Πού κόλλησαν ξανά οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας

Πού κόλλησαν ξανά οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας
epa07253209 (FILE) - US President Donald J. Trump (R) and Chinese President Xi Jinping (L) review soldiers of the Chinese People's Liberation Army honor guard during a welcome ceremony at the Great Hall of the People in Beijing, China, 09 November 2017 (reissued 29 December 2018). Trump said on Twitter on 29 December 2018 that he had a 'long and very good call' with Chinese President Xi Jinping on a possible trade deal between the United States and China. EPA/ROMAN PILIPEY
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα δοθεί τέλος στον εμπορικό πόλεμο, που εδώ και 16 μήνες ανοίγει βαθιές πληγές στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που η Wall Street κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ένα κλίμα ευφορίας επικρατούσε στις αγορές διεθνώς, χάρη σε πληροφορίες ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι πολύ κοντά στο να υπογράψουν τη λεγόμενη «Πρώτη Φάση» της εμπορικής συμφωνίας. Οι επενδυτές βιάστηκαν και πάλι. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις διαπραγματεύσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να έχουν κολλήσει και πάλι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα δοθεί τέλος στον εμπορικό πόλεμο, που εδώ και 16 μήνες ανοίγει βαθιές πληγές στην παγκόσμια οικονομία.

Το νέο μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, είναι τα αγροτικά προϊόντα. Δηλώσεις που είχαν γίνει υπό καθεστώς ανωνυμίας το τελευταίο διάστημα από διαπραγματευτές των ΗΠΑ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου ζητήματος να μην ενταχθούν στην «Πρώτη Φάση».

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είναι ανένδοτος σε αυτό το σημείο. Στο παρελθόν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράζει αμερικανικό χοιρινό, σόγια και άλλα αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων ετησίως, για να τον «αδειάσει» η κινεζική πλευρά. Το Πεκίνο ακόμη και σήμερα αρνείται να συμπεριληφθεί συγκεκριμένο ποσό στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με τη WSJ που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μία συμφωνία, η οποία θα φαίνεται πιο ευνοϊκή για τις ΗΠΑ από ό,τι για τη δική του χώρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Επίσης επιθυμεί έναν βαθμό «ευελιξίας» στους όρους, ώστε να μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που υπάρξει αιφνίδια κλιμάκωση της έντασης ή μία απροσδόκητη αντίδραση από τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει συνηθίσει να εκπλήσσει- θετικά και αρνητικά.

Επιπλέον οι Κινέζοι αξιωματούχοι αντιστέκονται σθεναρά στις απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς για έναν ισχυρό μηχανισμό επιβολής της συμφωνίας, όπως και για αυστηρούς περιορισμούς στη μεταφορά τεχνολογίας εταιρειών, που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν σε κινεζικό έδαφος. Και τα δύο αυτά ζητήματα θεωρούνται καθοριστικής σημασίας από τον επιχειρηματικό κόσμο στις ΗΠΑ και ο Τραμπ δεν θέλει να δείξει ότι υποκύπτει στην Κίνα.

Επισήμως και οι δύο πλευρές δηλώνουν πάντως ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Κανείς όμως δεν εξηγεί πού ακριβώς έχει σημειωθεί και πόσο σημαντική είναι.