Ουκρανία: H πραγματική απειλή για την ειρήνη στην Ε.Ε.
- 06/03/2014, 11:34
- SHARE
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με την Ε.Ε. να δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς.
Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» για την εξεύρεση λύση στην Ουκρανία. Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται σήμερα σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις πιθανές δράσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής της δράσης στην Ουκρανία, εν μέσω πιέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. «Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε την αντίληψη στην Ευρώπη μιας πραγματικής απειλής για τη σταθερότητα μας, ακόμα και για την ειρήνη στην ήπειρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την Τετάρτη.
Διαβάστε επίσης: Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία ο Σαμαράς
Η στάση της Ρωσίας
Η Ρωσία συμφώνησε κατά τη διάρκεια συνομιλιών την Τετάρτη στο Παρίσι να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την αναταραχή στην Κριμαία, αλλά αρνήθηκε την διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Η Ρωσία επίσης κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι «έχει παραισθήσεις», αφού το Κίεβο προειδοποίησε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ ότι θα διέτρεχε κίνδυνο η ασφάλεια των πυρηνικών της εργοστασίων σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ανέφεραν διπλωμάτες.
Οι απεσταλμένοι των δύο γειτονικών κρατών ενεπλάκησαν σε μια σφοδρή φραστική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο οποίο συμμετέχουν 35 κράτη-μέλη, αποκάλυψαν διπλωμάτες που παρευρίσκονταν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του.
Σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση, η Ρωσία απέρριψε το αίτημα των χωρών της Δύσης να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διπλωματικών επαφών στις οποίες διακυβεύονταν πολλά στο Παρίσι με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο θέμα της Ουκρανίας και την αποφυγή μιας ένοπλης σύρραξης.
Διαβάστε ακόμη: Tα «μαζεύει» η Χίλαρι Κλίντον για τον Πούτιν
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε χθες από το Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες». Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αύριο στη Ρώμη. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω διαλόγου.
«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες με τη Ρωσία (καθώς και) με τους Ουκρανούς προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να ξεπεραστεί» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τις προθέσεις αυτές τις συμμερίζονται όλοι, ακριβώς όπως τις έχω περιγράψει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Τόνισε επίσης ότι η στάση των ΗΠΑ «δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό». «Δε μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η (εδαφική) ακεραιότητα, η (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας να παραβιάζονται και αυτές οι παραβιάσεις να μείνουν χωρίς συνέπειες» είπε ο ίδιος.
Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com, Σωτήρης Δανέζης, από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Κάμερον
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον την Τετάρτη σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών έγινε κατά τη διάρκεια της προεδρικής πτήσης με το Air Force One από την Ουάσιγκτον προς το Κονέκτικατ.
«Οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και οι δύο σημείωσαν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι απαράδεκτες», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Κάμερον εξέτασαν επίσης τη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να προετοιμαστεί για τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου.