Καθοδική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένει η Κομισιόν έως το 2021
- 08/11/2019, 09:42
- SHARE
Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, το ρίσκο ενός άτακτου Brexit, αλλά και η αποδυνάμωση του κλάδου της μεταποίησης παγκοσμίως είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε «παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού την Ευρωζώνη», τονίζει στην έκθεσή της η Κομισιόν.
Μειωμένη θα είναι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τόσο φέτος όσο και το 2020, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν χθες. Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά πως η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και το 2021. Η ανάπτυξη που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για φέτος είναι στο 1,1%, χαμηλότερη κατά 0,1% από την τελευταία πρόβλεψη και η χειρότερη επίδοση από το 2014. Η Επιτροπή, επίσης, μείωσε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2020 κατά 0,2% στο 1,2 ενώ και το 2021 η ανάπτυξη για την Ευρωζώνη θα παραμείνει ισχνή παραμένοντας στο 1,2%.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν χρωμάτισε με αρκετά δραματικό τρόπο τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και πώς αυτές αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την Ευρωζώνη, αναφέροντας κυρίως τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, το ρίσκο ενός άτακτου Brexit, αλλά και την αποδυνάμωση του κλάδου της μεταποίησης παγκοσμίως. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε «παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού», όπως αναφέρει η έκθεση. Συγχρόνως η Επιτροπή προειδοποίησε πως «η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί φέτος τόσο πολύ, που θα φτάσει σχεδόν σε επίπεδα ύφεσης».
Και ενώ στο παρελθόν όταν η Επιτροπή μείωνε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη συνήθως έλεγε ότι το επόμενο εξάμηνο ή χρόνο η αύξηση του ΑΕΠ θα ισχυροποιηθεί, σε αυτή της την έκθεση τόνισε ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική αύξηση.
«Προσθέτοντας στα εγχώρια οικονομικά σοκ και την πολιτική αβεβαιότητα, η επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση και το αποδυναμωμένο εμπόριο έχουν χτυπήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σκληρά», είπε ο κορυφαίος Ευρωπαίος οικονομολόγος της Ε.Ε., Μάρκο Μπούτι.
«Η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται τώρα ότι θα επιβραδυνθεί σε πολλά κράτη-μέλη, τα οποία στην αρχή εμφανίστηκαν να μην επηρεάζονται», ανέφερε η Επιτροπή. «Καθώς η επιβράδυνση εξαπλώνεται, οι αγορές εργασίας θα αποδυναμωθούν. Οι μισθοί μπορεί να έχουν ήδη σταματήσει να αυξάνονται, αλλά έχουν αφήσει τον πυρήνα του πληθωρισμού σε σταθερά χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Ο ίδιος τόνισε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει φτάσει πλέον «σε ένα σημείο, το οποίο όμως ελπίζω να μη γίνει και το ταβάνι της οικονομίας του οικονομικού μπλοκ».
Η έκθεση ανέφερε ότι η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους για την Ευρώπη κατά τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι οι προοπτικές μπορεί να έχουν βελτιωθεί από την περασμένη εβδομάδα, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο επιδιώκουν να χαμηλώσουν τους τόνους.
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, πιέζονται να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να σταματήσουν την επιβράδυνση. Οι προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι το ετήσιο πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας θα μειωθεί στο ήμισυ από 1,2% του ΑΕΠ το 2019 σε 0,6% το 2020 ενώ θα μειωθεί περαιτέρω στο 0,2% το 2021, καθώς το Βερολίνο ακολουθεί χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία, θα έχει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 0,1% για το 2019, ο οποίος θα ανέβει στο 0,4% το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη της Γαλλίας αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 1,3% το 2019 και το 2020. Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας αναμένεται να ανακάμψει από 0,4% το 2019 σε 1% το 2020 και το 2021. Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μειωθεί στο 1,2% για τα επόμενα δύο χρόνια, παραμένοντας σταθερά κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.