Οι CEOs αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή – από τα ίδια τους τα παιδιά!
- 26/11/2019, 14:31
- SHARE
της Katherine Dunn
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναφέρουν ολοένα και περισσότερο ότι δέχονται πιέσεις από τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους τους. Όμως, για πολλά στελέχη η πίεση προέρχεται επίσης από μια άλλη, πανίσχυρη πηγή: τα παιδιά τους!
Στο Global Forum του Fortune στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε επανειλημμένα η επιρροή των παιδιών στους διευθύνοντες συμβούλους σχετικά με το ζήτημα της ανάγκης αλλαγής της εταιρικής πολιτικής σε ζητήματα αειφορίας.
Τη Δευτέρα, η Anne Rigail, CEO της Air France, ανέφερε ότι όταν άρχισε να διαδίδεται η έννοια της «ντροπής των πτήσεων» – εξαιτίας των εκπομπών άνθρακα από τα αεροσκάφη – δεν ένιωσε καμία έκπληξη. «Ξέρετε, δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα, γιατί έχω τρεις ακτιβιστές στο σπίτι: δύο παιδιά κι έναν σύζυγο», είπε, προκαλώντας γέλιο στο ακροατήριο.
Η Air France προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές του 2005, και η Rigail παραδέχθηκε ότι τα παιδιά της «δεν είναι ακόμα» ικανοποιημένα από τις προσπάθειες.
«Ακόμα και οι δικές μου κόρες με έκαναν να έχω μεγαλύτερη συνείδηση της σημασίας της αειφορίας», δήλωσε η Julie Sweet, CEO της Accenture, στο event του Fortune.
Οι πιέσεις που δέχονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι από τα παιδιά τους δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των εφήβων – τουλάχιστον στις ΗΠΑ – φοβούνται την αλλαγή του κλίματος. Πάνω από το 70% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων λένε ότι η αλλαγή του κλίματος θα προκαλέσει μέτρια έως μεγάλη βλάβη στη γενιά τους, σύμφωνα με μελέτη της Washington Post και του Ιδρύματος Kaiser που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, ένας έφηβος έχει περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με έναν ενήλικα να πιστεύει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί κλιματική αλλαγή, συμπέρανε η μελέτη.
Η αποτελεσματικότητα της πίεσης από τα παιδιά προς τους γονείς, ακόμη και ως προς πολιτικά φορτισμένα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, έχει δειχθεί και επιστημονικά. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Nature, μια ομάδα παιδιών που άσκησαν πίεση στους γονείς τους για να αλλάξουν τις απόψεις τους σχετικά με την αλλαγή του κλίματος αποδείχθηκε φοβερά αποτελεσματική. Η πίεση φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη όταν προέρχεται από κόρες και η αλλαγή ήταν ριζικότερη σε εκείνους τους γονείς που είχαν το χαμηλότερο επίπεδο ανησυχίας για το κλίμα πριν από τη μελέτη.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που ακούνε από τα παιδιά τους επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των γονέων που δεν είναι εταιρικά στελέχη: έχουν την ισχύ να επιβάλλουν δραστικά μέτρα. Για παράδειγμα, μπορούν να διοχετεύσουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, να ορίσουν στόχους αειφορίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, και να προωθήσουν τις απόψεις τους στους κυβερνητικούς κύκλους.
«Αυτό το ακούω από πολλά διευθυντικά στελέχη» είπε η Christianna Figueres, συνιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Optimism και πρώην εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. «Κάποια απ’ αυτά τα παιδιά διαδηλώνουν στους δρόμους και κάποια άλλα διαμαρτύρονται στο οικογενειακό τραπέζι και ρωτάνε τους γονείς τους τι κάνουν – τι κάνουν πραγματικά – για το μέλλον των παιδιών τους».