Τι θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση Ζάεφ- Μητσοτάκη
- 14/11/2019, 09:24
- SHARE
Στην Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Στις 15:30, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.
Στο περιθώριο του «Thessaloniki Summit 2019», ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις στις 18:30 με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και στις 19:30 με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.
Στις 20:30, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του 4ου «Thessaloniki Summit». Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σ. Αραβίας «Thessaloniki Summit».
Τι θα συζητηθεί
Στο ραντεβού των δύο ηγετών θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ύστερα από το γαλλικό βέτο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά ως προς τα μακεδονικά προϊόντα. Εξάλλου, τρεις ώρες πριν από την συνάντηση ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων.
Στην πρώτη συνάντηση που είχαν, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στον ομόλογό του ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Μετά την κύρωσή της, όμως, η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου, οπότε η Ελλάδα θα την σεβαστεί.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυστηρή τήρηση όσων προβλέπονται σε αυτήν, προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει θέμα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η Αθήνα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων καθώς ήταν στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας.
Μετά το γαλλικό βέτο, ο Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε πιεσμένος στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 12 Απριλίου. Η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί στις αρχές του 2020.