UBS: Η δεκαετία των ανατροπών και η Ελλάδα
- 21/11/2019, 19:59
- SHARE
Η επόμενη δεκαετία θα χαρακτηριστεί από έναν «μεγάλο μετασχηματισμό», που θα δει μεταξύ άλλων το εργατικό δυναμικό των ανεπτυγμένων χωρών να συρρικνώνεται κατά 25 εκατομμύρια, την αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση να εντείνεται και ένα «λιγότερο ευνοϊκό πολιτικό σκηνικό» για τα υψηλά εισοδήματα να έρχεται στο προσκήνιο. Για την παγκόσμια οικονομία αυτό θα μεταφράζεται σε αυξημένη αβεβαιότητα και για τους επενδυτές σε χαμηλές αποδόσεις και υψηλότατη μεταβλητότητα. Αυτή είναι η πρόβλεψη της UBS, που σε αυτό το περιβάλλον παραμένει επιφυλακτική για την Ελλάδα.
Για τη χώρα μας αν και αναγνωρίζει ότι εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους, προειδοποιεί ότι δεν μπορεί παρά να υποστεί και αυτή τους «κραδασμούς της αβεβαιότητας». Ο Fredy Schwalm, Market Head Greece & Cyprus για την UBS Global Wealth Management, σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν μια κυβέρνηση που φαίνεται να συνεργάζεται με τους εξωτερικούς πιστωτές και να έχει πλέον δεσμευτεί σε μια συνετή πολιτική». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «παραμένουμε επιφυλακτικοί στις σχετικές προβλέψεις μας για το ερχόμενο έτος».
Η παγκόσμια οικονομία
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS GWM, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3% το 2020. Στις ανεπτυγμένες χώρες θα έχουμε επιβράδυνση στο άκρως απογοητευτικό 1,1% από 1,6% φέτος, ενώ στις αναδυόμενες επιτάχυνση στο 4,6% από 4,2%. «Η αμφίδρομη αβεβαιότητα είναι υψηλή, εξαιτίας των επιλογών σε θέματα γεωπολιτικής σημασίας και τη χάραξη πολιτικής, καθώς και των αποτελεσμάτων της κάλπης» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος, με τα παγκόσμια στοιχεία να δείχνουν μικρή μείωση από το 3% στο 2,9%.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η στροφή στα ομόλογα θα έχει συνέχεια. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα μειωθεί στο 1,8% έως το τέλος του 2020, ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent θα πέσουν στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Οι μεγάλες προκλήσεις
Οι επενδυτές θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν κόσμο σε διαδικασία μετασχηματισμού. Περίπου 790 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν προς τα αστικά κέντρα. Το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά 25 εκατομμύρια στον ανεπτυγμένο κόσμο και θα αυξηθεί κατά 470 εκατομμύρια στις αναδυόμενες περιοχές. Ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου θα αυξηθεί συνολικά από 4,3 σε 7,5 δισεκατομμύρια.
Οι προκλήσεις σε επίπεδο βιωσιμότητας και τεχνολογίας που σχετίζονται και με άλλους παράγοντες παρουσιάζουν διάφορες ευκαιρίες, σύμφωνα με την έκθεση. Σε γενικές γραμμές, τα κορυφαία θέματα μακροπρόθεσμης επένδυσης που επισημάνθηκαν στην έκθεση ‘Year Ahead’ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι γενετικές θεραπείες και η λειψυδρία.
Επιπλέον, καθώς πλησιάζουμε στο 2020, οι επενδυτές συσπειρώνονται γύρω από παγκόσμια πρότυπα που θα καταστήσουν ειδικά τις βιώσιμες επενδύσεις πιο προσιτές για τους πελάτες. Εκεί περιλαμβάνονται οι Επιχειρησιακές Αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) για τις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς και οι σχετικές απόπειρες του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για την απλοποίηση της ορολογίας βιώσιμων επενδύσεων. Η τελευταία ενέργεια υποστηρίζεται από κοινού από την UBS, τον μεγαλύτερο διαχειριστή παγκόσμιου πλούτου και την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή ενεργητικού στον κόσμο.
«Οι εκλογές, οι εμπορικές εντάσεις και ο μεταβαλλόμενος συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ενδέχεται να καθορίσουν ένα ‘έτος επιλογών’ κατά το 2020. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν πέρα από το επόμενο 12μηνο και να προετοιμαστούν για μια ‘δεκαετία μετασχηματισμού’, κατά τη διάρκεια της οποίας νέοι νικητές και ηττημένοι δύνανται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουν τα κεφάλαια οι επενδυτές» προειδοποιεί ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS Global Wealth Management.
Από την πλευρά του ο Ali Janoudi, Head Central and Eastern Europe, the Middle East and Africa στην UBS Global Wealth Management, σημείωσε πως ο αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων στις επενδύσεις, η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και το πιο απαιτητικό υπόβαθρο για την αγορά ενέργειας παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τις πετρελαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιοχή.
Από την άλλη, βέβαια, όπως τόνισε, τα αποτελέσματα των χωρών της CEEMEA στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και στην κατάταξη του βαθμού ευκολίας στις επιχειρήσεις φανερώνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, παρόλο που χρειάζεται να καταβληθεί ακόμα περισσότερη προσπάθεια τόσο για την προσέλκυση όσο και για τη διαχείριση και διατήρηση του ανθρώπινου ταλέντου και κεφαλαίου.