CEO Initiative Forum: Το ΣΔΙΤ ως διέξοδος και μονοπάτι στην ελεύθερη συζήτηση Φέσσα – Γεραπετρίτη
- 26/11/2019, 18:36
- SHARE
Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως το ζήτημα της βιώσιμης πολιτικής οφείλει να είναι μια πολιτική σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αναφέρθηκε στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, η οποία, όπως είπε, δημιούργησε ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης που φέρνει στην επιφάνεια την αλληλεγγύη των γενεών, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά. Παράλληλα, μίλησε για τον διεθνή διαγκονισμό που έχει προκύψει από την τάση για την επιβολή της νομοθεσίας ενός κράτους ή ενός κρατικού οργανισμού.
«Οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν από την αρχική συμφωνία για την υπεύθυνη βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική και η Ευρώπη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές. Το ερώτημα είναι ποιο κράτος θα μπορέσει τελικά να επιβάλλει τη δική του ρυθμιστική ατζέντα. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι βλέπουμε εταιρείες να υιοθετούν την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Παραδέχτηκε πως τις περισσότερες φορές οι δημόσιες πολιτικές χαράσσονται με πρόχειρο τρόπο, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. Ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης πολιτικών εξαιρετικά παρεμβατικών στο κομμάτι της αειφορίας, με ταυτόχρονη απορρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για να αναπνεύσει η αγορά και να μπορέσει να στραφεί στη βιωσιμότητα.
Χώρα πρότυπο στον τρόπο διοίκησης, εφαρμογής των νόμων και πειθαρχίας θεωρεί τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για τη χώρα μας ανέφερε ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των ρυθμιστικών συνεπειών ενός νόμου προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί σωστά.
Ο κ. Γεραπετρίτης κατέληξε λέγοντας πως το περιβάλλον, ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος και η Παιδεία, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στις οποίες θα δώσει και το μεγαλύτερο βάρος. Σχεδιάζεται, όπως αποκάλυψε, νέο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση με βαρύτητα στην εξωστρέφεια για την προσέλκυση και ξένων φοιτητών.
Ο κ. Φέσσας, από την πλευρά του, επεσήμανε πως ο ιδιωτικός τομέας βάζει στην εξίσωση την ευημερία, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. «Έχουμε φτάσει σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου 450 επιχειρήσεις πληρώνουν το 30% των φόρων και συντηρούν, πέρα από το Κράτος, και ένα πλήθος παραβατικών πολυσπαμένων μονάδων που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα» δήλωσε από το βήμα του CEO Initiative.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν ιδιομορφίες στην ελληνική αγορά που οφείλονται στην ολιγωρία και στη νοοτροπία οι μεγάλοι να πληρώνουν και οι μικροί να απολαμβάνουν.