «Καινοτομίας και Τεχνολογίας» της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συνάψει συνεργασίες με γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες.
Μέσα από τα προϊόντα της η ελληνική startup προσφέρει έξυπνη πληροφόρηση σε επιχειρήσεις με εκτεταμένο Β2Β δίκτυο. Για παράδειγμα, σε μια βιομηχανία παραγωγής αναψυκτικών παρέχει ενημέρωση για όλους τους δυνητικούς πελάτες της, όπως αναψυκτήρια, περίπτερα, ξενοδοχεία κλπ. τόσο σε διαδραστική λίστα όσο και πάνω σε χάρτη στα tablets των πωλητών της.
Το δεύτερο προϊόν της βασίζεται στη δημιουργία ολοκληρωμένου προφίλ μιας επιχείρησης (KYC) σχετικά με την διοίκηση, την ιδιοκτησία, τις εταιρικές ανακοινώσεις, τις ροές του δημόσιου χρήματος (προμήθειες και επιδοτήσεις) και τις οφειλές προς το δημόσιο. Προσφέρει δείκτες οι οποίοι συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών ευκαιριών και των κινδύνων, ενώ στο πελατολόγιό της εντάσσονται σύμβουλοι επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες για εσωτερικό έλεγχο και customer onboarding.
Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό project Linked Business, το οποίο μετρά σχεδόν δύο χρόνια ζωής, ο Ιδρυτής Μιχάλης Βαφόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία και ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα. “Ολοκληρώνοντας ένα κερδοφόρο και παραγωγικό 2019, ετοιμαζόμαστε για μια δυναμική νέα χρονιά στην οποία στοχεύουμε να καθιερωθούμε ως ο κυρίαρχος πάροχος έξυπνης επιχειρηματικής πληροφόρησης. Το 2021 έχουμε προγραμματίσει την οργανωμένη έξοδό μας προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Έχουμε ξεκινήσει να πειραματιζόμαστε με την Κύπρο και τα Βαλκάνια τόσο σε επίπεδο διαθέσιμων δεδομένων όσο και για τις σχετικές υπηρεσίες που (δεν) παρέχονται στις αγορές αυτές”, λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com.
Ειδικότερα, στις αρχές της επόμενης χρονιάς, η Linked Business θα λανσάρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την διάθεση των βασικών οικονομικών αποτελεσμάτων (πωλήσεις και κέρδη προ φόρων) για το σύνολο των επιχειρήσεων με βάση τις δημοσιευμένες καταστάσεις στο ΓΕΜΗ. Παράλληλα, τα προϊόντα της θα διατίθενται, πέρα από την online πλατφόρμα και μέσω γνωστών CRM λύσεων.
Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει πως αυτό το διάστημα βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να ενταχθούν στην ομάδα της Linked Business, διευκρινίζοντας πως η τελική επιλογή των νέων μετόχων δεν θα γίνει αμιγώς με βάση το ποσό επένδυσης, αλλά και την στρατηγική υπεραξία, την οποία θα δημιουργήσουν από κοινού.
Έχει αρχίσει να ωριμάζει το ελληνικό startup οικοσύστημα
Ο κ. Βαφόπουλος αισθάνεται ότι το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, έχει αρχίζει να ωριμάζει και να παρέχει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους τους μετόχους του. Τονίζει ότι τα πρώτα δείγματα των νέων VCs είναι θετικά, ενώ όπως λέει η πραγματική επιτυχία θα μετρηθεί όταν περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές ενεργοποιηθούν και τοποθετηθούν σε νέες επιχειρήσεις.
“Είμαστε κοντά στο να δημιουργήσουμε και στην χώρα μας μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων και εμπειριών, η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε εκθετικά ως startup οικοσύστημα”.
Για τον ίδιο, δύο πράγματα μπορούν να αλλάξουν άμεσα συμβάλλοντας στην εκκίνηση μιας ουσιαστικής και συνεχούς ανάπτυξης. Το πρώτο έχει να κάνει με τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών με αιχμή, την διάθεση ανοιχτών δεδομένων σε τομείς υψηλής υπεραξίας όπως η επιχειρηματικότητα, οι μεταφορές και η υγεία. Θέλοντας μάλιστα να δείξει τις παθογένειες του συστήματος υπενθυμίζει πως στις μέρες μας δεν είναι ανοιχτά διαθέσιμη η λίστα με τους ταχυδρομικούς κώδικες της χώρας , ούτε όμως υπάρχει ενιαίο μητρώο διευθύνσεων. Η δεύτερη αλλαγή είναι συνδεδεμένη με τα Πανεπιστήμια, τα οποία πρέπει επιτέλους να γίνουν ανοιχτοί χώροι δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας για τους ίδιους τους φοιτητές.