Η τεχνολογία των συμμετεχόντων του Invent ICT στην υπηρεσία της κοινωνίας

Η τεχνολογία των συμμετεχόντων του Invent ICT στην υπηρεσία της κοινωνίας
Λίγο πριν την ανοιχτή εκδήλωση της 21η Νοεμβρίου, ρίχνουμε μια ματιά στις επιχειρηματικές ομάδες που αφήνουν κοινωνικό αντίκτυπο με τη δράση τους.

Η τεχνολογική ανάπτυξη και οι επιστήμες δεν έχουν αποστολή να υπηρετούν, απλώς, τους «πολλούς». Οφείλουν να απαντούν στα ζητήματα όλων. Ιδιαίτερα των συνανθρώπων μας που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις αμέλειες της πολιτείας, αλλά και των συμπολιτών τους. Εμπόδια που εμφανίζονται στις υποδομές, αλλά και συμπτώματα αδιαφορίας και ασυνείδητης συμπεριφοράς, καλούν τα άτομα με κινητικές ιδιαιτερότητες να ανταπεξέλθουν σε μια πραγματικότητα η οποία έχει γίνει συνήθεια, ενώ δεν θα έπρεπε.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η ανισότητες σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι τεράστιες. Έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018, έδειξε ότι η χώρα μας κατατάσσεται 2η στην ΕΕ των 28, με τον δείκτη φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ (16-59 ετών) να φτάνει στο 51,9% και συγκαταλέγεται μαζί με άλλα 11 κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Μάλτα, Κροατία, Λετονία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιταλία) στην ομάδα των χωρών της ΕΕ με υψηλό δείκτη φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και ταυτόχρονα χαμηλό ΑΕΠ ανά κάτοικο.

Στη θερμοκοιτίδα του Invent ICT, συμμετέχουν και δύο ομάδες που αξιοποιούν τις αξίες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη νέα παγκόσμια τάση των λεγόμενων «έξυπνων πόλεων», για να αναπτύξουν λύσεις που ενδυναμώνουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Εκπρόσωποι των ομάδων του προγράμματος που υλοποιείται από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ) και τους Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξηγούν πώς οι ιδέες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα μπορούν να αναπτυχθούν και να πετύχουν.

Η έξυπνη κινητικότητα στην υπηρεσία ατόμων με κινητικά προβλήματα

Η πρόταση του GoSafe, ένα project της AccessLab το οποίο υλοποιείται για τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου και Αλίμου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, έρχεται να προσαρμόσει τα πολεοδομικά δεδομένα των αστικών κέντρων στις ανάγκες ατόμων που κινούνται με αμαξίδιο. Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης, η εφαρμογή πλοήγησης δείχνει στον χρήστη την κατάλληλη διαδρομή μέσα ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις που θα τον οδηγήσει στον προορισμό του. Ένα εγχείρημα το οποίο εντάσσεται στις λεγόμενες λειτουργίες των smart cities (έξυπνων πόλεων), και συλλέγει μια σειρά από δεδομένα που κάνουν πιο απλή τη ζωή των συμπολιτών μας. «Η ομάδα μας καταγράφει τις περιοχές, και με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που εμπεριέχονται στις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων -π.χ. Περιβάλλοντος- τις αξιολογούμε. Έπειτα, ο αλγόριθμος της εφαρμογής προτείνει την κατάλληλη διαδρομή μέσα από αυτά τα κριτήρια». Το GoSafe αξιοποιεί την τεχνολογία του και προς όφελος των δήμων, καθώς μέσω της δουλειάς που γίνεται από την ομάδα ανάπτυξής του, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στις τοπικές αρχές για τη βελτίωση των υποδομών τους.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα ως πηγή έμπνευσης

Οι αξίες που πρεσβεύει η κοινωνική επιχειρηματικότητα έχουν να παίξουν έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους στο μέλλον της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, υπογραμμίζει η Μαριέττα Σίμου. Περιγράφοντας τη λύση που προσφέρει η εφαρμογή της Nable Solution, η Μαριέττα βάζει εξ αρχής στον επίκεντρο τον άνθρωπο. «Θεωρούμε ότι η επιχείρηση πρέπει να περιέχει κοινωνικό σκοπό να έχει κοινωνικό αντίκτυπο είτε στο περιβάλλον είτε στην κοινωνία, και να έχει συγκεκριμένο κοινωνικό προσανατολισμό». Η υπηρεσία με την ονομασία Assistant έχει στόχο να συνδέει τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή αναπηρία με τους οργανισμούς στους οποίους βρίσκονται. Η λύση της Noble Solutions πέρασε, μάλιστα, από τον διαγωνισμό Digital Gate του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνδέοντας τους ανθρώπους που χρειάζονταν την υπηρεσία εξυπηρέτησης του αεροδρομίου μέσω της πλατφόρμας της. Οι στόχοι της Noble Solutions δεν σταματούν εδώ. Όπως περιγράφει η Μαριέττα, μεταξύ των βασικών στόχων της ομάδας είναι να κάνουν τους οργανισμούς, είτε μιλάμε για ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τον δημόσιο τομέα, να «κατανοήσουν τις ανάγκες στην προσβασιμότητα και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες εξυπηρέτησής τους».

cof

Ο ρόλος που παίζουν και οι δύο ομάδες στην προσπάθεια μεταστροφής της κοινωνίας και των μεγάλων επιχειρήσεων, ή ακόμη και της ίδιας της πολιτείας, δείχνει ότι μόνο εφόσον «παντρέψουμε» τα οφέλη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της στόχευσης του Invent ICT να δείξει ότι το μέλλον είναι πολύ πιο όμορφο και ελπιδοφόρο εάν μάθουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά.

Γνωρίστε και τις υπόλοιπες ομάδες στη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία 11 ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ολοκληρώνοντας έτσι τον 2ο κύκλο του προγράμματος «Invent ICT», την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα).