DBRS: Αναβάθμισε το trend της Ελλάδας σε θετικό
- 02/11/2019, 08:51
- SHARE
Μία εβδομάδα μετά τον «αυστηρό» S&P, ο καναδικός οίκος DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση του trend της Ελλάδας από ουδέτερο σε θετικό, διατηρώντας το αξιόχρεο της χώρας μας στο ΒΒ (low). Η αξιολόγηση του καναδικού οίκου διατηρεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), την οποία «κυνηγάμε» προκειμένου να πετύχουμε την ένταξη της χώρας στο δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ανακάμπτει μετά τα χρόνια της κρίσης, καθώς βρίσκεται πλέον στο τρίτο διαδοχικό έτος ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο «μαξιλάρι» που επιτρέπει την εκπλήρωση των ακαθάριστων αναγκών δανεισμού της για περίπου δύο χρόνια.
Ωστόσο, ο DBRS εκφράζει την ανησυχία του για το δημόσιο χρέος, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 173,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019. Προσθέτει, πάντως, ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το χρέος έχει πολύ μεγάλο ορίζοντα ωρίμανσης καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην κατοχή των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο καναδικός οίκος στην έκθεσή του, από την τελευταία αξιολόγηση στην οποία προέβη, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. «Μια νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει, με ισχυρή δέσμευση για να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα» επισημαίνεται. Ο DBRS θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, με τα επιτόκια δανεισμού να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ χαιρετίζει ως θετικές εξελίξεις την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ, το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και την πλήρη άρση των capital controls.
Για να προχωρήσει ο καναδικός οίκος σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, θα πρέπει να ισχύσουν οι εξής προϋποθέσεις: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4) η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.
Αντιθέτως, παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια υποβάθμιση είναι: α) η αναστροφή ή το πάγωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, β) μια σημαντική δημοσιονομική απόκλιση ή μια νέα αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Με τον καναδικό οίκο DBRS ολοκληρώνεται ο κύκλος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2019.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο οίκος Moody’s είχε αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής, αποφεύγοντας την αναβάθμιση. Ωστόσο σε πρόσφατο σημείωμά του υπογράμμιζε πως η έγκριση του ESM και οι δυνάμεις του «Ηρακλή» συνιστούν ιδιαίτερα θετικά γεγονότα. Οι θετικές επισημάνσεις του έχουν μάλιστα γεννήσει προσδοκίες για μία «έκτακτη» αξιολόγηση.
Σημειώνεται πως με βάση των βαθμολογία του Moody’s απέχουμε τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ με βάση την πρόσφατη του S&P απέχουμε τρία.